ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS: Η «μετάβαση» το βασικό χαρακτηριστικό των αγορών

14:39 - 07 Ιαν 2016 | Αναλύσεις
UBS: Η «μετάβαση» το βασικό χαρακτηριστικό των αγορών
Η «μετάβαση» είναι το βασικό χαρακτηριστικό της παγκόσμιας οικονομίας και των χρηματιστηρίων αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η UBS στο ετήσιο report της, με τους αναλυτές του οίκου να προβλέπουν ότι η κατάσταση αυτή θα διατηρηθεί και το 2016.

Σύμφωνα με την ανάλυση (UBS House View: Year Ahead 2016), τα παραδείγματα αυτής της μετάβασης είναι πολλά. Κατ' αρχάς, η Fed μεταβάλλει την πολιτική της και όλοι προσαρμόζονται στην δεδομένη πλέον απόφαση της να αυξήσει το κόστος του δολαρίου, ενώ σύντομα θα υπάρξει νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Παράλληλα, η Κίνα μετατρέπεται σε μια οικονομία περισσότερο καταναλωτική αντί για βιομηχανική και η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει διάφορα πολιτικά και δημογραφικά προβλήματα.

Έτσι, η UBS υιοθετεί μια σειρά παραδοχών για το 2016:

  • Το 2016 θα καταγραφεί μια ήπια επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης
  • Η περυσινή χρονιά δεν σηματοδότησε την κορύφωση του κύκλου για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου ρίσκου
  • Η Κίνα μπορεί να πετύχει ταυτόχρονα μια ταχεία επιβράδυνση της οικονομίας της και να αποφύγει μια ανώμαλη προσγείωση
  • Ίσως να είμαστε κοντά στον πάτο της υποχώρησης των βασικών εμπορευμάτων
  • Ο πληθωρισμός θα επιστρέψει, αλλά όχι με καταστροφική δύναμη
  • Οι πολιτικές εκλογές ανά τον κόσμο θα προκαλέσουν... δράματα, αλλά μικρότερες τραγωδίες το 2016

Στα πλαίσια αυτά, ο οίκος προτείνει για το νέο έτος αυξημένη θέση σε μετοχές έναντι των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης, μετοχές της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας και αυξημένη θέση σε χρέος υψηλής απόδοσης σε ευρώ και υψηλής αξιολόγησης στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Θέμη Θεμιστοκλέους, Head of European Investment Office, η εμπειρία του 2015 δίδαξε (με τις ευρωπαϊκές μετοχικές αξίες να ενισχύονται μέχρι περίπου 15%) τους επενδυτές να λαμβάνουν θέσεις και να μένουν επενδεδυμένοι.

Η διακράτηση μεγάλων αποθεμάτων μετρητών έχει αποδειχθεί μια δαπανηρή επένδυση, και αυτό είναι πιθανό να παραμείνει το βασικό σενάριο το 2016, εκτιμά ο οίκος.

Ακόμη, ο οίκος αναμένει περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου να υπεραποδώσουν το 2016 και "δίνει πόντους" στις ευρωπαϊκές αγορές, εκτιμώντας θετικά την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, την προθυμία της ΕΚΤ να χαλαρώσει τις νομισματικές συνθήκες αν χρειαστεί, και την ελκυστική αποτίμηση assets, όπως μετοχές και ομόλογα υψηλής απόδοσης.

Οι μετοχές της ευρωζώνης θα πρέπει να συνεχίσουν να επωφελούνται από την ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη, το αδύναμο ευρώ και την λειτουργική μόχλευση, σύμφωνα με τον UBS, και τα κέρδη να αρχίσουν τώρα να αυξάνονται από το κυκλοκό τους χαμηλό.

Ομοίως, οι εκδόσεις υψηλής απόδοσης (ομόλογα κλπ) θα μπορούσαν να ηγηθούν της ανάκαμψης και να επωφεληθούν από το χαμηλό κόστος δανεισμού. Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι ακόμα υπαρκτοί. Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι εύθραυστη, και η πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη - Grexit, Brexit ή κάτι άλλο - είναι πάντα πιθανή, κατά συνέπεια οι επενδυτές θα πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση και στρατηγικά διαφοροποιημένοι.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:45 - 07 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.