ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.:Το «μήνυμα» της αγοράς, ο «φόβος» και η κρίσιμη συνέχεια

09:23 - 24 Μαρ 2016 | Αναλύσεις
Χ.Α.:Το «μήνυμα» της αγοράς, ο «φόβος» και η κρίσιμη συνέχεια
Φαίνεται πως αυτό που προέχει για τις «παγωμένες», από τις τραγικές εξελίξεις των Βρυξελλών, αγορές είναι η αποστολή του «μηνύματος» ότι είναι σε θέση να «διαχειριστούν τον τρόμο» και να διακρατήσουν τα κεκτημένα.

Κάτι ανάλογο ενδεχομένως να επιχειρήθηκε το τελευταίο διήμερο και στην Αθήνα, αφού σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας δεν έχουν αλλάξει θεαματικά τα δεδομένα που αφορούν στην αξιολόγηση και το μεταναστευτικό. Βέβαια, έχουν προστεθεί οι πρόσφατες αναφορές Τσακαλώτου για κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τις 22 Απριλίου, η νέα παρέμβαση του ομολόγου του των ΗΠΑ, Λιου, ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα μόνο με ελάφρυνση χρέους αλλά και η «σπόντα» Σόιμπλε ότι οι Θεσμοί πιστεύουν πως η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα που έχει υποσχεθεί.

Παραδόξως, ακόμη και το παραδοσιακά ασταθές, όσο και ρηχό Χρηματιστήριο της Αθήνας, κατάφερε να σταθεί όρθιο. Η διακοπή των συζητήσεων για την περίοδο μετά το Πάσχα των Καθολικών αφήνει μεν περιθώρια για μια βαθύτερη διόρθωση μετά το ράλι έως και 38% του τελευταίου μήνα και την πρόσκρουση της αγοράς στην ισχυρή αντίσταση του κινητού μέσου όρου 100 ημερών, ωστόσο η προοπτική επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων, περιορίζει δραστικά το ενδεχόμενο νέας άμεσης κατάρρευσης των τιμών. 

Υπό αυτή την οπτική, δεν προκάλεσε εντύπωση ούτε η επαναφορά της αγοράς προς τα επίπεδα των 560 μονάδων, κυρίως μέσω τραπεζικής ώθησης, ούτε και το γεγονός ότι η προσέγγιση αυτών των επίπεδων συνοδεύτηκε από… μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας (διανύουμε όμως και τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών) και με «πτώση του ρυθμού».

Μοχλός της κίνησης, όπως αναφέρθηκε, ήταν ο τραπεζικός κλάδος με τις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων να κινούνται επιθετικότερα έναντι των άλλων του FTSE 25 και την Citi να προβλέπει τελευταία πως η ανάκαμψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλασιασμό της τιμής των τραπεζικών τίτλων. Παράλληλα, πονταρίσματα παρατηρήθηκαν και σε άλλους σηματωρούς και blue chips, όπως και σε χαρτιά του Mid Cap και σε έναν βαθμό ρόλο ίσως έχει παίξει και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2015, ιδίως του τέταρτου τριμήνου, καθώς αρκετές εισηγμένες παρουσίασαν καλύτερα του αναμενόμενου μεγέθη. Πολλές εταιρείες έδειξαν αντοχές μέσα σε ένα «δύσκολο» 2015, δίνοντας το μήνυμα ότι ο επιχειρηματικός κλάδος έχει θωρακιστεί ικανοποιητικά απέναντι στα έξι χρόνια ύφεσης.

Για την ώρα πάντως η άνοδος «ταβάνωσε» στις 560 μονάδες, καθώς μια περαιτέρω δυναμική αντίδραση θα συνοδευτεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα επιφέρει τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνη στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, εξελίξεις που στο θετικό σενάριο θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο της χώρας. 

Βέβαια, μένει να φανεί αν οι αγορές, σε διεθνές επίπεδο, έχουν αποκτήσει «άμυνες» σε φαινόμενα όπως αυτά της τρομοκρατίας καθώς, τουλάχιστον για την ώρα, μεγαλύτερη αναταραχή στους επενδυτές προκαλεί η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων ή τα σημάδια αποδυνάμωσης της παγκόσμιας οικονομίας, παρά η έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, ένας «φόβος» που δυστυχώς φαίνεται ότι ήρθε για να παραμείνει…

Οι στηρίξεις του Γενικού Δείκτη εντοπίζονται στις 537 και 520 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 553 και 570 μονάδες. Οι στηρίξεις του Τραπεζικού Δείκτη εντοπίζονται στις 38 και 34 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 40 και 42 μονάδες. Οι στηρίξεις του FTSE 25 εντοπίζονται στις 139 και 145 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 151 και 157 μονάδες.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:30 - 24 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.