ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανεβάζει στροφές η παγκόσμια οικονομία- Συγκυρία ή σοβαρή ένδειξη;

19:44 - 09 Νοε 2015 | Αναλύσεις
Ανεβάζει στροφές η παγκόσμια οικονομία- Συγκυρία ή σοβαρή ένδειξη;
Ποιες είναι οι ενδείξεις και τα μηνύματα από την άνοδο του παγκόσμιου δείκτη μεταποίησης PMI, που παρακολουθεί η JP Morgan;

Ο Οκτώβριος ήταν ένας εκπληκτικός μήνας για τις αγορές μετοχών καθώς μετά από δυο πολύ άσχημους μήνες που είχαν προηγηθεί, κατάφεραν να βρουν ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον και να σημειώσουν τα ισχυρότερα μηνιαία κέρδη σε διάστημα τεσσάρων ετών. Την ίδια ώρα όμως υπάρχει μια εξέλιξη η οποία είναι περισσότερο θετική και από την άνοδο των μετοχών. Πρόκειται για τη σημαντική βελτίωση που κατέγραψε ο παγκόσμιος δείκτης μεταποίησης της JP Morgan.

Μετά από σταθερή πτωτική πορεία για σχεδόν 12 μήνες, υπήρξε σαφής βελτίωση τον Οκτώβριο και μάλιστα από κρίσιμα επίπεδα. Για παράδειγμα ακόμα και ο κινεζικός PMI, εμφανίζει ενδείξεις ότι μπορεί να έχει δει τα χαμηλότερα επίπεδά του και να έχει εισέλθει σε μια νέα ανοδική κίνηση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το παρακολουθήσουμε καθώς ακόμα είναι πολύ νωρίς.

Οι δείκτες μεταποίησης διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και αν υπάρξει μια διατηρήσιμη ανοδική κίνηση τότε θα δούμε μια σειρά θετικών συνεπειών το επόμενο χρονικό διάστημα. Την περασμένη Παρασκευή, τα στοιχεία έδειξαν σημαντική αύξηση του ωρομισθίου και αυτό είναι κάτι το οποίο τονώνει τη ζήτηση. Αν η μεταποίηση δείξει σταθερή άνοδο τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε μια ακόμα σημαντική πληροφορία. Αν η παραγωγή μετατρέπεται σε πωλήσεις ή σε αποθέματα. Αν είναι το δεύτερο, τότε η όποια αναλαμπή θα αντιστραφεί και πάλι.

Η άνοδος των μετοχών είναι αρκετά πιθανό να έχει προεξοφλήσει αυτή την αλλαγή κατεύθυνσης στη μεταποίηση παγκοσμίως, κυρίως γιατί μπορεί να φέρει σταθεροποίηση στην κινεζική οικονομία. Όμως, υπάρχει μια πολύ σημαντική παράμετρος που αφορά στις αγορές και κυρίως στο πετρέλαιο.

Αυξημένη μεταποίηση σημαίνει και υψηλότερη ζήτηση για πετρέλαιο. Με το πετρέλαιο να κινείται σταθερά κάτω από τα $50 το βλέμμα των επενδυτών αναμένεται να γίνει πιο επίμονο. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της JP Morgan αλλά και το asset management τμήμα της τράπεζας, η κατακόρυφη άνοδος του PMI δίνει 74% πιθανότητες για υψηλότερες τιμές πετρελαίου το επόμενο τρίμηνο.

Η άποψή μας για το πετρέλαιο παραμένει γνωστή. Και αυτό είναι μια επιπλέον επιβεβαίωση. Όμως, υπάρχει κάτι πολύ σημαντικότερο για μια άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Το δολάριο. Αν το δολάριο παραμένει ισχυρό, οποιαδήποτε άνοδος του μαύρου χρυσού θα είναι συγκυριακή και απόλυτα βραχυπρόθεσμη.

Το πετρέλαιο είναι πολύ ευαίσθητο στον δείκτη μεταποίησης PMI και αυτό φαίνεται στο ακόλουθο γράφημα του Bloomberg.

09 11 15 jpm

Εκτός από το πετρέλαιο όμως, σημαντική συσχέτιση με τον δείκτη Global PMI έχουν και οι μετοχές. Ιστορικά παραδείγματα, δείχνουν ότι λίγες εβδομάδες μετά από την άνοδο του PMI από πολύμηνα χαμηλά, ακολουθεί ξέφρενη άνοδος των μετοχών. βέβαια, στην τρέχουσα περίοδο, οι μετοχές έχουν ήδη εκτοξευτεί σχεδόν 13% από τα χαμηλά τους. Ταυτόχρονα με την έκρηξη στους δείκτες PMI.

Τα μηνύματα για την παγκόσμια οικονομία δείχνουν ότι λαμβάνουν και πάλι μια θετική τροχιά. Αλλά αυτό δεν αλλάζει την ακόμα μεγαλύτερη εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας η οποία παραμένει δομικά αδύναμη ή υπερτιμημένη, με βάση σημαντικές μακροοικονομικές ενδείξεις. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι οι συγκινήσεις στην αγορά μετοχών δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.  

Τελευταία τροποποίηση στις 20:28 - 09 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.