ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Praxis: 9μηνα και διεθνές κλίμα θα διαμορφώσουν την τάση

13:50 - 27 Νοε 2006 | Αναλύσεις
Σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της τάσης για το υπόλοιπο του τρέχοντος μηνός θα διαδραματίσουν, σύμφωνα με την Praxis International, αφενός η τάση που θα διαμορφωθεί στις κυριότερες διεθνείς κεφαλαιαγορές και αφετέρου οι αναμενόμενες ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων από την εγχώρια αγορά.

Παράλληλα η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το θετικό κλίμα που επικρατεί στις κυριότερες διεθνείς κεφαλαιαγορές επηρεάζει και την εγχώρια κεφαλαιαγορά εισάγοντας την ανοδική τάση και το θετικό momentum. Στα θετικά στοιχεία περιλαμβάνεται η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου σε επίπεδα χαμηλότερα των $60,0 ανά βαρέλι, γεγονός το οποίο δίνει εκ νέου ώθηση στις κυριότερες διεθνείς κεφαλαιαγορές καθώς διαφαίνεται απομάκρυνση των έντονων πληθωριστικών πιέσεων.

Επισημαίνει δε, ότι δείγμα της θετικής διάθεσης που επικρατεί στην εγχώρια κεφαλαιαγορά αποτελεί το γεγονός ότι οι αρνητικές εκπλήξεις εταιρικών αποτελεσμάτων όπως της ΔΕΗ, της Εμπορικής και της Αγροτικής Τράπεζας δεν επηρεάζουν την γενικότερη τάση γεγονός το οποίο θεωρούμε ότι οφείλεται στον υψηλό βαθμό συσχέτισης του ΓΔΧΑ με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Από την άλλη πλευρά η αβεβαιότητα όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων (πέρα από την επικείμενη αύξηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά την διάρκεια Δεκεμβρίου) καθώς και οι μακροοικονομικές εξελίξεις από την άλλη πλευρά του ατλαντικού αποτελούν ένα παράγοντα ανασφάλειας.

Ειδικότερα το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να εστιαστεί στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων της υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως του ομίλου Folli-Follie (28/11), του ΟΠΑΠ (29/11), του ΟΤΕ (29/11), καθώς και της Εθνικής Τράπεζας (30/11).

Παρά το γεγονός ότι οι θετικές προσδοκίες σε συνδυασμό με τις τρέχοντες επιχειρηματικές εξελίξεις υποστηρίζουν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών του ΓΔΧΑ, η Praxis θεωρεί ότι για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να κινηθεί η εγχώρια αγορά σε υψηλότερα επίπεδα τιμών απαιτείται να υπάρξουν περαιτέρω θετικές εκπλήξεις, οι οποίες θα αποτελέσουν καταλύτες για την περαιτέρω ανοδική πορεία του ΓΔΧΑ.

Ωστόσο διατηρεί την εκτίμησή της ότι ο ΓΔΧΑ έχει εισέλθει σε υπερτιμημένη περιοχή με βάση το υπόδειγμα απόδοσης εταιρικών κερδών και 10ετων ομολόγων, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται το ενδεχόμενο αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών.

Στις κυριότερες επενδυτικές επιλογές της χρηματιστηριακής περιλαμβάνονται οι εταιρίες: Intralot, Σαράντης, Audio Visual, Πλαστικά Θράκης και Κατσέλης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.