ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έχει υπόβαθρο η ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές σύμφωνα με την ING

16:48 - 26 Σεπ 2014 | Αναλύσεις
Έχει υπόβαθρο η ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές σύμφωνα με την ING
"Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές έχει υπόβαθρο, ενώ η νοοτροπία whatever it takes (θα πράξουμε ότι χρειαστεί) υιοθετημένη από την διοίκηση της ΕΚΤ θα πρέπει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των εταιριών" εκτιμά σε άρθρο του ο Valentijn van Nieuwenhuijzen (Head of Strategy, Strategy and Asset Allocation Group, IM Europe, ING)

Από το καλοκαίρι, οι αγορές κεφαλαίου κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν υψηλότερα επίπεδα αβεβαιότητας. Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, όπως στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή είναι ένας από τους λόγους. Αν και οι επενδυτές έχουν γίνει κάπως πιο επιφυλακτικοί ως προς την ανάληψη κινδύνου, οι αρνητικές επιπτώσεις είναι αρκετά υποτονικές. Οι επενδύσεις υψηλότερου ρίσκου όπως οι μετοχές εξακολουθούν να τα πηγαίνουν καλά ενώ η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί αισθητά.
Μία πιο σημαντική αιτία είναι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με την παγκόσμια νομισματική πολιτική. Η γνωριμία με τον όρο “tapering” μας έχει διδάξει ότι οι επενδυτές μπορούν να γίνουν αρκετά νευρικοί στην προοπτική του κλεισίματος της στρόφιγγας παροχής ρευστότητας και της αύξησης των επιτοκίων. Η υπόσχεση της διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων στις Η.Π.Α. για ένα διευρυμένο ή «σημαντικό» χρονικό διάστημα έχει κάνει τον κύκλο της. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE3) της FED έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι προβλέψεις ως προς την πρώτη αύξηση των επιτοκίων είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα πολλών ειδικών της αγοράς. Αν και δεν αναμένουμε μία πρώτη αύξηση των επιτοκίων πριν το τρίτο τρίμηνο του 2015, η πιθανότητα αυξημένης μεταβλητότητας, ιδίως στις ομολογιακές αγορές, έχει αυξηθεί. Ευτυχώς, η EKT εξισορροπεί την προβλεπόμενη σύσφιξη στην νομισματική πολιτική της FED. Ως αντίδραση στην ισχνή οικονομική ανάκαμψη, τον πτωτικό πληθωρισμό και ειδικότερα τις φθίνουσες προσδοκίες για αυτόν, ο Μάριο Ντράγκι επιτέλους ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγορά ABS και «καλυμμένων» ομολογιών (covered bonds) αλλά αναμένουμε πως στο τέλος θα μπούνε στο στόχαστρο και τα κρατικά ομόλογα . Παραμένει ο κίνδυνός οι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως της Γερμανίας- να αποτρέψουν αυτή την επιλογή , παρόλα αυτά μέχρι στιγμής ο Ντράγκι έχει ένα εξαιρετικό ιστορικό
στο να εκπλήσσει θετικά τις αγορές.
Η τεράστια εισροή ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα της FED, αποτέλεσε θεμελιώδη παράγοντα για τη ροή των επενδυτικών κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια, για αυτό και η ανησυχία για την επικείμενη λήξη αυτής της περιόδου. Παρόλα αυτά η αναμονή για τα καινούργια μέτρα από την ΕΚΤ έχει δώσει νέα δυναμική στο θέμα «αναζήτησης αποδόσεων» τους τελευταίους μήνες, ενώ την ίδια στιγμή οι αποδόσεις του Γερμανικού κρατικού ομολόγου είναι κάτω του 1% και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων περιφερειακών ευρωπαϊκών χωρών έχουν υποχωρήσει ι σε τέτοια χαμηλά επίπεδα που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πριν δύο χρόνια . Αν και η τελευταία κατηγορία ομολόγων έχει ακόμα περιθώρια ευνοϊκών προοπτικών, πολλές κατηγορίες σταθερού εισοδήματος προσφέρουν περιορισμένη ανοδική δυναμική στους επενδυτές. Λαμβάνοντας υπ όψη τον (αναμενόμενο) πληθωρισμό, οι προοπτικές για θετικές πραγματικές αποδόσεις γίνεται όλο και πιο προβληματικές.
Καθώς οι επενδυτικές επιλογές που αποφέρουν εισόδημα αναμένεται πως θα εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ζήτηση, οι μετοχές και το real estate πιθανώς θα γίνουν πιο δημοφιλή. Αυτή η άποψη δεν ενισχύεται μόνο από την αναζήτηση εισοδήματος από περισσότερους επενδυτές αλλά και από την πίστη μας ότι η παγκόσμια οικονομία, τα εταιρικά κέρδη και οι θέσεις εργασίας θα ενισχυθούν κατά τα επόμενα τρίμηνα. Για την Ευρώπη, τα τελευταία μέτρα της ΕΚΤ είναι ένα καλοδεχούμενο ερέθισμα, δεδομένης της συνεχιζόμενης έντασης με την Ρωσία και τα ασθενέστερα οικονομικά δεδομένα των τελευταίων μηνών. Παράλληλα με την μείωση των επιτοκίων, έχει υποτιμηθεί και το Ευρώ γεγονός που ευνοεί τις εξαγωγές και τον πληθωρισμό. Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές έχει υπόβαθρο, ενώ η νοοτροπία «whatever it takes” (θα πράξουμε ότι χρειαστεί) υιοθετημένη από την διοίκηση της ΕΚΤ θα πρέπει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των εταιριών.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:52 - 26 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.