ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα σημειώσουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις το 2014

01:01 - 27 Φεβ 2014 | Αναλύσεις
Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα σημειώσουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις το 2014
Η επενδυτική εμπιστοσύνη στις ανεπτυγμένες οικονομίες όπως η Βόρεια Αμερική και η Δυτική Ευρώπη έχει εκτοξευθεί το τελευταίο 12άμηνο, σύμφωνα με έρευνα της Schroders σε 23 χώρες.

Ειδικότερα, το 27% των 15.749 επενδυτών που ερωτήθηκαν από την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Schroders, δήλωσαν ότι η δυτική Ευρώπη προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές αποδόσεων το 2014, από μόλις 10% πέρυσι. Εν τω μεταξύ, σχεδόν το ένα τρίτο (31%) θεωρεί πως οι αγορές της Βόρειας Αμερικής θα σημειώσουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις, από 18% το 2013.

anaptigmenes260214

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο αντιπρόεδρος της Schroders, Massimo Tosato επεσήμανε τις ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας των ΗΠΑ προς το τέλος του 2013. To αμερικάνικο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά περίπου 3% κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, παρά το shutdown της κυβέρνησης τον Οκτώβριο.

 

O Tosato προειδοποιεί ωστόσο, ότι η παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ- που το ΔΝΤ τοποθετεί στο 3,7% φέτος - παραμένει αδύναμη σε σύγκριση με τα ποσοστά ανάκτησης που σημείωσε η παγκόσμια οικονομία στις προηγούμενες υφέσεις. «Η ανάπτυξη δεν θα είναι ομοιόμορφη σε όλους τους κλάδους, τις οικονομίες ή τις περιφέρειες, ιδιαίτερα με δεδομένο ότι σε ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ υπάρχει ακόμη σημαντική αδυναμία, καθώς επίσης και στις αναδυόμενες αγορές, όπου η απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης της Fed επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό στις χρηματιστηριακές αγορές», όπως τονίζει.

 

Παρά τις ανησυχίες που εκφράζει ο Tosato, η έρευνα της Schroders έδειξε αύξηση της όρεξης για μετοχές- που συχνά θεωρείται ως ένα σημάδι της μακροοικονομικής αισιοδοξίας. Περίπου το 70% των επενδυτών που ρωτήθηκαν σχεδιάζει να επενδύσει στο χρηματιστήριο στους επόμενους 12 μήνες, λέγοντας ότι οι μετοχές είναι η asset class που θα σημειώσει τις καλύτερες αποδόσεις φέτος.

anaptigmen260214

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.