ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πενήντα διεθνείς οίκοι ψηφίζουν Ευρωπαικές μετοχές για το 2014

01:01 - 17 Δεκ 2013 | Αναλύσεις
Πενήντα διεθνείς οίκοι ψηφίζουν Ευρωπαικές μετοχές για το 2014
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα επεκτείνουν το ισχυρό τους ράλι και το 2014, ωθούμενα από την αισιοδοξία γύρω από την ανθεκτική οικονομική ανάκαμψη και την προοπτική μιας μακράς περιόδου πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

 

Ακόμη και τις ανησυχίες σχετικά με άνιση οικονομική απόδοση να επιμένουν -με τη Γερμανία να ηγείται, αλλά με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία ακόμα να "παλεύει" να επιπλεύσει και με τα γνωστά προβλήματα σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία - οι ευρωπαϊκές μετοχές επιλέγονται από τιους κορυφαίους αναλυτές του κόσμου ως η νούμερο ένα επένδυση για το 2014.

 

Η δημοσκόπηση έγινε στο περιβάλλον 50 στρατηγικών αναλυτών από τους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους και επενδυτικές τράπεζες παγκοσμίως και σύμωωνα με τα συμπεράσματα της, ο πανευρωπαϊκός δείκτη;ς STOXX Europe 600 θα σημειώσει ράλι της τάξης του 12% το 2014.

 

«Η Ευρώπη είναι σε καλή θέση σε ότι αφορά τον επενδυτικό κύκλο , με το περιβάλλον της οικονομικής ανάπτυξης να βελτιώνεται και τη νομισματική πολιτική να παραμένουν υποστηρικτική", όπως επισημαίνει ο Ρόμπερτ Παρκς, επικεφαλής μετοχών της HSBC . "Αναμένουμε ότι η αγορά ταύρων θα συνεχιστεί το 2014, με βασική κινητήρια δύναμη να είναι η διψήφια αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών. Δεν έχουμε εντοπίσει κανένα σημάδι υπερβολικής αισιοδοξίας ", προσθέτει.

Η ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας αναμένεται να αποτελέσει τη βασική κινητήρια δύναμη των αποδόσεων το 2014 χάρη στη σταδιακή ανάκαμψη στις ΗΠΑ και την ασθενή ανάκαμψη στην Ευρώπη, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

"Μετά από τρία χρόνια στασιμότητας, περιμένουμε την ευρωπαϊκή κερδοφορία να σημειώσει αύξηση 14% το 2014, χάρη στη βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την αύξηση των περιθωρίων κέρδους," όπως τονίζει ο Πίτερ Οπενχάιμερ, επικεφαλής ανάλυσης της Goldman Sachs.

 

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν πως ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  θα σημειώσει άνοδο 9% μέχρι το τέλος του 2014 αγγίζοντας επίπεδα - ρεκόρ, ρεκόρ επίσης αναμένεται να σημειώσει και ο γερμανικός DAX καταγράφοντας άνοδο 10%, ενώ  ο γαλλικός CAC 40 εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί 13%. Ο δείκτης των blue chips της Ευρωζώνης προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί κατά 12%, ενώ ο FTSE MΙΒ θα σημειώσει ράλι της τάξης του 27%, αν και μέσα από μια σειρά από μικρές διορθώσεις και όχι με μια σταθερή ανοδική τάση .

Οι αναλυτές επίσης εκτιμούν πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει τη μείωση των νομισματικών μέτρων τόνωσης τον Μάρτιο, όμως, η απομάκρυνση των μέτρων τόνωσης στην Ευρώπη είναι πολύ μακριά ακόμη .

"Αν και ορισμένα από τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη ήταν σε γενικές γραμμές θετικά, οι κίνδυνοι εξακολουθούν και υπάρχουν, ειδικά σε ότι αφορά την ύφεση στη Νότια Ευρώπη. Έτσι δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο κάποιας νέα αναταραχής των αγορών, σε περίπτωση που τα πράγματα στην περιοχή ξαφνιάσουν προς το χειρότερο", όπως σημειώνει ο Μαικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς στην CMC Markets.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:22 - 17 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.