ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ICAP: Σε ανοδική τροχιά η αγορά εμφιαλωμένων νερών

13:59 - 20 Νοε 2006 | Αναλύσεις
Με αύξηση κατά 8,9% κινήθηκε η εγχώρια αγορά εμφιαλωμένων νερών κατά το 2005, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει από σχετική κλαδική μελέτη της ICAP.

Το μεγαλύτερο μερίδιο (70,6%) στην κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών το 2005 κατέλαβε η κατηγορία των φυσικών μεταλλικών νερών και ακολούθησαν με μικρότερα μερίδια οι υπόλοιπες κατηγορίες (επιτραπέζιο νερό: 24,9% και ανθρακούχο νερό: 4,5%).

Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, καθώς ελέγχεται από λίγες επιχειρήσεις, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονου ανταγωνισμού στην αγορά. Οι επιχειρήσεις του κλάδου, θέλοντας να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά προβαίνουν σε διάφορες ανανεώσεις στη μορφή και εμφάνιση της συσκευασίας των προϊόντων τους, με στόχο την τόνωση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών. Παράλληλα, ιδιαίτερη ανάπτυξη παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια και η αγορά των ψυκτών εμφιαλωμένου νερού, η χρήση των οποίων διευρύνεται σε χώρους εργασίας και δημόσιους χώρους εν γένει. Η εν λόγω αγορά χαρακτηρίζεται ως αναπτυσσόμενη, με αποτέλεσμα ορισμένες εταιρείες του κλάδου να έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στην εμφιάλωση νερού σε μεγάλες συσκευασίες pet, ενώ νεοϊδρυθείσες εταιρείες έχουν εξειδικευτεί στο συγκεκριμένο τομέα.

Η συνεχής άνοδος της τιμής του πετρελαίου δημιουργεί προβλήματα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των εμφιαλωμένων νερών, καθώς επηρεάζει τόσο τις τιμές των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για φιάλες συσκευασίας των εμφιαλωμένων νερών, όσο και το κόστος της μεταφοράς των προϊόντων τους σε όλη την Ελλάδα. Η οποιαδήποτε επιβάρυνση του κόστους παραγωγής και (κατ’ επέκταση) των τιμών των προϊόντων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στον κλάδο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό. Θέματα διαφοράς τιμών έχουν μεγάλη σημασία για τις εταιρείες του κλάδου, καθώς το νερό θεωρείται σε γενικές γραμμές ομοιογενές προϊόν, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να προσανατολίζεται κυρίως στην τιμή πώλησης του προϊόντος.

Η στροφή των καταναλωτών σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, όπως έχει προαναφερθεί, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον εξεταζόμενο κλάδο, δεδομένου ότι μετατοπίζει τη ζήτηση από τα αναψυκτικά, προς τα εμφιαλωμένα νερά, τους χυμούς και τα ισοτονικά-ενεργειακά ποτά, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι θετικές προοπτικές εξέλιξης για τον κλάδο των εμφιαλωμένων νερών. Η άνοδος της κατανάλωσης των εμφιαλωμένων νερών αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, για τη διετία 2006-2007, αναμένεται αύξηση του μεγέθους της αγοράς με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 6%-8% (σε ποσότητα), εφ’ όσον βέβαια επικρατήσουν οι συνήθεις καιρικές συνθήκες τους θερινούς μήνες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.