ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι φοβούνται 241 θεσμικοί επενδύτες;

01:01 - 20 Μαρ 2014 | Αναλύσεις
Τι φοβούνται 241 θεσμικοί επενδύτες;
Οι θεσμικοί επενδυτές κινούνται προς μία πιο "risk-off" στάση, λαμβάνοντας μεγαλύτερη προστασία, καθώς η προοπτική της γεωπολιτικής αστάθειας αυξάνεται, σύμφωνα με έρευνα της BofA Merrill Lynch για το μήνα Μάρτιο, στο περιβάλλον 241 fund managers.

Ειδικότερα, το 81% των επενδυτών δηλώνει ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος λόγω Ουκρανίας συνιστά σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Το 27% των επενδυτών λέει ότι μία γεωπολιτική κρίση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στο επόμενο διάστημα. Η αισιοδοξία των επενδυτών για την προοπτική της οικονομίας και των εταιρικών κερδών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει μειωθεί, οδηγώντας σε αποστροφή στο ρίσκο.

ependy190314

Έχουν αυξήσει τις θέσεις τους στα μετρητά, έχουν μειώσει τις θέσεις τους στις μετοχές και έχουν αναλάβει μεγαλύτερη προστασία έναντι του κινδύνου.

Το ποσοστό των επενδυτών που διατηρεί χαμηλότερο ρίσκο στο χαρτοφυλάκιο του έχει αυξηθεί σε ένα καθαρό 14% από 2% το Φεβρουάριο. Το 16% δηλώνει overweight στα μετρητά, από 12% τον περασμένο μήνα. Οι μέσες θέσεις σε μετρητά διαμορφώνονται στο 4,8%, ενώ το ποσοστό των οverweight θέσεων σε μετοχές μειώθηκε κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες από μήνα σε μήνα, στο 36%. Η ζήτηση για προστασία από την απότομη πτώση στις αγορές μετοχών έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 22 μήνες.

 

"Καθώς ούτε ο πληθωρισμός, ούτε ύφεση αποτελούν απειλή, η bull market δεν έχει τελειώσει σε καμία περίπτωση και οι επενδυτές θα πρέπει να τοποθετήσουν την ρευστότητά τους στις μετοχές", σημειώνει ο Michael Hartnett, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BofA Merrill Lynch.
"Βλέπουμε σημάδια ότι η πρόσφατη ευφορία στην Ευρώπη φθίνει. Ενώ η οικονομική ανάκαμψη παραμένει στο παιχνίδι, οι αγορές πρέπει πιθανότατα να υποχωρήσουν περαιτέρω τους πριν αρχίσουν και πάλι την ανοδική τους τάση", σημειώνει η τράπεζα.

 

Η BoFA επισημαίνει, παράλληλα, ότι η ψυχολογία των επενδυτών έναντι στις αναδυόμενες αγορές συνολικά, πλησιάζει τον πάτο, κι έτσι η βελτίωση είναι στον ορίζοντα. Ενώ η ψυχολογία των επενδυτών απέναντι στην Κίνα έχει επιδεινωθεί περαιτέρω, οι επενδυτές διαβλέπουν δυνατότητες επιστροφής στην κινεζική αγορά.

 

Το 47% των διαχειριστών κεφαλαίων στην περιοχή της Ιαπωνία, της Ασίας- Ειρηνικού και των παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών αναμένουν ότι η οικονομία της Κίνας θα αποδυναμωθεί το επόμενο έτος. Ωστόσο, το ρεκόρ του 49% πιστεύει ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι η πιο υποτιμημένη περιοχή αυτή τη στιγμή.

ependyt190314

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.