ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Pantelakis Sec: Ευκαιρίες, ρίσκα και μεταβλητότητα στο Χ.Α.

12:59 - 27 Ιαν 2016 | Αναλύσεις
Pantelakis Sec: Ευκαιρίες, ρίσκα και μεταβλητότητα στο Χ.Α.
Μπορεί να έχουν δημιουργηθεί όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που χρειάζεται μια αγορά για να αποδώσει κέρδη στους συμμετέχοντες, όμως οι κίνδυνοι για διαψευστεί κάθε θετικό σενάριο παραμένουν. Αυτό αναφέρει στην ανάλυση για το Outlook του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2016 η Pantelakis Securities, στην οποία έχει ως βασικό σενάριο την ανάκαμψη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, αλλά με πολλά εμπόδια και κινδύνους να παραμένουν.

Η πλειονότητα του χαρτοφυλακίου της Pantelakis Sec (ΕΘΝΙΚΗ, ALPHA BANK, ΟΤΕ, JUMBO) στοχεύει στο ασύμμετρο όφελος από ένα Grecovery ή τη μείωση του κινδύνου (de-risking), προσφέροντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα λόγω της αμυντικής στάσης και των ελκυστικών αποτιμήσεων. Συν τοις άλλοις, η Pantelakis προτιμά τις μετοχές των ΤΙΤΑΝ και ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

Αξιολογώντας την εγχώρια κεφαλαιαγορά, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να παραλείψουν μια δέσμη από εξελίξεις που επιδρούν θετικά. Ένα πρόγραμμα από τον ESM, τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης (έχει συμφωνηθεί και υποστηρίζεται σχεδόν από το 90% της ελληνικής Βουλής), οι μεταρρυθμίσεις, Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με επιτυχία και με περιορισμένες κρατικές ενισχύσεις είναι μερικοί από τους παράγοντες αυτούς. Επίσης, η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί εκπληκτικά ανθεκτική.
Μια την ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος δεν αποκλείεται να ξεκινήσει ένας ενάρετος κύκλος οικονομικής ανάκαμψης, με άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, ελάφρυνση του βάρους του ελληνικού χρέους και υπαγωγή των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αν παρατηρήσει, όμως, κανείς πιο προσεκτικά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, δεν μπορεί να παραβλέψει σημαντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν. Η κυβέρνηση έχει δείξει μικρή "πίστη" στο πρόγραμμα προσαρμογής μέχρι σήμερα, ενώ κωλυσιεργεί σχετικά με την εφαρμογή του.
Αντί να προχωρήσει στην μεταρρύθμιση των αγορών, ρίχνει συχνά άμμο στους τροχούς του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, ο μεταρρυθμιστικός της ζήλος και, κυρίως, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί να τεθούν σε σοβαρή δοκιμασία ενόψει της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού συστήματος, τομείς που συνδέονται με την αξιολόγηση.
Επίσης, η αντιπολίτευση φαίνεται να μην είναι πρόθυμη να στηρίξει την κυβέρνηση αυτή τη φορά. Η παρατεταμένη (μέχρι τον Ιούνιο) μικροπολιτική με τους πιστωτές και οι εσωτερικές πολιτικές διενέξεις είναι διακριτές, αυξάνοντας τις πιθανότητες ακόμη και για εκτροχιασμό του προγράμματος, την "αναβολή" της ανάκαμψης και τη μη ένταξη στο QE της ΕΚΤ, επαναφέροντας τα σενάρια περί Grexit.
Παρ' όλα αυτά το σενάριο που θεωρεί ότι είναι το βασικό η Pantelakis Sec είναι το θετικό, με πολλά όμως εμπόδια και αρκετή δόση αβεβαιότητας. Έχοντας "παίξει" και "κάψει" το "χαρτί" του Grexit, η χώρα έχει μείνει χωρίς αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις.
Επίσης, η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες αναδυόμενες αγορές με σαφείς εγχώριους καταλύτες για αποδόσεις το 2016. Η ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας, οι αποτιμήσεις και οι τοποθετήσεις των επενδυτών αφήνουν περιθώριο σε όλες τις προϋποθέσεις για ένα ράλι ανόδου. Η άποψη αυτή ενισχύεται εάν δεν υπάρξει μια επικίνδυνη κλιμάκωση των παγκόσμιων κινδύνων, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για... αφθονία μεταβλητότητας, αναφέρει χαρακτηριστικά η Pantelakis Sec.
 
 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.