ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλήρης απαξίωση στον κλάδο εξόρυξης- Υπάρχει ευκαιρία;

12:04 - 10 Δεκ 2015 | Αναλύσεις
Πλήρης απαξίωση στον κλάδο εξόρυξης- Υπάρχει ευκαιρία;
Η Anglo American και η Freeport-McMoRan ανακοίνωσαν επίσης και την αναστολή πληρωμής μερίσματος στους μετόχους τους

Η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις εταιρίες εξόρυξης αλλά και γενικότερα στις εταιρίες οι οποίες σχετίζονται με τον κλάδο των εμπορευμάτων. Οι εταιρίες αυτές είναι τεράστιες σε μέγεθος και αποτελούν μερικά από τα μεγαλύτερα μονοπώλια του πλανήτη. Παρόλα αυτά όμως, τα τελευταία χρόνια, έχουν υποστεί πολύ μεγάλη πτώση της κερδοφορίας τους με αποτέλεσμα πλέον να μετέρχονται στις δυο τελευταίες λύσεις ανάγκης προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες και να αποκτήσουν ρευστότητα. Στις απολύσεις και στην άρνηση πληρωμής μερισμάτων στους μετόχους τους.

Τον Αύγουστο ήρθε στην επιφάνεια το θέμα της Glencore η οποία βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας και οι φήμες λένε ότι διασώθηκε εν μια νυκτί με swap δισεκατομμυρίων από τη Fed. Ακολούθησε η Trafigura και η BHP Billiton. Χθες, η Anglo American ανακοίνωσε 62.500 απολύσεις που σημαίνει το 62% του εργατικού της δυναμικού.

Η Anglo American και η Freeport-McMoRan ανακοίνωσαν επίσης και την αναστολή πληρωμής μερίσματος στους μετόχους τους, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα. Η ενέργεια αυτή όμως, ίσως και να είναι σημαδιακή. Σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση, κάθε φορά που οι εταιρίες εξόρυξης φτάνουν στις έσχατες λύσεις, τότε είναι που βρίσκονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά τους. Το παρακάτω γράφημα είναι χαρακτηριστικό.

*Για να δείτε το μοναδικό γράφημα, καθώς και ένα γράφημα που δείχνει την επόμενη κίνηση για το χρυσό, εγγραφείτε δωρεάν, εδώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.