ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H επενδυτική στρατηγική του 2014: "Αγοράστε Ευρώπη", λένε οι αναλυτές

01:02 - 27 Δεκ 2013 | Αναλύσεις
H επενδυτική στρατηγική του 2014: "Αγοράστε Ευρώπη", λένε οι αναλυτές
Τα ευρωπαϊκά αμοιβαία μετοχικά κεφάλαια συνεχίζουν να απολαμβάνουν έντονες εισροές, παρόλο που οι επενδυτές απέσυραν συνολικά 3,41 δις δολάρια από τα παγκόσμια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την EPFR Global.

Ειδικότερα, τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια της Ευρώπως σημείωσαν την 25η συνεχόμενη εβδομάδα καθαρών εισροών. Η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE3) στις ΗΠΑ, βάζει τα ευρωπαϊκά assets σε πολύ πιο ελκυστική θέση, και δεδομένου του συνδυασμού του χαμηλού πληθωρισμού, της αδύναμης ανάπτυξης και του πεισματικά ισχυρού ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τα λάβει όλα αυτά υπόψη στις προσεχείς αποφάσεις της σε σχέση με τα επιτόκια, όπως σημειώνει η EPRF.

 

Η Natixis συμβουλεύει τους επενδυτές να επικεντρωθούν στις μετοχές "αξίας" το 2014, στοιχηματίζοντας σε ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρώπης, ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξει μία βαθμιαία μετάβαση και προς τις αμερικάνικες και τις αναδυόμενες αγορές, μετά την απόφαση της Fed για μείωση του προγράμματος τόνωσης.

 

Στις αρχές του 2014 η στρατηγική της Natixis θα συνεχίσει να βασίζεται σε υποτιμημένες μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών που έχουν να κερδίσουν από την εξομάλυνση των επιχειρηματικών συνθηκών, καθώς θα ξεκινήσει σταδιακά η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

 

Στο χαρτοφυλάκιο μετοχών "αξίας" της Natixis περιλαμβάνονται μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, όπως η BP της Βρετανίας και η γαλλική Total, του κλάδου των πρώτων υλών, όπως η Rio Tinto, και της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως η Renault και η Michelin.

 

Η Natixis παράλληλα συστήνει τοποθετήσεις σε εταιρείες του βιομηχανικού κλάδου των ΗΠΑ, όπως η Zodiac και η Schneider καθώς και σε μετοχές του κλάδου των φαρμακευτικών προϊόντων.

 

Μετά το πρώτο τρίμηνο του 2014, η Natixis εκτιμά πως η αγορά θα μπορούσε και πάλι να ανταμείψει το πλεόνασμα της ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες. "Η χρονική στιγμή αυτής της στροφής θα εξαρτηθεί, κατά την άποψή μας, από τον αντίκτυπο που θα έχει το tapering της Fed στις ροές κεφαλαίων", καταλήγει η Natixis.

xrima231213

Από την πλευρά της, η ABN Amro προχώρησε σε μείωση της έκθεσής της στις κυκλικές μετοχές, μετά την πρόσφατη ισχυρή απόδοση τους και συνιστά στους επενδυτές περαιτέρω διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους, έτσι ώστε να μειώσουν το ρίσκο. Ωστόσο, η τράπεζα παραμένει "overweight" στις μετοχές , και προτιμά την Ευρώπη καθώς οι αποτιμήσεις στην περιοχή είναι πιο ελκυστικές τόσο σε σχέση με άλλες αγορές όσο και σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους .

 

παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να κερδίζει δύναμη και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια θα συνεχίσουν να επιμένουν, λόγω του πολύ χαμηλού πληθωρισμού . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ελκυστικότητα των μετοχών να συνεχιστεί και το 2014", όπως σημειώνει ο Ντιντιέ Ντουρέ, επικεφαλής επενδύσεων της ABN Amro. "Oι τρέχουσες συνθήκες στηρίζουν την διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου και τη μείωση του ρίσκου", όπως προσθέτει.

 

Η τράπεζα προτείνει τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών που προσφέρουν υψηλά μερίσματα και που βρίσκονται υπό πίεση για να αυξήσουν την αξία των μετόχων μέσω επαναγοράς μετοχών ή εταιρικών αναδιαρθρώσεων, όπως η ολλανδική SBM Offshore, ελβετική εταιρεία τροφίμων Nestle και η φαρμακευτική εταιρία Novartis.

 

Η ABN Amro αναβαθμίζει τον κλάδο των βασικών καταναλωτικών αγαθών και τις τηλεπικοινωνίες σε "ουδέτερη" στάση από "underweight" και γυρίζει σε "overweight" τη στάση της στους κλάδους λογισμικού και υπηρεσιών.

xrimatistiri231213

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.