ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ρόλος των αγορών στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

13:00 - 18 Σεπ 2015 | Αναλύσεις
Ο ρόλος των αγορών στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών
Στο ForexReport.gr έχουμε παρουσιάσει εδώ και αρκετούς μήνες το ρόλο των αγορών στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών.

Έχουμε επισημάνει επιπλέον και το ρόλο των χαμηλών τιμών πετρελαίου. Και επειδή τα ζητήματα αυτά κάνουν περίεργους συνειρμούς στο μυαλό, η χθεσινή ομιλία της Yellen, εξαφάνισε κάθε δικαιολογία και κάθε σκέψη.

«Σε αυτή τη συνεδρίαση λάβαμε σοβαρά υπόψη μας την αναταραχή που έχει προκληθεί στις αγορές», «οι αγορές είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους και μια απόφαση μπορεί να σπείρει τον πανικό παντού», «το δολάριο αποτελεί έναν από τους λόγους που η αμερικανική οικονομία δέχεται αναπτυξιακές πιέσεις». Αυτά ήταν τα καλύτερα αποσπάσματα της Yellen για το ρόλο των αγορών στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Ο ρόλος των αγορών

Κατά την εκτίμησή μας, οι αγορές υπάρχουν για να «καθοδηγούν» στις κάθε φορά πρέπουσες νομισματικές πολιτικές. Στις νομισματικές πολιτικές που δεν θα οδηγήσουν σε μια νέα καταστροφή. Και αυτό γιατί υπάρχει η τάση οι φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής να εστιάζουν σε δείκτες της πραγματικής οικονομίας που πολλές φορές δεν αποκαλύπτουν και τη δυναμική που υπάρχει σε αυτή ή ακόμα καλύτερα, δεν αποκαλύπτουν τις επιπτώσεις των αποφάσεων για μια οικονομία, σε κάποια άλλη.

Η αρχή έγινε με την Κίνα. Ένα πολύ μεγάλο κραχ οδήγησε στην εξαΰλωση μερικών τρισεκατομμυρίων από τα κινεζικά χρηματιστήρια και αναμένεται να οδηγήσει και σε επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Η Κίνα οφείλει να κάνει τρία πράγματα: οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ποσοτική χαλάρωση και υποτίμηση του νομίσματος. Η Κίνα όμως επιχειρεί να υποτιμήσει μόνο το νόμισμα και αυτό κάνει, αποκτώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων και αφήνοντας τη χρηματιστηριακή «φούσκα» να φουσκώνει. Η απάντηση των αγορών ήταν και παραμένει αμείλικτη.

Ακολούθησε η Αμερική και ένα μινι-κραχ, το οποίο εντάθηκε σε μερικές μόνο ώρες και οδήγησε σε τεράστιο πλήγμα. Αιτία, η συνεχιζόμενη τάση των στελεχών της Fed να θέλουν να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων. Τελικά, χθες η Fed «λύγισε» κάτω από τις πιέσεις των αγορών και σήμερα αποφύγαμε μια ημέρα αιματοχυσίας σε περίπτωση που τολμούσε την αύξηση.

Για μια ακόμα φορά, οι αγορές «μίλησαν» και οι κεντρικές τράπεζες «άκουσαν» ή καλούνται να ακούσουν.

Τι ξημερώνει;

Φυσικά, το μήνυμα της Fed είχε δυο συγκεκριμένους αποδέκτες. Την ΕΚΤ και τη BoJ. Διατηρώντας τα επιτόκια αμετάβλητα, επιστρέφουμε στην περίοδο προ την ανακοίνωσης του QE από το Mario Draghi όπου οι αγορές επιχείρησαν να οξύνουν τις αρνητικές παραμέτρους της ευρωπαϊκής οικονομίας, ρίχνοντας το πετρέλαιο και τις μετοχές και ανεβάζοντας το ευρώ. Εκτιμούμε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα δούμε το DAX να πέφτει δυνατά και το ευρώ να κινείται έντονα ανοδικά με στόχο να πιέσει αφόρητα το Mario Draghi. Φυσικά οι ίδιες επιπτώσεις θα υπάρξουν και στη BoJ.

Για μια ακόμα φορά, οι αγορές δείχνουν το δρόμο. Και αποκαλύπτουν πως θα κινηθούν οι αγορές τους επόμενους μήνες. Πάντως, αν και η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι η Wall Street θα κερδίσει πόντους από τη χθεσινή απόφαση, η εκτίμησή μας είναι διαφορετική. Η Fed δεν είναι PBoC για όσους κατανοούν τον παραλληλισμό.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:56 - 18 Σεπ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.