ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Euroxx: τελεί «υπό προθεσμία» το προσχέδιο χωρίς συμφωνία της τρόϊκας

10:07 - 07 Οκτ 2014 | Αναλύσεις
Παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 που καλύπτει, σχεδόν, τους μνημονιακούς στόχους χωρίς νέα μέτρα, αλλά τελεί «υπό προθεσμία» καθώς δεν υπάρχει τελική συμφωνία με την τρόικα, η οποία θα φανεί στο τελικό σχέδιο του Δεκεμβρίου.

Σχόλιο Αγοράς

Με πτώση της τάξεως του 1,36 % (1.035,43 μονάδες) έκλεισε ο Γενικός Δείκτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Από τις μετοχές που διαπραγματεύτηκαν, 45 κινήθηκαν ανοδικά, 72 κατέγραψαν απώλειες, ενώ 145 παρέμειναν αμετάβλητες. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) έκλεισε στις 337,37 μονάδες (-1,29%), με τις μετοχές των ΕΥΠΡΟ (+2,17%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,95%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,88%) να καταγράφουν την μεγαλύτερη άνοδο, ενώ στον αντίποδα οι μετοχές των ΤΕΝΕΡΓ (-3,27%), ΤΙΤΚ (-3,38%) και ΜΠΕΛΑ (-3,88%) κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση. Οι Αμερικανικοί δείκτες εμφάνισαν απώλειες ενώ οι Ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Οικονομία

·  Παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 που καλύπτει, σχεδόν, τους μνημονιακούς στόχους χωρίς νέα μέτρα, αλλά τελεί «υπό προθεσμία» καθώς δεν υπάρχει τελική συμφωνία με την τρόικα, η οποία θα φανεί στο τελικό σχέδιο του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το πρώτο προσχέδιο που στοχεύσει σε σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Το 2015 εκτιμά δημοσιονομικό έλλειμμα (σημ. μαζί με τη δαπάνη για αποπληρωμή τόκων) στο 0,2% του ΑΕΠ αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα (σημ. χωρίς τόκους) στο 2,9% του ΑΕΠ το 2015 (έναντι μνημονιακού στόχου Πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3% του ΑΕΠ). Για το 2014 καταγράφει και υπέρβαση του στόχου Πρωτογενούς Πλεονάσματος για το 2014 στο 2% του ΑΕΠ (σημ. έναντι στόχου για 1,5% του ΑΕΠ. Περιλαμβάνει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για μειώσεις φόρων. Στο προσχέδιο ενσωματώνονται η μείωση 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης διατηρώντας τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Προβλέπονται τα κονδύλια για την ενίσχυση των εισοδημάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με τους μισθούς τους να επιστρέφονται αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2014. Συνολικά το κονδύλι για τις διορθώσεις των ειδικών μισθολογίων μετά τις δικαστικές αποφάσεις, για το 2014 φτάνει τα 541 εκατ ευρώ. Λιτό σε πίνακες, το προσχέδιο βασίζεται σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% φέτος και κατά 2,9% του ΑΕΠ το 2015. Τα έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν το 2015 κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες εμφανίζονται αυξημένες κατά 380εκατ ευρώ εξαιτίας της πρόβλεψης για την επιστροφή των αναδρομικών των ένστολων. Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015: Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 50,7 δισ. ευρώ, αυξημένα περίπου κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του 2014. Οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 41,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 380 εκατ. ευρώ έναντι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, κυρίως λόγω της προβλεπόμενης καταβολής αυξημένων αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και συνταξιούχων. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 316 δισ. ευρώ ή στο 168% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2014. Η μείωση αυτή οφείλεται, κυρίως, στην επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος και στη μεγέθυνση της οικονομίας. Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπονται να διαμορφωθούν στα 5,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Αντίστοιχα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διαμορφωθεί στα 6,4 δισ. ευρώ, η ανεργία στο 22,5% και πληθωρισμός 0,3%.

· Ολοκληρώνεται σήμερα ο πρώτος γύρος της αξιολόγησης από την τρόικα και τα στελέχη της αποχωρούν χωρίς ουσιαστικώς να έχει κλείσει κανένα από τα μείζονα θέματα. Κατά τη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και των οφειλών των επιχειρήσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν επετεύχθη συμφωνία. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα, καθώς η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μονομερείς κινήσεις. Σε εκκρεμότητα, για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων που θα αρχίσει πιθανότατα την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, βρίσκονται, επίσης, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Επιχειρήσεις

· Η Alpha Bank ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οικειοθελούς αποχωρήσεως προσωπικού, εντός του πλαισίου προγραμματισμού της και με τη συμμετοχή περί των 2.200 εργαζομένων. Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται µε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, καθώς και οι έχοντες σχέση έμμισθης εντολής. Από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εξαιρούνταν ρητώς οι εργαζόμενοι µε συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.


· Θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ οι επενδύσεις που προωθούν οι διοικήσεις των επενδυτικών εταιρειών ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) Εθνική Πανγαία και Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties) για την επόμενη τριετία, όπως υποστήριξαν χθες ανώτερα στελέχη τους κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Prodexpo. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνική Πανγαία Αριστοτέλης Καρυτινός, η εταιρεία προωθεί επενδύσεις περί το 1 - 1,5 δισ, ευρώ όχι μόνο στην Ελλάδα, καθώς και στην Ιταλία και άλλες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ο οικονομικός διευθυντής της Grivalia Properties Πάρις Βάρφης δήλωσε χθες πως η εταιρεία (βασικός μέτοχος της οποίας είναι η καναδική Fairfax) σχεδιάζει επενδύσεις περί τα 200 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Για το θέμα της εισαγωγής της Εθνική Πανγαία στο χρηματιστήριο ο κ. Καρυτινός επισήμανε πως είναι ιδιαίτερης σημασίας το timing. Στο πληροφοριακό δελτίο για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της MIG Real Estate αναφέρεται πάντως πως η εταιρεία θα εισαχθεί στο Χ.Α. εντός του προσεχούς εξαμήνου. Πρόσφατα η εταιρεία προχώρησε στην άντληση κεφαλαίων περί τα 240 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει προχωρήσει σε επενδύσεις περί τα 250 εκατ. ευρώ. Για το θέμα του Αστέρα Βουλιαγμένης, αν και αφορά την Εθνική Τράπεζα και όχι την Εθνική Πανγαία, ο κ. Καρυτινός υποστήριξε πως είναι η πρώτη σημαντική συναλλαγή στην Ελλάδα που προωθείται με βάση το νέο χωροταξικο πλαίσιο (του ΕΣΧΑΔΑ) και γι' αυτό και πληρώνει "το κόστος του πρώτου" με την καθυστέρηση που παρατηρείται. Τόνισε, πάντως, πως η συμφωνία βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης, καθώς αναμένεται η έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Ο επικεφαλής της Εθνική Πανγαία θεωρεί πως ο Αστέρας θα αποτελέσει "πιλότο" για τους υπόλοιπους διαγωνισμούς παραχώρησης σημαντικών ακινήτων από το δημόσιο, Ως προς τις αποδόσεις, στα γραφεία αυτή την στιγμή κυμαίνονται μεταξύ 8- 8,5%, στα εμπορικά ακίνητα στο 6,5%- 6,75% και στα logistics σε επίπεδα πάνω από 11,5%- 12%. Ο κ. Βάρφης υποστήριξε πως την τελευταία περίοδο η Grivalia έχει επενδύσει κεφάλαια άνω των 210 εκατ. ευρώ, ενώ το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας είναι συγκεντρωμένο αυτή την στιγμή σε χέρια θεσμικών επενδυτών (Fairfax, Wellington και Fidelity).


· Σύμφωνα με πληροφορίες, η Jumbo ήταν η μοναδική η οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη μίσθωση του νεοκλασικού ακινήτου ιδιοκτησίας του ΤΠΔΥ, στον αριθμό 41 της οδού Σταδίου. Το ακίνητο στέγαζε για μία δεκαετία το κατάστημα-ναυαρχίδα της Fokas στην Αθήνα, έχει συνολική επιφάνεια 7.500 τ.μ. και παραμένει κενό, μετά την έξωση της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας από το Ταμείο μέσα στο 2013. Ο πήχης που έχει θέσει το ΤΠΔΥ ως προς το ενοίκιο διαμορφώνεται πέριξ των 56.000 ευρώ τον μήνα κατ’ ελάχιστο. Παράγοντες της αγοράς ακινήτων επισημαίνουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ενιαίο ακίνητο που μισθώνεται αυτή τη στιγμή επί της οδού Σταδίου και στην περίπτωση που μισθωθεί στην Jumbo θα αποτελέσει το νέο «στοίχημα» του ομίλου, ο οποίος μπορεί να αριθμεί σήμερα 67 καταστήματα σε Ελλάδα (53), Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία, ωστόσο δεν έχει παρουσία στην καρδιά της Αθήνας.


Οικονομικό Ημερολόγιο

07/10/2014: –

17/10/2014: ΜΠΕΛΑ – Ετήσια Γεν. Συνέλευση
22/10/2014: ΜΠΕΛΑ – Απ/πη Δικ. στο Μέρισμα
22/10/2014: ΜΙΓΡΕ – Λήξη Περιόδου Απ/χής της Υπ. Δημ. Πρότασης της Εθνικής Πανγαία 21/11/2014: Fitch – Αξιολ. Πιστ. Ικαν/τα Ελλάδος
28/11/2014: Moody’s – Αξιολ. Πιστ. Ικαν. Ελλάδος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.