ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ForexReport.gr: Μαζικές εισροές στο χρυσό – «Κόκκινος συναγερμός» στις αγορές

00:29 - 02 Δεκ 2014 | Αναλύσεις
Η πρώτη συνεδρίαση του τελευταίου μήνα για το 2014 προκαλεί μεγάλες απορίες και δημιουργεί έντονη ανησυχία στους επενδυτές. Και αυτό γιατί η πρώτη συνεδρίαση έφερε έντονες διαφοροποιήσεις στα flows με δισεκατομμύρια δολάρια να τοποθετούνται στο χρυσό.

Μακροοικονομικές εξελίξεις

Η εβδομάδα ξεκίνησε με κάποιες αρνητικές μακροοικονομικές ειδήσεις για τους δείκτες PMI σε Κίνα και Γερμανία, αλλά αυτό που έφερε τα πάνω-κάτω ήταν η ξαφνική υποβάθμιση της Ιαπωνίας από τον οίκο Moody’s. Η ενέργεια αυτή επανέφερε τον κίνδυνο στις αγορές με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν τεράστιες εισροές στα ασφαλή καταφύγια και κυρίως στο χρυσό. Τα πολύ μεγάλα flows δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί σε όλο το εύρος των αγορών και αυτό προκαλεί απορία αλλά και τρόμο.


Εμπορεύματα

Τρόμο, κυρίως γιατί ο χρυσός ενισχύθηκε σχεδόν $70 και αυτό σημαίνει δισεκατομμύρια δολάρια σε αγορές. Υπό κανονικές συνθήκες, η κίνηση αυτή του χρυσού θα είχε προκαλέσει σοκ στο δολάριο και τις μετοχές. Κάτι που δε συνέβη σήμερα αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί στις επόμενες συνεδριάσεις. Το πετρέλαιο ενισχύθηκε $6 από τα χαμηλά των $63,33 αλλά αυτό σε μεγάλο βαθμό ήταν αναμενόμενο μετά τις τεράστιες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας. Επιπλέον, άνοδος παρατηρείται εδώ και μερικές εβδομάδες στα αγροτικά εμπορεύματα. Όλα αυτά δε συνάδουν με ανοδικό δολάριο και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς διαφαίνεται κάποιο rotation.



Νομίσματα

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η στερλίνα η οποία κινήθηκε έντονα ανοδικά και προσπάθησε να διαμορφώσει μια μεσοπρόθεσμη βάση. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται. Καμία αλλαγή στο EUR/USD, υποσχόμενες κινήσεις στα commodity currencies αλλά και στο γεν καθώς δεν αποκλείεται να δούμε έντονες ρευστοποιήσεις στις επόμενες ημέρες.


Μετοχές – Δείκτες

Έντονες αποκλίσεις παρατηρήθηκαν στη Wall Street με το Nasdaq να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες (-1,30%). Η τεχνική εικόνα των δεικτών έχει επιδεινωθεί ενώ οι τεράστιες αγορές χρυσού αποτελούν το μεγάλο ερωτηματικό για τη συνέχεια. Ο DAX τράβηξε το δικό του δρόμο αλλά δεν αναμένεται να συνεχίσει για πολύ.


Μακροοικονομικές ανακοινώσεις

Οι νέες άδειες κατοικιών στην Αυστραλία, η απόφαση της RBA για τα επιτόκια και κυρίως οι δηλώσεις για το AUD αναμένεται να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο σκηνικό κατά τη διάρκεια της ασιατικής συνεδρίασης. Στην ευρωπαϊκή συνεδρίαση η σημαντικότερη ανακοίνωση είναι ο δείκτης PMI κατασκευών στην Αγγλία και μια ομιλία της Yellen.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.