ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ING IM προβλέπει μία πιο βιώσιμη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2015.

12:22 - 29 Νοε 2014 | Αναλύσεις
Η ING IM προβλέπει μία πιο βιώσιμη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2015.
Η ING Investment Management (ING IM) προβλέπει ότι το 2015 θα είναι μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις και διευρυνόμενες αποκλίσεις στην εφαρμοζόμενη πολιτική μεταξύ επιμέρους εθνών.

Ωστόσο, η εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων προβλέπει, επίσης, την πιο βιώσιμη ανάκαμψη που θα έχει επιτευχθεί από την έναρξη της κρίσης. Οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία θα δούνε τη μεγαλύτερη αύξηση στις κεφαλαιουχικές δαπάνες και η επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να συνεχιστεί με την Κίνα ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις επιδόσεις των στοιχείων ενεργητικού.

 

Στο ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014, η ING IM τόνισε ότι οι ανισορροπίες από το παρελθόν και η αβεβαιότητα για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης συνέχισαν να στοιχειώνουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Ωστόσο, οι ανασχετικοί παράγοντες που προκλήθηκαν κατά τη διαδικασία απομόχλευσης στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, και που υπονομεύουν την ανάπτυξη,

αποδυναμώνονται, ενώ είναι ορατή η καλά θεμελιωμένη βελτίωση στις αγορές εργασίας. Σε συνδυασμό με την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιταχυνθεί εκ νέου το 2015.

 

Η ING IM, επίσης, προέβλεψε ότι το 2015 θα δούμε ενίσχυση των δεικτών εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων στις ανεπτυγμένες αγορές, που θα στρέψει την προσοχή τους από τη μείωση της δανειακής επιβάρυνσης προς ενέργειες συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς και προς τη διενέργεια κεφαλαιουχικών δαπανών (capex), ιδίως στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Το αν η Ευρώπη ακολουθήσει αυτή την τάση το 2015 θα εξαρτηθεί εν μέρει από την πολιτική βούληση για την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στις απαρχαιωμένες παραγωγικές υποδομές της και την συμβολή αυτής στην ανάληψη δημόσιων και ιδιωτικών επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Η εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων προέβλεψε ότι η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσει να επιβραδύνεται, αλλά οι χώρες που ασπάζονται τις μεταρρυθμίσεις και βελτιώνουν τη διακυβέρνησή τους είναι πιθανό να δουν το αναπτυξιακό τους δυναμικό να αποκαθίσταται. Οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια προερχόμενα τόσο από τις παγκόσμιες όσο και από τις εγχώριες αγορές. Η Κίνα θα είναι η κύρια αιτία ανησυχίας για τους επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι αβεβαιότητες γύρω από τον τομέα της αγοράς κατοικίας και του τραπεζικού τομέα θα συνεχισθούν.

 

Οι επενδύσεις υψηλού κινδύνου παραμένουν ελκυστικές


Η ING IM προβλέπει ότι οι μετοχές και το real estate θα είναι οι ισχυρότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων το 2015, ενώ τα επιτόκια ενδέχεται να αυξηθούν λίγο σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα στις ΗΠΑ εν όψει της περιοριστικής πολιτικής της Fed. Περιορισμένες ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να ασκηθούν τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ιαπωνία.


Ο Valentijn van Nieuwenhuijzen, Head of Strategy, ING Investment Management είπε:

 

“Κατά την πορεία του 2015, οι παγκόσμιες ανισορροπίες θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την ανάπτυξη και την ψυχολογία των επενδυτών, αλλά οι ανορθόδοξες πολιτικές των κεντρικώντραπεζών θα διευκολύνουν τις συνθήκες ρευστότητας και οι οικονομίες τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ιαπωνίας αναμένεται να αναπτυχθούν πάνω απ’ ότι συνήθως. Η συνεχιζόμενη ποσοτική χαλάρωση από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ενδέχεται να ενισχύσει περεταίρω τις Ιαπωνικές μετοχές. Η Ιαπωνία παραμένει η πιο ελκυστική αγορά.

 

Παρά το ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι απίθανο να επιλυθούν πλήρως το 2015, οι μετοχές στην περιοχή θα συνεχίσουν να αποφέρουν ελκυστικές αποδόσεις. Φόβοι που σχετίζονται με την επιβράδυνση στης Κίνας και τον αποπληθωρισμό της Ευρώπης αναμφίβολα θα απασχολήσουν τους επενδυτές. Ωστόσο, στην ING IM παραμένουμε αισιόδοξοι, καθώς οι ανεπτυγμένες αγορές εισέρχονται σε μία πιο βιώσιμη ανάκαμψη από την κρίση και τα επασφάλιστρα κινδύνου (risk premiums) φαίνονται ελκυστικά.


Νοιώθουμε ότι οι φόβοι για πιθανές φούσκες που θα σκάσουν είναι υπερβολικοί και το μόνο που διακρίνουμε είναι υψηλές αποτιμήσεις στις κατηγορίες προϊόντων σταθερού εισοδήματος που έχουν επιτοκιακά περιθώρια (spread products). Ωστόσο, η χαμηλή ονομαστική ανάπτυξη και ο γηράσκων πληθυσμός εξακολουθούν να διεγείρουν την διάθεση αναζήτησης απόδοσης στους περισσότερους επενδυτές, όταν μάλιστα οι προσδοκίες για χρεοκοπίες εταιριών είναι χαμηλές. Άλλοι τομείς όπως τα κρατικά ομόλογα, το real estate ή οι μετοχές εξακολουθούν να προσφέρουν επασφάλιστρα κινδύνου στο επίπεδο ή και ανώτερα του μακροπρόθεσμου μέσου όρου. Μια εκ νέου ενίσχυση της δυναμικής της παγκόσμιας ανάπτυξης γενικά θα στηρίξει επενδύσεις υψηλού κινδύνου στις αρχές του 2015.”

 

Oι μετοχικές αγορές θα γίνουν λιγότερο καθοδηγούμενες από τις ΗΠΑ


Η ING IM προβλέπει μια μεταβολή στην κατάταξη σε σχέση με την μεγέθυνση της κερδοφορίας το 2015, όπου ο Αμερικανικές εταιρίες θα δουν την ανάπτυξη της κερδοφορίας τους να επιβραδύνεται, ενώ στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία μπορεί να την δουν να επιταχύνεται

 

Ο Patrick Moonen, Equity Strategist στην ING IM δηλώνει :

 

“Περιμένουμε μια λιγότερο Αμερικανο-κεντρική μετοχική αγορά την επόμενη χρονιά λόγω της επιβράδυνσης των ρυθμών μεγέθυνσης της εταιρικής κερδοφορίας και την πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, ενώ οι μετοχές στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία θα επωφεληθούν από την χαλαρή νομισματική πολιτική και την χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία, που θα προκαλέσουν ενίσχυση των προοπτικών της κερδοφορίας. Γενικά οι εταιρίες έχουν χρήματα να ξοδέψουν αλλά την ίδια στιγμή παρατηρούμε αυξανόμενες διαφορές στις μετοχικές αποτιμήσεις των διαφόρων γεωγραφικών περιοχών. Η Ιαπωνία είναι η αγαπημένη μας λόγω της πολύ ευνοϊκής σχέσης μεταξύ της βελτίωσης των εταιρικών μεγεθών και των αποτιμήσεων των μετοχών. Οι Αμερικάνικες αποτιμήσεις είναι κάπως ακριβές αλλά απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν φούσκες. Περισσότερες επαναγορές ιδίων μετοχών στην Αμερικανική αγορά θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την επιβράδυνση της κερδοφορίας των εταιριών.

 

Η τύχη της Ευρωζώνης θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αλλά τόσο η μερισματική απόδοση όσο και βελτίωση των μεγεθών είναι ορατές στην περιοχή. Οι αποτιμήσεις στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία θα ενισχυθούν από την πορεία των εταιρικών κερδών και τη φάση στην οποία εισέρχεται η οικονομική πολιτική.

 

Η Κίνα παραμένει ως ο μεγαλύτερος προβληματισμός στις αναδυόμενες αγορές.


Η ING IM πιστεύει ότι οι αναδυόμενες αγορές θα αντιμετωπίσουν σημαντικά εμπόδια το 2015, κυρίως εφόσον η οικονομία της Κίνας φαίνεται να επιβραδύνεται. Αυτό το γεγονός θα επηρεάσει τις αναδυόμενες αγορές περισσότερο σε όρους εμπορικών συναλλαγών ενώ η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ θα ασκήσει επιπλέον πίεση στις ροές κεφαλαίου προς τις αναδυόμενες αγορές. Η ικανότητα των φορέων χάραξης πολιτικής των αναδυομένων αγορών να επιτύχουν μεταρρυθμίσεις θα παραμείνει η βασική κινητήριος δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης και της απόδοσης των στοιχείων ενεργητικού.


Ο Maarten-Jan Bakkum, Emerging Market Strategist στην ING IM ανέφερε: Ασκείται συνεχής πίεση στους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης των αναδυομένων αγορών, παρά την βελτιωμένη ζήτηση από τις ανεπτυγμένες αγορές. Για το μέλλον βλέπουμε δύο βασικούς κινδύνους και πιο συγκεκριμένα την επιβράδυνση της Κίνας και την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, που θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στις ροές κεφαλαίου προς τις αναδυόμενες αγορές. Έχουμε ήδη διακρίνει τρία ενδογενή εμπόδια στην ανάπτυξη με την μορφή της ταχείας αύξησης της μόχλευσης που προκαλεί μακροοικονομικές ανισορροπίες και τρωτά σημεία του συστήματος: οι πιστωτικές συνθήκες στις αναδυόμενες αγορές είναι δυσχερείς, το επενδυτικό κλίμα είναι υποτονικό και η ανταγωνιστικότητα επιδεινώνεται. Σε περίπτωση απουσίας των μεταρρυθμίσεων, είναι πιθανό να απαιτείται μία μεγαλύτερη υποτίμηση των νομισμάτων προκειμένου να αντισταθμιστούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και να δημιουργηθεί μελλοντική ανάπτυξη. "

Τελευταία τροποποίηση στις 15:39 - 01 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.