ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δυο νέοι δείκτες για Ελλάδα από MSCI

13:54 - 28 Δεκ 2015 | Αναλύσεις
Δυο νέοι δείκτες για Ελλάδα από MSCI
Τη δημιουργία δυο νέων δεικτών για ελληνικές μετοχές ανακοίνωσε ο MSCI. Πρόκειται για τους δείκτες MSCI All Greece και MSCI All Greece 25/50. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο MSCI All Greece θα αποτελέσει δείκτη αναφοράς για επενδυτικά κεφάλαια παθητικής διαχείρισης όπως ETFs (Exchange Trade Funds), περιλαμβάνοντας ένα ελάχιστο αριθμό 25 μετοχών από τουλάχιστον 20 διαφορετικούς εκδότες, με βάση τους κανόνες της MSCI.

Επιπρόσθετα, ο MSCI λανσάρει και τον All Greece Select 25/50 όπου εφαρμόζονται επιπλέον παράμετροι που αφορούν το μέγεθος και τη ρευστότητα. Για παράδειγμα κανένας εκδότης δεν θα έχει βαρύτητα υψηλότερη του 25% και το άθροισμα της βαρύτητας όλων των εκδοτών με στάθμιση άνω του 5% δεν θα υπερβαίνει το 50%.

Τα κριτήρια

Ο Δείκτης MSCI All Greece Select 25/50 προκύπτει από τον MSCI All Greece Index μέσω μιας διαδικασίας τριών βημάτων:

  • Από τα μέλη του Βασικού Δείκτη περιλαμβάνονται όλοι οι τίτλοι με προσαρμοσμένη με βάση το free float κεφαλαιοποίηση (free float adjusted market capitalization) ίση ή άνω των 200 εκατ. δολαρίων.
  • Για όλους τους τίτλους που καλύπτουν το παραπάνω κριτήριο επιβάλλεται κριτήριο ρευστότητας με την ετησιοποιημένη μέση τριμηνιαία αξία συναλλαγών (3 month Annualized Traded Value-ATV) ίση ή μεγαλύτερη των 25 εκατ. δολαρίων. Τίτλοι που δεν καλύπτουν το κριτήριο δεν είναι επιλέξιμοι για τον δείκτη. Η λίστα που προκύπτει προσαρμόζεται με βάση την κεφαλαιοποίηση των μετοχών σε διασπορά.
  • Τελευταίο βήμα στη μεθοδολογία είναι κανένας τίτλος να μην έχει βαρύτητα πάνω από 25% και το άθροισμα της βαρύτητας όλων των τίτλων με στάθμιση άνω του 5% να μην υπερβαίνει το 50%.

Ο δείκτης θα επανεξετάζεται ανά τετράμηνο και proforma θα ανακοινώνεται εννέα εργάσιμες ημέρες νωρίτερα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.