ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Η φούσκα ενδέχεται να έχει περιορισμένες μακροοικονομικές επιπτώσεις

17:15 - 10 Ιουν 2015 | Αναλύσεις
Κίνα: Η φούσκα ενδέχεται να έχει περιορισμένες μακροοικονομικές επιπτώσεις
Η αύξηση των Α-μετοχών έχει συμπέσει τόσο με σταθερά καθοδικές αναθεωρήσεις της αύξησης του ΑΕΠ όσο και με επίπεδα προς μειωμένα κέρδη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Shanghai Composite ήταν περίπου πάνω κατά 52% σε σχέση με την αρχή του έτους και περισσότερο από  140% σε ετήσια βάση. Ακόμα και ο Shenzhen Composite έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 115% από την αρχή του έτους και 185% σε ετήσια βάση. Οι κινεζικές μετοχές παραμένουν τα περουσιακά στοιχεία με την καλύτερη απόδοση του πλανήτη με μεγάλη διαφορά. Η κλίμακα και η ταχύτητα αυτών των κερδών αποτελούν χαρακτηριστικό «κερδοσκοπικής φούσκας». Ο ορισμός της φούσκας είναι «μεγάλες και παρατεταμένες κινήσεις των τιμών των περιουσιακών στοιχείων οι οποίες δεν μπορούν να εξηγηθούν από τα θεμελιώδη». Για τις χρηματιστηριακές αγορές, τα «θεμελιώδη» είναι, φυσικά, τα κέρδη. Είναι αξιοσημείωτο ότι η αύξηση των Α-μετοχών έχει συμπέσει τόσο με σταθερά καθοδικές αναθεωρήσεις της αύξησης του ΑΕΠ όσο και με επίπεδα προς μειωμένα κέρδη.

Το διάστημα για το οποίο η φούσκα μπορεί να συνεχίσει να διογκώνεται αποτελεί το βασικό ερώτημα –αν και σίγουρα χωρίς απάντηση. Οι φούσκες συνήθως διαρκούν περισσότερο από ό, τι αναμενόταν. Η πρόσφατη ακαδημαϊκή βιβλιογραφία έχει τονίσει την ισχυρή ανάπτυξη των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και την επακόλουθη αγοραστική δύναμη των θεσμικών διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων. Η αγοραστική τάση, η οποία έχει ενισχυθεί από benchmark σταθμίσεις της αγοράς κεφαλαιοποίησης, θα μπορούσε να διογκώσει περαιτέρω τη φούσκα. Ειδικότερα, οι επικείμενες αποφάσεις σχετικά με την ένταξη των Α-Μετοχών στους διεθνείς δείκτες μετοχών ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα η  ισχυρή θεσμική αγορά να στηρίξει την ανάπτυξη του λιανικού εμπορίου. Παρόλα αυτά, η εκθετική τάση του κύκλου εργασιών, το περιθώριο χρέους και οι αυξανόμενες αποτιμήσεις υποδηλώνουν ότι η κορύφωση δεν είναι πλέον  πολύ μακριά. Ο λόγος P/Ε για τον Shenzhen Composite είναι τώρα πάνω από 66 (με το διάμεσο στα 108), σε σύγκριση με το 75,8 P / E στο απόγειο της φούσκας το 2008.

Τα καλά νέα είναι ότι η αναπόφευκτη έκρηξη της φούσκας είναι απίθανο να έχει έντονες μακροοικονομικές επιπτώσεις. Οι φούσκες μετοχών είναι λιγότερο ολέθριες από τις αντίστοιχες πιστωτικές και στεγαστικές, όπου οι επιπτώσεις είναι πιο μακροχρόνιες. Τα άσχημα νέα, βέβαια, είναι ότι η Κίνα είναι ήδη επιβαρυμένη από την επίδραση της τεράστιας φούσκας της πιστωτικής αγοράς και της αγοράς ακινήτων, η οποία έχει μόλις αρχίσει να ξεθωριάζει. Η επιθυμία να μετριαστούν οι επιπτώσεις της εν λόγω φούσκας είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι κινεζικές αρχές ήταν τόσο διατεθειμένες να διατηρήσουν την ανάπτυξη των Α-μετοχών μέσω κανονιστικών μέτρων στήριξης. Σαφώς, μια απότομη ώθηση προς τα πίσω των τιμών των μετοχών θα αντιστρέψει εν μέρει την επιθετική χαλάρωση των δημοσιονομικών συνθηκών που παρατηρείται κατά τους τελευταίους μήνες κάτι το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθεροποίηση της οικονομίας στο άμεσο μέλλον.

Είναι σημαντικό ότι η ανάπτυξη της χρηματιστηριακής αγοράς φαίνεται να μετακυλίεται άμεσα στο κομμάτι των υπηρεσιών στο ΑΕΠ. Αν και τα δεδομένα για το Q1 ΑΕΠ έδειξαν ότι η ονομαστική αύξηση  των υπηρεσιών έπεσε σε πρωτοφανή χαμηλά στα 9,6% (σε ετήσια βάση), η επιβράδυνση θα ήταν ακόμη πιο απότομη στα 7,4% αν οι υπηρεσίες δεν αυξάνονταν κατά περισσότερο από 20% σε ετήσια βάση, προφανώς λόγω της φούσκας των Α-μετοχών. Το ξέσπασμα της Α-φούσκας είναι πιθανό να ξανά-εντείνει την ονομαστική συμπίεση και τη μείωση των ταμειακών ροών που αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Κίνα.

China bubble 10062015

Τελευταία τροποποίηση στις 17:29 - 10 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.