ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Επισφαλή πλέον τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα

18:35 - 17 Οκτ 2013 | Αναλύσεις
Κίνα: Επισφαλή πλέον τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα
Η πολιτική σύγκρουση για την αύξηση του ομοσπονδιακού ορίου δανεισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υποδεικνύει ότι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα πιθανόν δεν είναι πλέον ασφαλείς επενδύσεις και ότι οι ομολογιούχοι θα έπρεπε να καταρτίσουν εναλλακτικούς σχεδιασμούς, ανέφεραν κινεζικά μέσα ενημέρωσης σήμερα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Σεν Ντανγιάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα, η οποία διακρατεί αμερικανικά κρατικά αξιόγραφα αξίας περίπου 1,3 τρισεκ. δολαρίων, «ελπίζει και πιστεύει» ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα βρει μια μακροπρόθεσμη λύση στην αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους.

Όμως ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Dagong Global υποβάθμισε το αξιόχρεο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από A σε Α-, προσθέτοντας ότι «διατηρεί αρνητική προοπτική» σε ό,τι αφορά την αξιολόγησή του για τη χώρα αυτή.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα έγραψε ότι «όλο αυτό το έπος στην Ουάσινγκτον διδάσκει τους πιστωτές της Αμερικής ένα μάθημα».

«Οι πολιτικοί των ΗΠΑ είναι έτοιμοι να αντιπαρατεθούν σε βάρος των συμφερόντων των ομολογιούχων και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι πια μια ασφαλής επένδυση», επισήμανε το πρακτορείο σε σχόλιό του μετά την συμφωνία της τελευταίας στιγμής που συνήφθη στο Κογκρέσο τις πρώτες πρωινές σήμερα.

«Επομένως οι επενδυτές, εγχώριοι ή ξένοι, θα ήταν καλό να καταρτίσουν ένα σχέδιο Β, με δεδομένο ότι μια μακροπρόθεσμη λύση στην κρίση όσον αφορά το χρέος των ΗΠΑ δεν είναι ακόμη ορατή», σύμφωνα με το ίδιο σχόλιο.

dagong us500

Ανάγκη για σταθερό πολιτικό περιβάλλον

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου τόνισε ότι η οικονομία των ΗΠΑ και η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας «χρειάζονται αμφότερες ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον».

Μια ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμών από μέρους της Ουάσινγκτον θα προκαλούσε ραγδαία πτώση του δολαρίου, θα σηματοδοτούσε μια μείωση των εξαγωγών της Κίνας στις ΗΠΑ και πιθανόν θα επηρέαζε τις επενδύσεις στην ίδια την Κίνα, πρόσθεσε ο Σεν.

«Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορέσει να επιλύσει αυτήν την κρίση άμεσα και να ενισχύσει την ανάκαμψη και τη σταθερότητα των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών αγορών», επισήμανε ο Σεν.

Στο σχόλιό του, το Νέα Κίνα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να «σταματήσουν αυτό το επικίνδυνο παιγνίδι της πολιτικής των άκρων, ώστε να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη, εάν θέλουν να διατηρήσουν τον ρόλο της παγκόσμιας ηγέτιδας δύναμης».

Ένα ακόμη σχόλιο ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα έπρεπε να κινηθεί «ταχύτερα και πιο αποφασιστικά» για να «απομακρυνθεί σταδιακά από τους κινδύνους που θέτει ο προβληματικός μηχανισμός διαχείρισης των δημοσιονομικών των ΗΠΑ».

china600 171013

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.