ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Τι θα μπορούσε να πάει στραβά το 2016

13:29 - 29 Δεκ 2015 | Αναλύσεις
Wall Street: Τι θα μπορούσε να πάει στραβά το 2016
Σε μια πρώτη πρόβλεψη, το 2016 θα μπορούσε να αποδειχθεί μια καλή χρονιά για τη Wall Street. Τι τρομάζει, όμως, την αγορά και ποια είναι τα χειρότερα σενάρια που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το κλίμα; Το Reuters συγκέντρωσε τις ανησυχίες των αναλυτών σε έναν κατάλογο με τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις για το νέο έτος, καταγράφοντας τι θα μπορούσε να πάει στραβά.

Η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) σηματοδοτεί "ψήφο εμπιστοσύνης" στην αμερικανική οικονομία, ενώ παραδοσιακά οι χρονιές προεδρικών εκλογών ευνοούν τους επενδυτές. Μάλιστα, το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει τα προγνωστικά με το μέρος του, με τους αναλυτές να προβλέπουν πως το κλίμα θα συνεχίσει να είναι αισιόδοξο και το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη δημοσκόπηση, οι εκτιμήσεις τοποθετούν τον S&P 500 στις 2.207 μονάδες στο τέλος του 2016, ήτοι 8% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πως όλα θα πάνε κατ' ευχήν, με τους αναλυτές να απαριθμούν τις ανησυχίες τους σχετικά με τα πιθανά σενάρια που εάν επαληθεύονταν, θα μπορούσαν να πλήξουν τις μετοχές.

Ιδού, λοιπόν, η λίστα με τα δυσοίωνα σενάρια για τη Wall Street το 2016:

Οι εταιρείες θα μπορούσαν να σταματήσουν να καταγράφουν κέρδη

Οι περισσότεροι από τους 30 στρατηγικούς αναλυτές που ερωτήθηκαν για τις ανάγκες της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από το Reuters, προέβαλαν το ενδεχόμενο της εξασθενημένης κερδοφορίας ως τη βασική τους ανησυχία. Με τους αναλυτές να μην "βλέπουν" κάποια μεταβολή στην αύξηση των κερδών στον S&P, οι μετοχές είναι ήδη "τσιμπημένες" και ο παραμικρός εκτροχιασμός από τον δρόμο της κερδοφορίας θα μπορούσε να ανεβάσει περαιτέρω την τιμή των μετοχών.

Οι αναλυτές του Reuters αναμένουν πως τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 3,9% το 2016, κάτι που σημαίνει πως οποιαδήποτε άνοδος στην αξία των μετοχών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μηδενική μεταβολή στα κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Το ισχυρό δολάριο θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο "πόνο"

Ενδυναμωμένο κατά 8,4% - έναντι μιας σειράς από άλλα βασικά νομίσματα - το 2015, το δολάριο αναμένεται να γνωρίσει περισσότερα κέρδη το 2016, εν μέσω της διαδικασίας της αύξησης των επιτοκίων που έχει ήδη ξεκινήσει τις ΗΠΑ, την ώρα που σε άλλες χώρες εφαρμόζονται πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης.

Η ενίσχυση του δολαρίου θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις αμερικανικές εταιρείες με ισχυρή διεθνή έκθεση, καθώς θα καθιστούσε ακριβότερα τα αμερικανικά προϊόντα στο εξωτερικό.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκλέξουν έναν "περιθωριακό" υποψήφιο

Παραδοσιακά, τις χρονιές, κατά τις οποίες διενεργούνται προεδρικές εκλογές, οι μετοχές παρουσιάζουν καλές επιδόσεις. Ενδεικτικά, ο S&P 500 γνώρισε ανοδικές χρονιές, τις 13 από τις 16 φορές προεδρικών εκλογών από το 1950, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα νίκησε, σύμφωνα με το Stock Trader's Almanac.

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν είναι σίγουροι εάν το 2016 θα αποτελέσει εξαίρεση στη γενική τάση, εν μέσω των υποψηφιοτήτων των Donald Trump και Bernie Sanders.

Η Fed θα μπορούσε να ακολουθήσει επιθετική πολιτική

Στις 16 Δεκεμβρίου, οπότε και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από περίπου μια δεκαετία, η Wall Street γνώρισε ράλι.

Το πλέον πιθανό - και σύμφωνα με τα μηνύματα από τη Fed - είναι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων να είναι βαθμιαίος, αλλά εάν η Τράπεζα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ελλείψει ανόδου του πληθωρισμού και αύξησης στα εταιρικά κέρδη, οι μετοχές θα πληγούν. Σημειωτέον πως κατά τις αυξήσεις των επιτοκίων, οι μετοχές καθίστανται λιγότερο ελκυστικά σε σύγκριση με άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι τα ομόλογα.

Τα εμπορεύματα θα μπορούσαν να υποχωρήσουν

Η συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές του πετρελαίου - που έχει πλήξει τις εταιρείες στον κλάδο της Ενέργειας, αλλά και τις τράπεζας μαζί με τους επενδυτές που τους χορηγούν δάνεια - έχει τρομάξει τους επενδυτές.

Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται κοντά στα 37 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα κατά 65% από τον Ιούνιο του 2014. Εάν οι τιμές του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων δεν καταφέρουν να ανακάμψουν, προκύπτει κίνδυνος αποπληθωρισμού, καθώς ο περιορισμός της κερδοφορίας στους σχετικούς κλάδους επηρεάζει και άλλους τομείς, όπως τα πιστωτικά ιδρύματα και οι προμηθευτές. 

Η καταναλωτική διάθεση θα μπορούσε να εξασθενήσει

Ακόμη και με τη βενζίνη κάτω από τα 2 δολάρια το γαλόνι, οι καταναλωτές ήδη έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους και τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να τους στρέψουν περισσότερο προς την αποταμίευση.

Απότομη "προσγείωση" για την Κίνα, ενώ άλλες χώρες δεν εμφανίζουν πρόοδο

Τον Αύγουστο, οι μετοχές στην Κίνα "έπεσαν", ασκώντας πιέσεις στην αμερικανική αγορά. Με τις προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως να είναι αδύναμες, οι επενδυτές ανησυχούν πως θα μπορούσε να επηρεαστεί η ζήτηση για τα εμπορεύματα, ενώ η υποχώρηση στην Κίνα θα μπορούσε να πλήξει τις αναδυόμενες αγορές, αλλά και τις ΗΠΑ.

Θα μπορούσε να συμβεί κάτι απρόβλεπτο και τρομερό

Τουλάχιστον εννέα εκ των αναλυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters, έθεσαν την τρομοκρατία ή την αστάθεια στη Μέση Ανατολή, μεταξύ των μεγαλύτερων ανησυχιών για την αγορά το 2016.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.