ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πού στοιχηματίζουν τώρα ο Σόρος και ο Πόλσον; Τί ξέρουν που δεν ξέρει κανείς;

01:01 - 12 Μαρ 2014 | Αναλύσεις
Πού στοιχηματίζουν τώρα ο Σόρος και ο Πόλσον; Τί ξέρουν που δεν ξέρει κανείς;
Οι δισεκατομμυριούχοι hedge funds μάνατζερς, Τζορτζ Σόρος και Τζον Πόλσον, έχουν λάβει σημαντικές θέσεις στην ισπανική αγορά ακινήτων, σε εκείνη τη βιομηχανία δηλαδή η οποία γονάτισε την οικονομία της Ισπανίας πριν επτά χρόνια. Αλλά αυτή τη φορά, οι αναλυτές και τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα άκρως επιτυχημένο στοίχημα.

Η Hispania, η οποία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης και στον κλάδο των REITs (εταιρείες επενδύσεωνακίνητης περιουσίας), έχει αντλήσει 314 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων του Πόλσον και του Σόρος. Νέα δεδομένα από τον παγκόσμιο σύμβουλο ακινήτων Savills δείχνει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών στην αγορά των επενδύσεων για ακίνητα της Ισπανίας υπερδιπλασιάστηκε το 2013 στα 850 εκατ. ευρώ από 320 εκατ. ευρώ το 2012 .

agoraakiniton110314

Η αύξηση αυτή οφείλεται στο ενδιαφέρον από διεθνή κεφάλαια, γεγονός που υποδηλώνει ότι πολλοί θεσμικοί επενδυτές πιστεύουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσουν στην ισπανική αγορά, ιδιαίτερα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, δήλωσε η Savills. "Διάφοροι διεθνείς φορείς έχουν ή προετοιμάζονται να εισέλθουν στην ισπανική αγορά, λόγω της βελτίωσης τωνοικονομικών προοπτικών της χώρας", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας της Savills, Γκέμα νε λα Φουέντα.

 

Σε μια άλλη έρευνα, η Savills επίσης σημειώνει ότι η πληρότητα της αγοράς γραφείων της Μαδρίτης έχει αυξηθεί 35% το2013 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αφότου η Ισπανία προσχώρησε στο ευρώ, η χώρα γνώρισε μια μεγάλη άνθηση, στηρίζοντας έτσι την φούσκα των ακινήτων, λόγω της χρηματοδότησης με φθηνά δάνεια στους κατασκευαστές και τους αγοραστές κατοικιών.

 

Κατά τη διάρκεια του μπουμ της αγοράς ακινήτων της Ισπανίας, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν 44% το διάστημα 2004 - 2008, πριν κατρακυλήσουν κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, μετά το σκάσιμο της φούσκας. Επίσης, οι ισπανικές τράπεζες έχουν πληγεί από την κρίση, καθώς γέμισαν με δισεκατομμύρια επισφαλών στεγαστικών δανείων.

 

Οι επενδυτές είχαν επίσης λόγο να βάλουν στο... μάτι τη χώρα, μετά την αναβάθμιση από την Moody's από Baa3 σε Baa2 τον Φεβρουάριο, επικαλούμενη την «επανεξισορρόπηση της ισπανικής οικονομίας» προς αυτούς σε πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης». Οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών τη Δευτέρα, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων να μειώνεται στο 3,3%, το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2006.

agoraakini110314

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.