ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ForexReport.gr: Η Ελλάδα δεν έμαθε να «παίζει» με τις αγορές

01:33 - 15 Οκτ 2014 | Αναλύσεις
Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη θέση στην κρίση της Ευρωζώνης που ξέσπασε το 2009 και ουκ ολίγες φορές αποτέλεσε πρωτοσέλιδο.

Συνήθως για αρνητικούς λόγους. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας ήταν και παραμένει η πλήρης άγνοια χειρισμού των αγορών με αποτέλεσμα κάθε απόφαση που λαμβάνεται σε σχέση με αυτές, να προκαλεί καταστροφή.


Μακροοικονομικές εξελίξεις

Το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε μια ακόμα «μαύρη συνεδρίαση» χθες με τις απώλειες να περιορίζονται κάτω από 6,0% δίνοντας την αίσθηση ότι παγκοσμίως καταρρέουν τα πάντα. Φυσικά κάτι τέτοιο δε γίνεται. Απλά για μια ακόμα φορά, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει ένα στόχο (έξοδος από το μνημόνιο) αδιαφορώντας πλήρως για το πιο είναι το γενικότερο κλίμα των αγορών και για τις συνέπειες που θα μπορούσε αυτή η απόφαση να έχει στις αγορές. Και το αποτέλεσμα ήταν ολέθριο. Αυτά που η κυβέρνηση προσπαθούσε να χτίσει επί ολόκληρους μήνες, τα γκρέμισε σε μερικές ημέρες.


Νομίσματα

Το δολάριο ενισχύθηκε κυρίως λόγω της αποστροφής στο ρίσκο αφού οι επενδυτές αισθάνονται ότι στις παρούσες συνθήκες, μόνο οτιδήποτε αμερικανικό μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα μιας σταθερής εκτίμησης. Όλες οι υπόλοιπες οικονομίες κλυδωνίζονται από την αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον τους. Από τα βασικά νομίσματα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η στερλίνα, καθώς τα τελευταία macro δείχνουν ότι το σενάριο μιας αύξησης των επιτοκίων δε θα πρέπει να θεωρείται και τόσο κοντινό. Σε σημαντικά επίπεδα διαπραγματεύονται το γεν, το ευρώ και το δολάριο Αυστραλίας.


Μετοχές – Δείκτες

Με τις πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων να είναι ισχυρότατες, οι επενδυτές ανέμεναν μια προσπάθεια ανοδικής εκτόνωσης. Και ενώ μέχρι και αρκετή ώρα μετά το άνοιγμα της Wall Street όλα έδειχναν ότι θα έχουμε σημαντική άνοδο, ξαφνικά οι πωλητές επέστρεψαν δυναμικά με τη Wall Street να καταποντίζεται από το +1,00% στο 0,15% και με το Dow στο κόκκινο. Το μόνο θετικό της συνεδρίασης είναι ότι δεν είχαμε νέα χαμηλά και ότι το τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης, δε συνοδεύτηκε από «ξεπούλημα».


Εμπορεύματα

Ο πόλεμος του πετρελαίου συνεχίζεται με αποτέλεσμα ο μαύρος χρυσός να φθάσει μια ανάσα από τα $80,00. Τα συμβόλαια Δεκεμβρίου διαπραγματεύονται σε discount και όλα δείχνουν ότι θα δούμε ακόμα χαμηλότερες τιμές και προσπάθεια για τα $75,00. Ισχυρές πιέσεις και για το φυσικό αέριο, ενώ ο χρυσός κατάφερε να κλείσει πάνω από τα $1.230.


Μακροοικονομικές ανακοινώσεις

Πολύ «βαρύ» το οικονομικό ημερολόγιο της ημέρας. Πληθωρισμός στην Κίνα, η ομιλία του Mario Draghi, το επίπεδο απασχόλησης στην Αγγλία, οι λιανικές πωλήσεις και η Μπεζ Βίβλος στην Αμερική, αναμένεται να ταράξουν και πάλι τις αγορές.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:28 - 15 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.