ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μ.S.: Αγοράζουμε μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου

13:13 - 13 Φεβ 2007 | Αναλύσεις
Σε έκθεσή της Morgan Stanley με τίτλο « Αγοράζουμε Μετοχές Του Πετρελαικού Κλάδου» και με την υπογραφή του γκουρού της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής κ. Teun Draaisma, ο διεθνής οίκος δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις μετοχές της ενέργειας αναβαθμίζοιντας την σύστασή της σε overweight.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο κλάδος του πετρελαίου έχει υποπαποδόσοει από την εποχή του τυφώνα Κατρίνα το 2005, κατά 7% όταν το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς έχει ενισχυθεί κατά 28% από τότε. Η Morgan Stanley υποστηρίζει πως ήρθε η ώρα να αυξήσει την σύστασή της για τον κλάδο από neutral -ουδέτερη- σε overweight.

O διεθνής οίκος αναμένει πως το πρώτο εξάμηνο του 2007, το ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό περιβάλλον θα είαι μάλλον θολό γι αυτό και τηρεί ουδέτερη στάση από τις 22 Ιανουαρίου για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Επιπλέον, υποστηρίζει πως το αμερικάνικο νόμισμα θα ενισχυθεί και πως οι τιμές των εμπορευμάτων θα ανακάμψουν.

Αυτό αποτελεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον κλάδο του πετρελαίου και η τιμή του μαύορυ χρυσού είναι περισσότερο πιθανό να κινηθεί ανοδικά παρά πτωτικά. Οι προοπτικές της ζήτησης και της προσφοράς για το εμπόρευμα είναι υποστηρικτικές.

Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να ξεπεράσει τα 90 δολάρια το βαρέλι εάν ο πληθωρισμός βρεθεί σε ιστορικά υψηλά. Για το 2007, ο διεθνής οίκος προβλέπει το πετρέλαιο να κυμαίνεται στα 54 δολάρια το βαρέλι και το 2008 να βρεθεί λίγο υψηλότερα στα 55 δολάρια το βαρέλι.

Οσον αφορά τις μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, την τρέχουσα περίοδο προσφέρουν ελκυστικότατες αποτιμήσεις. Ο δεικτής p/e είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών και κλάδων, όμως η M.S δεν θεωρεί πως πρεπει κανείς να βασιστεί μόνον σε αυτόν τον δείκτηη καθώς οι αυξανόμενες κεφαλαιακές δαπάνες δεν αποτυπώνονται στο p/e.
 
Προτιμά έναν άλλον δέιτκη, αυτόν της μερισματικής απόδοσης ο οποίος για τον ευρωπαϊκό κλάδο της ενέργειας με βάση τις εκτιμήσεις για το 2007 τοποθετείται στο 3,8%, 23% υψηλότερα από το σύνολο της αγοράς.
 
Αυτό το επίεπδο ιστορικά έχει δώσει ετήσια υπεραπόδοση της τάξης του 14% σε σχέση με την αγορά, στους 6 μήνες που ακολουθούν.Επιπλέον οι εταιρείες του κλαδου της ενέργειας προσφέρουν και τους ισχυρότερους ισολογισμούς στην αγορά.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.