ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Euroxx: Η αγωνία θα συνεχιστεί μέχρι τα stress tests

10:13 - 08 Οκτ 2014 | Αναλύσεις
Όχι μόνο δεν βγήκε λευκός καπνός από την επίσκεψη των τραπεζιτών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά αντίθετα πυκνώνουν τα σύννεφα μετά και την αμφισβήτηση της ρύθμισης για τον αναβαλλόμενο φόρο από την ΕΚΤ, όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal. Στελέχη τραπεζών διατύπωναν την άποψη, σε σχέση με τον αναβαλλόμενο φόρο, ότι το δημοσίευμα της WSJ δεν σημαίνει και απαραίτητα την απόρριψη στο σύνολό τους των ρυθμίσεων.

Σχόλιο Αγοράς

 

Με πτώση της τάξεως του 2,26% (1.012,05 μονάδες) έκλεισε ο Γενικός Δείκτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Από τις μετοχές που διαπραγματεύτηκαν, 31 κινήθηκαν ανοδικά, 98 κατέγραψαν απώλειες, ενώ 134 παρέμειναν αμετάβλητες. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) έκλεισε στις 329,84 μονάδες (-2,23%), με τις μετοχές των ΕΥΠΡΟ (+1,57%), ΕΕΕ (+1,19%) και ΜΟΗ (+0,00%) να καταγράφουν την μεγαλύτερη άνοδο, ενώ στον αντίποδα οι μετοχές των ΦΦΓΚΡΠ (-4,12%), ΕΤΕ (-4,57%) και ΔΕΗ (-5,87%) κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση. Οι Αμερικανικοί δείκτες και οι Ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

 

Οικονομία


· Όχι μόνο δεν βγήκε λευκός καπνός από την επίσκεψη των τραπεζιτών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά αντίθετα πυκνώνουν τα σύννεφα μετά και την αμφισβήτηση της ρύθμισης για τον αναβαλλόμενο φόρο από την ΕΚΤ, όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal. Στελέχη τραπεζών διατύπωναν την άποψη, σε σχέση με τον αναβαλλόμενο φόρο, ότι το δημοσίευμα της WSJ δεν σημαίνει και απαραίτητα την απόρριψη στο σύνολό τους των ρυθμίσεων για τον αναβαλλόμενο φόρο, αλλά θεωρούσαν ως πιθανότερο ενδεχόμενο, να προσμετρηθεί στα stress tests, μέρος μόνο του οφέλους από την σχετική ρύθμιση. Η αγωνία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 24 Οκτωβρίου που θα πάρουν τα επίσημα αποτελέσματα στα χέρια τους. Τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους και η παρουσίαση αρχικών και αποσπασματικών αποτελεσμάτων από τα stress test, δεν οδήγησε σε μια πρώτη εικόνα για το αποτέλεσμα. Κρίσιμες ακόμη λεπτομέρειες που μετρούν για τη διαμόρφωση των κεφαλαιακών αναγκών παραμένουν ανοικτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επικοινωνία μεταξύ τραπεζών και ΕΚΤ για επιμέρους θέματα συνεχίζεται με την ανταλλαγή emails. Μια παράμετρος που πιθανόν δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση είναι ότι τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών πρόκειται και αυτά να στρεσαριστούν στα πλαίσια της άσκησης. Τα επιχειρησιακά σχέδια έχουν εγκριθεί από την DGCom, όπως και από το υπουργείο Οικονομικών. Τα έσοδα που θα αποφέρουν οι κινήσεις αναδιάρθρωσης (πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και θυγατρικών, εθελούσιες, μείωση δικτύου κλπ) πρόκειται να αφαιρεθούν, μειώνοντας τις τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες. Αν τα επιχειρηματικά σχέδια δοκιμαστούν με βάση τα δύο οικονομικά σενάρια των stress test, είναι βάσιμο το ενδεχόμενο να μην προσμετρηθούν στο σύνολο τους προς όφελος των τραπεζών. Μια άλλη αστάθμητη παράμετρος, είναι τα Non Performance Exposure (NPE), δηλαδή η διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος αφού προσμετρηθούν και τα δάνεια που δεν έχουν συμπληρώσει 90 μέρες σε καθυστέρηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι τραπεζίτες θεωρούν ότι τα stress test είναι τόσο εκτεταμένα και σύνθετα, όπου δεν είναι δυνατόν να σχηματιστεί πρόωρα εικόνα. Άλλωστε ήταν απίθανο να επιτρέψει η ΕΚΤ να φύγουν οι τραπεζίτες από τη Φραγκφούρτη έχοντας αποκομίσει εντυπώσεις για τα επικείμενα αποτελέσματα. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, μετά το κλείσιμο των αγορών, θα δοθούν τα αποτελέσματα στις τράπεζες και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου θα ακολουθήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΚΤ.

· Η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανάπτυξη στην Ελλάδα παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με τον Απρίλιο, στο 0,6% το 2014 και 2,9% το 2015. Η ανεργία στη χώρα προβλέπεται να υποχωρήσει στο 25,8% το τρέχον έτος και στο 23,8% το 2015 (προβλεπόταν σε 26,3% και 24,4%, αντίστοιχα, πριν από έξι μήνες). Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αρνητικός το 2014, στο -0,8% (αναμενόταν στο -0,4% τον Απρίλιο), προτού ανέλθει στο 0,3% το επόμενο έτος. Τέλος, προβλέπεται πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 0,7% του ΑΕΠ το 2014 και 0,1% το 2015 (0,9% και 0,3% του ΑΕΠ, αντίστοιχα, πριν από έξι μήνες).

· H ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε χθες αύξηση 1,5% στο τζίρο λιανικού εμπορίου για τον μήνα Ιούλιο. Ο ∆είκτης Όγκου, κατά το µήνα Ιούλιο 2014, σε σύγκριση µε το δείκτη του Ιουλίου 2013, σηµείωσε αύξηση κατά 4,8%, ενώ σε σύγκριση µε το δείκτη του Ιουνίου 2014 σηµείωσε αύξηση κατά 2,8%. Ο ∆είκτης Κύκλου Εργασιών, κατά το µήνα Ιούλιο 2014, σε σύγκριση µε το δείκτη του Ιουλίου 2013, σηµείωσε αύξηση κατά 1,5%, ενώ σε σύγκριση µε το δείκτη του Ιουνίου 2014 σηµείωσε µείωση κατά 0,7%, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Επιχειρήσεις

· Τα πρώτα θετικά σημάδια καταγράφει ο οίκος Fitch στην αγορά ακινήτων, καθώς οι τιμές υποχωρούν πλέον με σαφώς χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ενώ σε πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, οι αξίες έχουν ήδη αρχίσει να σταθεροποιούνται. Πάντως, οι τιμές αναμένεται να μειωθούν φέτος περαιτέρω 6%. Συνολικά, η πτώση των τιμών των κατοικιών έως σήμερα αγγίζει το 37,8%, συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2009, όταν οι αξίες είχαν βρεθεί στο υψηλότερο σημείο τους. Πτώση της τάξεως του 6% αναμένεται να καταγράψουν φέτος οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική εκτίμηση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings. Σε χθεσινή έκθεσή του, τονίζει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο, οι τιμές έχουν καταγράψει πτώση της τάξεως του 3,7% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, ως αποτέλεσμα της έλλειψης τραπεζικής χρηματοδότησης και ρευστότητας γενικά, αλλά και λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Συνολικά, η πτώση των τιμών των κατοικιών μέχρι σήμερα, αγγίζει το 37,8%, συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2009, όταν οι αξίες είχαν βρεθεί στο υψηλότερο σημείο τους. Πάντως, η Fitch καταγράφει τα πρώτα θετικά σημάδια στην αγορά, καθώς σημειώνει το γεγονός ότι οι τιμές υποχωρούν πλέον με σαφώς χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ενώ σε πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, οι αξίες έχουν ήδη αρχίσει να σταθεροποιούνται. Ταυτόχρονα, σημειώνονται δύο νομοθετικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της τόνωσης των αγοραπωλησιών στην αγορά κατοικίας, δηλαδή η μείωση του φόρου μεταβίβασης σε μόλις 3% (από 8-10%) και η βελτίωση του πλαισίου για τον φόρο υπεραξίας (που επιβαρύνει τους πωλητές), μέσω της εξαίρεσης από τη σχετική φορολογική επιβάρυνση όλων των κατοικιών που αποκτήθηκαν πριν από το 1995. Πάντως, η Fitch θεωρεί ότι και οι δύο αυτές παρεμβάσεις θα έχουν μηδαμινή επίδραση στον αριθμό των αγοραπωλησιών, οι οποίες θα παραμείνουν και φέτος σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ως αποτέλεσμα της διατήρησης της πολιτικής των τραπεζών για τον περιορισμό των χορηγήσεων νέων δανείων, αλλά και λόγω της αδύναμης εικόνας της αγοράς εργασίας. Στον αντίποδα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αυξημένη ζήτηση ανθρώπων από το εξωτερικό για την απόκτηση εξοχικών κατοικιών σε παραθαλάσσιες και δημοφιλείς παραθεριστικές περιοχές της χώρας, θα λειτουργήσει θετικά για τη μελλοντική πορεία των τιμών.


· Σε ριζικές αλλαγές του αρχικού σχεδίου για τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια και τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου, οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης ζήτησαν επιπλέον στοιχεία, αλλά και διαφορετική κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν. Ειδικότερα οι εκπρόσωποι της τρόικας θέλουν περισσότερες διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για τους μεγάλους οφειλέτες. Η συζήτηση που έγινε αφορούσε στην εξαίρεση των 1.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων (με τα υψηλότερα χρέη σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) από τη προτεινόμενη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να μην καθυστερήσει η νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων, όπως υποστήριξε παράγοντας του υπουργείου. Εκτός από τις οφειλές των μεγάλων επιχειρήσεων “πονοκέφαλο” προκαλούν και τα χρέη τους σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Σε ότι αφορά το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα δεν αποκλείεται να υπάρξει διεύρυνση των κριτηρίων προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό περισσότερες επιχειρήσεις. Ο ίδιος παράγοντας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το “πλαφόν” των 900.000 τζίρου, όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο, να αυξηθεί σημαντικά. Παράλληλα οι δανειστές ζήτησαν από το επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης να υπάρξει άλλη κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν. Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένη διαφωνία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά “προχωρήσαμε σήμερα περισσότερο με την τρόικα στις διαπραγματεύσεις αλλά δεν είμαστε ακόμη στο τέλος του δρόμου”. Επίσης για μια ακόμη φορά υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια θα “κατέβει” ξεχωριστά από το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των φυσικών προσώπων. Εν τω μεταξύ η Κυβέρνηση σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών επιδιώκει να κλείσει άμεσα το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και μέχρι την Παρασκευή, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε σε ότι αφορά τις δόσεις, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Το ίδιο στέλεχος επεσήμανε ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί, πρέπει να κουμπώσει με τις συνολικές ρυθμίσεις.


· Ξεπέρασε το 35% η μείωση του λειτουργικού κόστους στην Alpha Bank την περίοδο 2008-2014. Το πρόγραμμα μείωσης κόστους της τράπεζας πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. H πρώτη αφορούσε κινήσεις εξορθολογισμού δαπανών προσωπικού και γενικών εξόδων με γνώμονα τα νέα δεδομένα στην εγχώρια αγορά και το αναπόφευκτο αντίκτυπό τους στη λειτουργική κερδοφορία της τράπεζας. Η δεύτερη φάση ξεκίνησε με το κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών της περιόδου 2013 - 2014, το οποίο επέτρεψε στη διοίκηση της τράπεζας, μετά την απόκτηση της Εμπορικής, να προχωρήσει σε ακόμα πιο δραστικές κινήσεις για την εξοικονόμηση κόστους μέσω των συνεργειών. Ειδικότερα, την περίοδο 2008 -2014 η μείωση επαναλαμβανόμενων λειτουργικών δαπανών αναμένεται να διαμορφωθεί στο 27%. Σε επίπεδο επιμέρους κατηγοριών κόστους, οι δαπάνες προσωπικού έχουν μειωθεί κατά 33% καθώς το ανθρώπινο δυναμικό του ομίλου μειώθηκε σημαντικά λόγω φυσικών αποχωρήσεων που δεν αντικαταστάθηκαν και λόγω μισθολογικών αναπροσαρμογών. Τα γενικά έξοδα έχουν μειωθεί, στην ίδια περίοδο, περίπου 20%. Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, θα οδηγήσει σε μείωση λειτουργικού κόστους άνω του 10%. Έτσι η συνολική μείωση του λειτουργικού κόστους θα ξεπεράσει το 35% σε σχέση με τις δαπάνες του 2008, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Σε ό,τι αφορά το δίκτυο καταστημάτων έχει υπάρξει ανάλογη προσαρμογή, με τη δύναμή του να έχει μειωθεί κατά 24% που αντιστοιχεί σε περίπου 200 καταστήματα. Στο τέλος του 2008 ο αριθμός καταστημάτων έφτανε τα 800 σημεία και σήμερα έχουν περιοριστεί στα 607. Μετά την εξαγορά της Citibank η οποία διαθέτει 20 καταστήματα, η Alpha Bank θα συνεχίσει τις κινήσεις εξορθολογισμού με στόχο το δίκτυο του ομίλου στην Ελλάδα να αριθμεί τα 600 καταστήματα.

· Τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 30 Οκτωβρίου με αντικείμενο την έγκριση συγχώνευσης της Τράπεζας Πειραιώς με τη θυγατρική της Γενική Τράπεζα και την ακύρωση των τίτλων των προνομιούχων μετοχών Ν. 3723/2008 του Ελληνικού Δημοσίου λόγω πλήρους αποπληρωμής τους, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς στη χθεσινή του συνεδρίασή.


(Πηγή ειδήσεων: “www.euro2day.gr”, “www.ase.gr”, “www.naftemporiki.gr”, “www.imerisia.gr”, “www.capital.gr” “www.tovima.gr” “www.kathimerini.gr,” “www.sigmalive.com”, “www.newmoney.gr ”,“www.bankingnews.gr ”)


Οικονομικό Ημερολόγιο


07/10/2014: –

17/10/2014: ΜΠΕΛΑ – Ετήσια Γεν. Συνέλευση
22/10/2014: ΜΠΕΛΑ – Απ/πη Δικ. στο Μέρισμα
22/10/2014: ΜΙΓΡΕ – Λήξη Περιόδου Απ/χής της Υπ. Δημ. Πρότασης της Εθνικής Πανγαία 21/11/2014: Fitch – Αξιολ. Πιστ. Ικαν/τα Ελλάδος
28/11/2014: Moody’s – Αξιολ. Πιστ. Ικαν. Ελλάδος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.