ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σοφοκλέους: Χρονιά των deals το 2006

10:08 - 02 Ιαν 2007 | Αναλύσεις
Deals, δημόσιες προτάσεις και placements συνέθεσαν το σκηνικό στη Σοφοκλέους το 2006, ενώ η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων ανήλθε στα 12 δισ. ευρώ. O Γ.Δ.παρουσίασε κέρδη 19,93%, ο FTSE 20 17,73%, ο Μid 40 54,41% και ο small cap 40,52%.

Το 2006 έτσι μπορεί δικαίως να χαρακτηριστεί "η χρονιά των deals". Οι τομείς των τραπεζών, της υγείας, της ενέργειας, των τροφίμων και των ασφαλειών βρέθηκαν στο επίκεντρο επιχειρηματικών συμφωνιών.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες το μεγάλο road show που διενεργήθηκε στο Λονδίνο για τις μικρομεσαίες εταιρείες και η σύνδεση με το Xρηματιστήριο της Kύπρου βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό στη θετική πορεία της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Στο μεταξύ θετικές είναι οι εκτιμήσεις της πλειοψηφίας των ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών, οι οποίες διαβλέπουν ότι και το 2007 θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη.

Συγκεκριμένα η Alpha Finance εκτιμά ότι οι ελληνικές μετοχές θα ενισχυθούν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το 2007 λόγω ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών, ελκυστικών αποτιμήσεων και ασφαλούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος εκτιμά η Alpha Finance στο οutlook για το 2007.Η χρηματιστηριακή δίνει τρία σενάρια για την πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς το 2007.Το ”αισιόδοξο σενάριο” κάνει λόγο για περιθώριο ανοδικής κίνησης μεγαλύτερο του 15%, το οποίο βασίζεται σε παράγοντες όπως η αύξηση των κερδών ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων άνω του 25%, άνοδο στα διεθνή χρηματιστήρια και απουσία γεωπολιτικών ανησυχιών. H χρηματιστηριακή δίνει τρία σενάρια για την πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς το 2007.

Tιμή - στόχο τις 5.000 μονάδες θέτει για τον γενικό δείκτη το 2007 η Πήγασος AXEΠEY σε ανάλυση για τις προοπτικές του προσεχούς έτους (outlook 2007).

Ειδικότερα η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι την διαφορά και το νέο έτος αναμένεται να κάνουν και πάλι οι επιχειρηματικές συμφωνίες, οι οποίες για το 2006 έδωσαν μια άλλη διάσταση στις έννοιες της πραγματικής αξίας και της υπάρχουσας διαθέσιμης ρευστότητας. Σε αυτό το γύρο ανόδου όμως αναμένεται και η εμφάνιση ενός νέου αστάθμητου παράγοντα: η επιστροφή του retail στην ελληνική αγορά.

Θετική στάση για τη Σοφοκλέους διατηρεί και η Eurocorp, εκτιμώντας ότι ο Γενικός Δείκτης θα καταγράψει κέρδη 10% σε ετήσια βάση το 2007. Ωστόσο οι αναλυτές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για βραχυπρόθεσμη διόρθωση, δεδομένου ότι ο Γ.Δ. έχει εισέλθει σε υπερτιμημένα επίπεδα.

Ειδικότερα σε έκθεση με τίτλο "Can we make it 5 in a row;" η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι το 2006 ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 20%, καθώς υπεραπόδωσε το δεύτερο εξάμηνο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι αποτιμήσεις, τα μακροοικονομικά μεγέθη και η ρευστότητα θα αποτελέσουν στήριγμα για την εγχώρια κεφαλαιαγορά το επόμενο έτος.

Παράλληλα η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι ο ρυθμός ανόδου των κερδών ανά μετοχή θα είναι για μια ακόμη χρονιά μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο των ευρωπαϊκών αγορών και θα κυμανθεί στα επίπεδα του 20%. 

Στο μεταξύ συνέχεια στο bullmarket, για πέμπτη χρονιά, και αποδόσεις πάνω από 10%, προβλέπουν, σε γενικές γραμμές, για τα διεθνή χρηματιστήρια οι ξένοι οίκοι. Οι στρατηγικοί αναλυτές ποντάρουν, κατά μέσο όρο, σε διψήφιες αποδόσεις, ωστόσο, προειδοποιούν πως το επενδυτικό σκηνικό θα είναι φέτος αρκετά διαφορετικό. Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές θα είναι ακόμα περισσότερες, αλλά και μεγαλύτερες, ενώ και η εταιρική κερδοφορία, παρότι θα επιβραδυνθεί ελαφρά, θα συνεχίσει να στηρίζει τις χρηματιστηριακές προοπτικές. Ωστόσο, η είσοδος του ράλι στην τελική του, όπως φαίνεται, φάση, προϊδεάζει για περισσότερες και συχνότερες διορθώσεις.


Αμαλία Κάτζου
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.