ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤτΕ: Καμπανάκι κινδύνου για την υπερφορολόγηση - Στο 21,7% έφτασε η εσωτερική υποτίμηση

01:01 - 18 Δεκ 2013 | Αναλύσεις
ΤτΕ: Καμπανάκι κινδύνου για την υπερφορολόγηση - Στο 21,7% έφτασε η εσωτερική υποτίμηση
Τα θέματα της υπερφορολόγησης θέτει στο μικροσκόπιό της η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής του 2013, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η ΤτΕ επισημαίνει την ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε "να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των ήδη φορολογουμένων, που έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια".

 

Σύμφωνα με την ΤτΕ, για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, "απαραίτητη προϋπόθεση είναι η περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η οποία θα πρέπει να προέλθει κυρίως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και όχι την επιβολή νέων φόρων ή τη συνεχή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων".

 

Η έκθεση κάνει, μάλιστα, δύο βήματα παραπέρα, επισημαίνοντας ότι:

  1. Αν υπάρξει πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση (σ.σ. διεύρυνση της φορολογικής βάσης), διευρύνονται οι δυνατότητες να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των ήδη φορολογουμένων που έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
  2. Η επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς έως και το 2011 η Ελλάδα συγκαταλεγόταν μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. με τη χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση στην κατοχή ακινήτου.

Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά, μεταξύ άλλων, πως η αύξηση της φορολόγησης στα ακίνητα "είναι θεμιτή", αλλά "θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχες μειώσεις στους φόρους εισοδήματος", ώστε να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα.

foroi171213

Στη μακροσκελή έκθεση της, η ΤτΕ σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει:

  • Να συνεχίσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, να επιτύχει χωρίς αποκλίσεις τους στόχους που έχουν τεθεί και να εξασφαλίσει βιώσιμα και διευρυνόμενα πρωτογενή πλεονάσματα.
  • Να επιταχύνει με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας με στόχο τη μεταφορά επενδυτικών πόρων και θέσεων εργασίας προς τομείς διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, την αλλαγή δηλαδή του αναπτυξιακού προτύπου».

"Πετύχαμε" .... στην εσωτερική υποτίμηση

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η ΤτΕ παραδέχεται ότι λόγω φόρων και μειώσεων αποδοχών οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές μειώθηκαν σωρευτικά κατά 21,7% την τριετία 2012-2014, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ τον σχετικό μνημονιακό στόχο που ανερχόταν στο 15%.

 

Έτσι, ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε με επαινετικό τρόπο ... στις προσπάθειες των Ελλήνων...."Έχουμε διανύσει ένα μεγάλο μέρος της απόστασης που έπρεπε να κάνουμε. Απομένει, βεβαίως, κάποιος δρόμος, ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια. Μπορούμε, όμως, να είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2014 θα είναι η απαρχή μιας ανοδικής περιόδου. Βεβαίως, θα πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά και θα πρέπει να μην αναλωνόμαστε σε άγονες αντιπαραθέσεις, αλλά στα πλαίσια μιας εθνικής συνεννόησης να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε καλύτερα το μέλλον της χώρας μας που μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξο", δήλωσε ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, παραδίδοντας, την Τρίτη, την έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη...

 

Άντε και του χρόνου!

 

Γ.Α.

for171213

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.