ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: «Καμπανάκι» για ύφεση στις ΗΠΑ λόγω shutdown

12:14 - 14 Οκτ 2013 | Αναλύσεις
Eάν βρεθεί άμεσα μακροπρόθεσμη λύση στο αδιέξοδο των ΗΠΑ, ο πτωτικός κίνδυνος στο ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 0,5% για το δ' τρίμηνο, αν όμως συνεχιστεί μπορεί ακόμα και να οδηγήσει σε ύφεση, προειδοποιεί η Goldman.

Tην πρώτη εβδομάδα του shutdown ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη ήταν της τάξης του 0,16%. Μετά την δεύτερη εβδομάδα, που ολοκληρώνεται σήμερα, η συνολική μείωση του ΑΕΠ φτάνει το 0,28%.Από εδώ και στο εξής, ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από το εάν η συμφωνία που αφορά μία προσωρινή λύση, ή αφορά κάτι πιο μακροπρόθεσμο.

 

Εάν δοθεί μία μακροπρόθεσμη λύση, τότε πτωτικός κίνδυνο στο ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 0,5% στο δ΄τρίμηνο, κι έτσι από 2,5% που ήταν η εκτίμηση της τράπεζας για το ΑΕΠ δ' τριμήνου των ΗΠΑ, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2%. Εάν δεν υπάρξει όμως λύση στις επόμενες ημέρες και το λουκέτο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραμείνει, κάθε μία εβδομάδα που περνά θα μειώνεται το ΑΕΠ κατά 0,2%. 

 

Με λίγα λόγια εάν δεν ανοίξει η κυβέρνηση για το υπόλοιπο δ' τρίμηνο, τότε το shutdown και μόνο, θα οδηγήσει σε μηδενισμό του ΑΕΠ. Αν σε αυτό προσθετεί και το χτύπημα στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη, τότε η αμερικάνικη οικονομία ουασιστικά θα μπει σε ύφεση στο δ' τρίμηνο, όπως προειδοποιεί η Goldman Sachs.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.