ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Alpha Finance: Βλέπει άνοδο 32% στη «Λ. Αθηνών»

13:08 - 19 Ιαν 2016 | Αναλύσεις
Alpha Finance: Βλέπει άνοδο 32% στη «Λ. Αθηνών»
Το ρίσκο χώρας είναι μικρότερο έναντι του 2015, υπογραμμίζει η Alpha Finance σε έκθεσή της, τονίζοντας ότι το β' εξάμηνο του 2016 αναμένεται να αποτελέσει το σημείο αναστροφής της οικονομίας. Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν έντονα μετά τον Ιούνιο του 2015 και την επιβολή των capital controls, αλλά όχι τόσο όσο προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Η Alpha Finance προβλέπει πλέον μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2015 και κατά 0,9% το 2016, προτού βρεθεί νέο σημείο ισορροπίας. Η χρηματιστηριακή αναμένει ισχυροποίηση της ανάκαμψης το 2017, μετά την χαλάρωση των capital controls και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Παρά την αβεβαιότητα που δημιουργεί η καθυστέρηση της 1ης αναθεώρησης του σχεδίου διάσωσης (ειδικά για το πρώτο τρίμηνο του 2016), η Alpha Finance εκτιμά ότι συνολικά ο κίνδυνος χώρας είναι χαμηλότερος από ό, τι το 2015, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατοπιστεί και σταδιακά έχει γίνει mainstream πολιτικός χώρος. 

Καθώς το ρίσκο χώρας θα μειωθεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η χρηματιστηριακή προβλέπει αναπροσαρμογή του Χρηματιστηρίου, με αντιστροφή των ζημιών ύψους 25% που κατέγραψε το 2015. Αν και έχει ήδη κόψει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων - πλην τραπεζών- κατά 27% μετά την εισαγωγή των capital controls, η χρηματιστηριακή προβλέπει ισχυρή αύξηση των κερδών κατά 45% το 2015 και 39% το 2016. 

Μάλιστα, αναμένει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα είναι το σημείο καμπής για την οικονομία, ενώ μια ισχυρή ανάκαμψη αναμένεται το 2017, μετά την χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και ενδεχομένως συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Σύμφωνα με την Alpha Finance, δεδομένου ότι ο κίνδυνος της χώρας θα μειωθεί μετά την 1η αναθεώρηση του σχεδίου διάσωσης, αναμένεται η αγορά να ανακτήσει μέρος των ζημιών που κατέγραψε το 2015. 

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ εξαιρουμένων των τραπεζών, διαπραγματεύεται πλέον με λόγο 5,7 φορές την αξία των επιχειρήσεων επί των λειτουργικών κερδών (2016) ή 14% χαμηλότερα του μέσου όρου τριετίας. Επιπλέον ο τραπεζικός κλάδος αναμένεται να ισορροπήσει το 2016 και να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2017. Με βάση τα μοντέλα της χρηματιστηριακής και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα, η Alpha Finance προβλέπει ότι το περιθώριο ανόδου της ελληνικής αγοράς διαμορφώνεται στο 32%.   

Με την οικονομία να εμφανίζει από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ενδείξεις ανάκαμψης και το ρίσκο χώρας να μειώνεται, η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι πολλές ελληνικές μετοχές θα αποτελέσουν αγοραστική ευκαιρία. Το ανοδικό περιθώριο θα αποκαλυφθεί σταδιακά, καθώς η αγορά θα αποτιμά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Οι κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής είναι οι μετοχές των EUROBANK, Grivalia, Aegean και ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.