ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BofA: Αναξιόπιστες οι απειλές της τρόικας - Μονόδορμος η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

15:08 - 18 Νοε 2013 | Αναλύσεις
H σημερινή δυναμική χρέους -ανάπτυξης της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμη, και η μοναδική επιλογή για την Ευρώπη είναι να καταλήξει να συμφωνήσει σε μια μερική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, εάν η Ευρώπη δεν διευκολύνει την Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της, τότε η χώρα δεν θα μπορέσει να το αποπληρώσει. Όσο η Ελλάδα διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα η απειλή της τρόικας να σταματήσει το πρόγραμμα, αντί να συμφωνήσει σε μια αναδιάρθρωση του χρέους, δεν είναι αξιόπιστη καθώς η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει τις βασικές της ανάγκες εάν απλώς σταματούσε να πληρώνει τα χρεή της, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά δάνεια που έχει λάβει από την υπόλοιπη Ευρώπη. Πριν από έναν χρόνο, η ΒοfA υποστήριζε ότι η Ελλάδα θα ανταποκρίνονταν στους στόχους που έχουν τεθεί και πως η υπόλοιπη Ευρώπη θα κάλυπτε το οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κενό και το ελληνικό χρέος θα γινόταν βιώσιμότητα. Τώρα, όπως τονίζει, είναι η ώρα η Ευρώπη να τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας.

 

Το βασικό σενάριο της τράπεζας είναι ότι η τρέχουσα δυναμική χρέους-ανάπτυξης δεν είναι βιώσιμη, ωστόσο δεν αναμένεται OSI,  αλλά παράταση των λήξεων των δανείων και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Εάν οι μακροπρόθεσμες επιδόσεις της Ελλάδας γύρω από την ανάπτυξη απογοητεύσουν και οι μεταρρυθμίσεις καθυστερήσουν ή δεν αποδώσουν, τότε θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, με χαμηλότερα επιτόκια από το EFSF, το οποίο είναι βεβαία αρκετά δύκσολο πολτικά, και μεγάλη παράταση στις λήξεις των δανείων. Όπως υποστηρίζει, μια ελάφρυνση χρέους που θα θέτει ως όρο συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, και όχι τριμηνιαίες αναθεωρήσεις του προγράμματος, θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες μιας βιώσιμης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

 

Όπως εκτιμά, το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας αγγίζει τα 10,9 δισ. ευρώ, δηλαδή 4,4 δισ. ευρώ το 2014 και 6,5 δισ. ευρώ το 2015. Η ΒοfA πισημαίνει ότι υπάρχουν κίνητρα τόσο για την τρόικα όσο και για την ελληνική κυβέρνηση, να συμφωνήσουν σε μέτρα λιτότητας για τον επόμενο χρόνο και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Και οι επιλογές είναι πολλές, όπως η περαιτέρω χρηματοδότηση του προγράμματος, η χρήση των υπολοίπων από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εκδόσεις ομολόγων, μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή και μετακύληση των ομολόγων που ωριμάζουν από τις κεντρικές τράπεζες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.