ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι επενδυτές

01:01 - 19 Μαρ 2014 | Αναλύσεις
Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι επενδυτές
Τους απόλυτους νικητές της αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρώπης συνεχίζουν να αποτελούν τα ελληνικά ομόλογα, καθώς η αισιοδοξία γύρω από το ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιστρέψει στις αγορές, ενισχύει τη ζήτηση για τα ελληνικά assets.

Το 10ετές ελληνικό ομόλογο κατέγραψε ράλι για δεύτερη ημέρα την Τρίτη, όταν ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκδώσει ομόλογα για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια, πριν από το Μάιο. Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με την Τρόικα στα βασικά θέματα πολιτικής, στα πλαίσια της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, γεγονός που ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την όρεξη των επενδυτών για τα ελληνικά assets.

eurobond180314

"Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα της ψυχολογίας της αγοράς, πως εάν ακόμη και η Ελλάδα μπορεί να είναι σε θέση να επιστρέψει στην αγορά, τότε τα πράγματα στην ευρω-περιφέρεια έχουν πραγματικά αρχίσει να βελτιώνονται σημαντικά", δήλωσε ο Jan von Gerich, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Nordea Bank. "Η επενδυτική ψυχολογία απέναντι την περιφέρεια είναι ήδη αρκετά θετική το τελευταίο διάστημα, και οι όποιες σύντομες περίοδοι αποστροφής απέναντι στο ρίσκο έχουμε δει, είχαν μόνο ένα περιορισμένο αποτέλεσμα", προσθέτει.

 

Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς μειώθηκαν κατά 20 μονάδες βάσης στο 6,84% χθες, μετά την υποχώρησή κατά 18 μονάδες βάσης τη Δευτέρα.
Οι επενδυτές επιστρέφουν στις αγορές που απέφευγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της περιοχής και αυτό βοηθά τις αποδόσεις των ομολόγων σε όλη την περιφέρεια, από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία μέχρι και την Ισπανία, όπως σημειώνει η Bank of America Merrill Lynch.

 

Η Πορτογαλία αναμένεται να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 78 δισ. ευρώ τον Μάιο, ενώ η Ιρλανδία βγήκε από το Μνημόνιο τον Δεκέμβριο και άντλησε 1 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, στην πρώτη δημοπρασία ομολόγων από το Σεπτέμβριο του 2010. Η Πορτογαλία επαναγόρασε 50 εκατ. ευρώ των ομολόγων της που λήγουν το Οκτώβριο του 2015 χθες, με τις αποδόσεις των 10-ετών ομολόγων της να υποχωρούν στο 4,49%.

 

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει ράλι της τάξης του 18% φέτος και έχουν τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 15 αγορών χρέους της ζώνης του ευρώ που παρακολουθούνται από τον δείκτη Bloomberg World Bond. Τα ομόλογα της Πορτογαλίας σημειώνουν άνοδο 10% και έρχονται δεύτερα σε αποδόσεις, και τα ισπανικά 5,3%.

eurob180314

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.