ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ: Οι επενδυτές και η «Οδύσσειά» τους

16:15 - 01 Απρ 2016 | Αναλύσεις
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ: Οι επενδυτές και η «Οδύσσειά» τους
Ακριβώς στο διαγραμματικό σταυροδρόμι των 565 με 575 μονάδων έχει κοντοσταθεί ο Γενικός Δείκτης, φανερά σκεπτικός για την επιλογή του δρόμου που θα ακολουθήσει. Να πάρει δηλαδή τον ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στις 596 και μετά στις 630 μονάδες ή να δεχτεί τη κατηφορική ρύση, που σπρώχνει προς το 550 και μετά προς τα πρόσφατα χαμηλά των 536 μονάδων.

Όμως όσο ο χρόνος πιέζει και δεν έρχονται οι απαραίτητοι καταλύτες από το μέτωπο της αξιολόγησης και με τα σύννεφα να πυκνώνουν στις ευρωπαϊκές αγορές, το ανοδικό σενάριο θα αρχίζει να φθίνει με αποτέλεσμα την εκδήλωση ενός ξαφνικού ποσοστιαίου κατεβάσματος επαναξιολόγησης της όλης πολιτικοοικονομικής κατάστασης, σημειώνει ο Απόστολος Μάνθος, Υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης και Μέλος Επενδυτικής Επιτροπής στη ΔΥΝΑΜΙΚΗ Χρηματιστηριακή. 

 

Όσον αφορά δε τη μέχρι τώρα ανοδική κίνηση οι περισσότεροι ενεργοί επενδυτές περνάνε τη δικιά τους "Οδύσσεια" δίχως όμως να έχουν βρει την Ιθάκη του κέρδους καθώς -κακά τα ψέματα- εάν αφαιρέσεις την ισχυρή ανοδική κίνηση των τραπεζών, όπου πολλοί δε συμμετείχαν καθώς δικαίως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μετά τα συνεχόμενά τους "roller coaster" των τελευταίων ετών στους υπόλοιπους τίτλους πλην ελάχιστων εξαιρέσεων ( ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΤΕΝΕΡΓΑ) η άνοδος έχει παρουσιαστεί αρκετά φειδωλή.

 

Μάλιστα πολλοί από αυτούς τους τίτλους έχουν σταματήσει με εμφανή σημάδια κόπωσης και φοβούμενοι τη συνέχεια σε τιμή Γενικού Δείκτη στις 530 μονάδες. Πως άλλωστε να μη γίνεται κάτι τέτοιο αφού οι κατά πλειοψηφία εισαγόμενες εντολές, όπως και ο καθημερινός τζίρος πραγματοποιείται κατά 70% στις τραπεζικές μετοχές με το μεγαλύτερο μέρος παικτών ή θεσμικών, που ασχολείται με αυτές να χαρακτηρίζονται ως scalpers ή υψηλού ρίσκου Funds καθώς για τους υπόλοιπους «σκεφτόμενους» επενδυτές το έδαφος παραμένει αρκετά σαθρό όχι μόνο γιατί παραμένουν σε capital controls αλλά και γιατί τα τελευταία στοιχεία δείχνουν συνέχεια στη σταδιακή μείωση του οξυγόνου τους που δεν είναι άλλο από τις καταθέσεις.

 

Ταυτόχρονα μεγάλη ανησυχία υπάρχει για μια πιθανή καθυστέρηση της αξιολόγησης και τη μη καταβολή της προβλεπόμενης δόσης, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε νέα αφαίμαξη καταθέσεων από τους δημόσιους φορείς και μετατροπή τους σε έντοκα γραμμάτια προς καταβολή υποχρεώσεων (δόσεις - μισθοί -συντάξεις).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.