ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρεις λόγοι για το νέο sell off των αγορών

12:41 - 07 Ιαν 2016 | Αναλύσεις
Τρεις λόγοι για το νέο sell off των αγορών
Το γεωπολιτικό σκηνικό για το 2016 θα είναι ιδιαίτερα άγριο καθώς οι νέες γεωπολιτικές συμμαχίες θα πιέσουν για σημαντικές αλλαγές στο διεθνές status quo.

Το 2016 δεν έχει ξεκινήσει καθόλου καλά για τις διεθνείς αγορές καθώς το ένα sell off διαδέχεται το άλλο. Και όλα αυτά φαίνεται να είναι μόνο η αρχή καθώς το κλίμα έχει επιδεινωθεί ραγδαία.

Το πετρέλαιο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα χαμηλά επίπεδα της δεκαετίας και πλέον οι συνέπειες των πιέσεων αυτών έχουν διαχυθεί και στη Wall Street καθώς οι πιέσεις έχουν μεταφερθεί στην αγορά μετοχών. Οι μετοχές ενέργειας έχουν καταρρεύσει, οι απολύσεις αυξάνονται και το κλίμα για την αμερικανική οικονομία επιδεινώνεται. Επιπλέον, η ασταμάτητη πτώση των τιμών του πετρελαίου, έχει επιδεινώσει και τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία.

Η Κίνα, βρίσκεται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων. Μεταξύ άλλων, η PBoC συνεχίζει να υποτιμά το γουάν το οποίο βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, αλλά συγκριτικά με άλλα νομίσματα είναι το λιγότερο υποτιμημένο έναντι του δολαρίου. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες ενός άγριου νομισματικού πολέμου για το 2016. Μεταξύ άλλων, η πτώση του γουάν προκαλεί αποπληθωρισμό στην παγκόσμια οικονομία και η Fed βλέπει έντονους εφιάλτες μετά από την πρόσφατη αύξηση επιτοκίων.

Τέλος, το γεωπολιτικό κλίμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Μετά από τη διένεξη Ιράν-Σαουδικής Αραβίας η οποία και βρίσκεται σε εξέλιξη, χθες υπήρξε η εξέλιξη με τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα. Είτε αυτό αληθεύει είτε όχι, υπάρχει ένα σαφές μήνυμα-προειδοποίηση. Ότι η πλέον μισητή για την Αμερική χώρα, μπαίνει στο κάδρο των εξελίξεων.

Το γεωπολιτικό σκηνικό για το 2016 θα είναι ιδιαίτερα άγριο καθώς οι νέες γεωπολιτικές συμμαχίες θα πιέσουν για σημαντικές αλλαγές στο διεθνές status quo. Μεταξύ αυτών των συμμαχιών, βασικό ρόλο θα έχουν οι σχέσεις Ιράν-Αμερικής, Ιράν-Κούβας (για τη Νότια Αμερική) και Ρωσίας-Κίνας για την ευρύτερη περιοχή του Κόλπου και της Ασίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:16 - 07 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.