ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μοοdy's: Credit positive οι Ελληνικές τράπεζες

14:03 - 10 Μαρ 2014 | Αναλύσεις
H κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αυτό αποτελεί ένα θετικό για τους πιστωτές γεγονός (credit positive).


Την περασμένη Πέμπτη , η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 6,4 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια για την επίτευξη του στόχου για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier στο 8 % , σύμφωνα με το βασικό σενάριο της και ότι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες χρειάζονται το 5, 8 δισ. ευρώ από το σύνολο.

 

Όπως σημειώνει η Moody's, τα 6,4 δισ. ευρώ είναι μικρότερο ποσό από τα περίπου 9 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ ).

 

Το συμπέρασμα της εκτίμησης είναι credit positive για τις τράπεζες, όπως τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, γιατί παρά το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές προτίθενται να αυξήσουν το κεφάλαιο τους μόνες τους, το γεγονός του ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια δεν υπερβαίνουν τους πόρους τουΤΧΣ, διασφαλίζει ότι οι τράπεζες ικανοποιήσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που όρισε η ΤτΕ.

 

Το σύνολο των 6,4 δισ,. ευρώ είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τις εκτιμήσεις του κεντρικού σεναρίου της Moody's το οποίο δεν προβλέπει κούρεμα στα κρατικά ομόλογα τυχόν περικοπές στην κυβέρνηση σχετικά ανοίγματα Έλληνες .

 

Τα σχέδια άντλησης κεφαλαίων των τραπεζών που θα πρέπει να υποβληθούν στην ΤτΕ ως τις 15 Απριλίου, θα περιλαμβάνουν πώληση νέων δικαιωμάτων, πώληση μη δομικών περιουσιακών στοιχείων και συνέχιση της απομόχλευσης των τραπεζών.

 

Στην περίπτωση που μία από τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες αποτύχουν να αντλήσουν κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές, τότε το ΤΧΣ θα παρέμβει ως έσχατη λύση. Αυτό διασφαλίζει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα καλυφθούν πλήρως, κάτι που είναι θετικό για τους πιστωτές των τραπεζών. 

Η Moody's εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να αντλήσουν από ιδιώτες ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαιακών τους αναγκών, αν όχι όλες, με δεδομένο ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον και όρεξη για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.