ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Praxis International: Σε θετικό έδαφος το ΧΑ και το 2007

17:29 - 16 Ιαν 2007 | Αναλύσεις
Zωηρό θα διατηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στην εγχώρια κεφαλαιαγορά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων εταιριών κατά τη χρήση του 2006, οι προσδοκίες για τους ρυθμούς ανάπτυξης της κερδοφορίας για το 2007, καθώς και οι τρέχουσες επιχειρηματικές εξελίξεις σε επίπεδο εξαγορών και συγχωνεύσεων, παράλληλα με την εστίαση των διοικήσεων των επιχειρήσεων σε διεθνή επέκταση και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σύμφωνα με τους αναλυτές της Praxis International σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Επενδυτική Στρατηγική 2007».

Με βάση τη συγκριτική αποτίμηση και τους πολλαπλασιαστές κερδών και λογιστικής αξίας 2007 ο ΓΔΧΑ διαπραγματεύεται οριακό premium της τάξεως του 4,0% και 13,2% αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι με βάση το δείκτη PEG (Πολλαπλασιαστής κερδών προς ρυθμό ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή) προκύπτει ότι ο ΓΔΧΑ διαπραγματεύεται με σημαντικό discount έναντι των κυριοτέρων διεθνών κεφαλαιαγορών, αφού για την περίοδο 2006-2008 ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή ανέρχεται για το ΓΔΧΑ σε 17,2% όταν μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των χωρών που περιλαμβάνονται στο δείγμα ανέρχεται σε 10,9%.

Με βάση το υπόδειγμα απόδοσης εταιρικών κερδών και ομολόγων ο ΓΔΧΑ δικαιολογεί πολλαπλασιαστή εκτιμώμενων κερδών 2007 17,8x, όταν η τρέχουσα τιμή του διαμορφώνεται σε 16,0x. To γεγονός αυτό διαμορφώνει τη δίκαιη αποτίμηση της αγοράς, σε επίπεδο ΓΔΧΑ, σε 5.040 μονάδες.

Η σχέση κεφαλαιοποίησης του συνόλου των εισηγμένων εταιριών ως προς το ΑΕΠ διαμορφώνεται στο τέλος του 2006 στο επίπεδο του 84% όντας σε υψηλότερα επίπεδα από την μέση τιμή του εν λόγω δείκτη κατά την τελευταία 10ετία (59,0%).

Πιθανή αύξηση του Risk Premium (Επασφάλιστρο κινδύνου) ωθούμενη κυρίως από πιθανές αρνητικές εκπλήξεις στο διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον ή/και άλλες εξελίξεις, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές, ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση της ανάληψης επενδυτικού κινδύνου και κατ’ επέκταση σε διαστήματα αυξημένης μεταβλητότητας μέσα στο 2007.

Ένας κίνδυνος που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η εγχώρια κεφαλαιαγορά μέσα στο 2007 είναι η φιλολογία για πρόωρες εκλογές, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ενδεχόμενο το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αδρανήσουν οι δρομολογούμενες αποκρατικοποιήσεις και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Σε πρώτη φάση και ιδιαίτερα για το Α΄τρίμηνο του 2007 οι παράγοντες που θα καθορίσουν την τάση της εγχώριας αγοράς εκτιμούμε ότι θα είναι:

1. Η διαμόρφωση του επενδυτικού κλίματος στις κυριότερες διεθνείς κεφαλαιαγορές.

2. Οι ανακοινώσεις των Business Plan της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα μέσα στο επόμενο διάστημα, ενώ εκτιμούμε ότι σε ανάλογες κοινοποιήσεις προς την επενδυτική κοινότητα θα προβούν και οι άλλες μεγάλες τράπεζες του κλάδου, γεγονός το οποίο, πιθανολογούμε ότι θα δημιουργήσει θετική αυτοτροφοδοτούμενη προσδοκία για τον κλάδο.

3. Οι εξελίξεις όσον αφορά την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, γεγονός το οποίο ενδέχεται να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον για τίτλους εταιριών που πιθανόν να εμπλέκονται σε μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις ή ιδιωτικές τοποθετήσεις (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Τ.Τ κτλ.).

Επίσης ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσουν ο κλάδος της ενέργειας, ο κατασκευαστικός κλάδος λόγω των έργων που αναμένεται να προκηρυχθούν και να ανατεθούν, ο κλάδος της πληροφορικής λόγω της επιτάχυνσης στην ανάθεση των έργων του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», καθώς επίσης και ο κλάδος της ακτοπλοΐας λόγω των εξελίξεων που εκκρεμούν.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.