ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψήφος εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρηματιστήριο

01:01 - 18 Φεβ 2014 | Αναλύσεις
Ψήφος εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρηματιστήριο
Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες βλέπει η Argonaut στα χρηματιστήρια του Νότου, και ειδικά στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία.

Ο Μπάρι Νόρις, ένας από τους πιο επιτυχημένους διαχειριστές κεφαλαίων της Ευρώπης, έχει τοποθετηθεί μαζικά στις αγορές των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, καθώς εκτιμά ότι θα προσφέρουν «εξαιρετικές αποδόσεις».

 

Ο κ. Νόρις, επικεφαλής επενδύσεων της Argonaut Capital Partners, έχει επενδύσει το 39% των 219 εκατομμυρίων των κεφαλαίων του Argonaut European Alpha Fund, στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

 

Μέχρι στιγμής φέτος, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σημειώνει κέρδη κοντά στο 10%, το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας ενισχύεται 8%, της Ιταλίας 7,7%, της Ιρλανδίας 7,2% και της Ισπανίας 2,5%, τη στιγμή που οι περισσότερες άλλες παγκόσμιες αγορές σημειώνουν απώλειες. Ο κ. Νόρις υποστηρίζει ότι οι χρηματιστηριακές αγορές του Νότου θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, επωφελούμενες από την στροφή των επενδυτών μακριά από τις αναδυόμενες αγορές, καθώς και από την οικονομική ανάκαμψη.

metoxe170214

Το ράλι των αγορών από τον Αύγουστο του 2012 έχει ωθήσει τον δείκτη τιμής / κέρδη (p/e) για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, ο κ. Νόρις επισημαίνει ότι πολλές εταιρείες στην περιοχή της περιφέρειας θα δουν σημαντικό άλμα της κερδοφορίας τους χάρη στις πολιτικές αναδιάρθρωσης και μείωσης του κόστους που έχουν ακολουθήσει. Η κερδοφορία των εταιρειών είναι μεταξύ του 17% και του 38% του επιπέδου κορυφής του 2007 στις περιφερειακές αγορές, σε σύγκριση με το 47%-87% των εταιρειών στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 

«Πιστεύουμε ότι η προοπτική των επενδύσεων στη Νότια Ευρώπη σήμερα είναι σαν να επενδύει κανείς στις αναδυόμενες αγορές μετά την κρίση του 1998, όπου η ακολουθούμενη "αγορά ταύρων" (bull market) στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών είχε ρίζες σε μια οικονομική κρίση που απαιτούσε επίπονες οικονομικές και εταιρικές αναδιαρθρώσεις», τονίζει ο Νόρις.

 

Στη λίστα με τις κορυφαίες μετοχές, ο αναλυτής τοποθετεί την ελληνική Τράπεζα Πειραιώς, την Banca Intesa, την Bankia και την ιταλική εταιρεία κατασκευής τσιμέντου Buzzi Unicem.

metox170214

Τελευταία τροποποίηση στις 18:47 - 17 Φεβ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.