ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να μην ξεχνάμε τις μερισματικές αποδόσεις !

10:13 - 21 Φεβ 2007 | Αναλύσεις
Σε ένα ταξίδι-εξπρές στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου μπορεί να διαπιστώσει κανείς ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό για την Σοφοκλεόυς. Σύμφωνα με στοιχεία αναλυτών, το Χ.Α. προσφέρει τις υψηλότερες εκτιμώμενες μερισματικές αποδόσεις διεθνώς για το 2007, με τον γενικό δείκτη, τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις τράπεζες, τον κλάδο της ενέργειας, τον κλέδο του λιανικού εμπορίου και τον κλάδο των ταξιδίων, να προσφέρουν την πιο γενναιόδωρη μερισματική πολιτική από τις μεγαλύτερες - και όχι μόνον - ώριμες αγορές του κόσμου.

Oι περίφημοι… dividend Investors, δηλαδή εκείνοι οι επενδυτές που επιλέγουν για στρατηγική τους τοποθετήσεις σε μετοχές που προsφέρουν υψηλά μερiσματα, φαίνεται πως εάν ψηφίσουν Σοφοκλέους το 2007 θα είναι πιο κερδισμένοι από ότι θα είναι εάν τοποθετηθούν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Με λίγα λόγια, η μερισματική απόδοση του γενικού δείκτη στο 3,35% και η μερισματική απόδοση του FTSE-20 στο 3,5%, είναι οι πιο υψηλές που μπορούν να προσφέρουν οι αγορές παγκοσμίως το 2007.

Η ελκυστικότητα της ελληνικης αγοράς φαίνεται όταν ρίξουμε μια αμτιά στις άλλες αγορές όπου μερισματική απόδοση του Dow Jones τοποθετείται στο 2,34%, του S&P 500 στο 1,86%, του FTSE 100 του Λονδίνου στο 3,01%, του CAC 40 στο Παρίσι στο 3,09%, του DAX στο 3%, του πανευρωπαϊκού δείτκη DJ Stoxx 600 στο 3,15%, του Euronext στο 3,06%, του Hang Seng στο 3,14% και του Nikkei στο 1,06%. Κοιτώντας και σε εκείνες τις αγορές που δεν συγκεντρώνουν το ίδιο ενδιαφέρον με τις παραπάνω από πλευράς τοποθετήσεων αλλά και αναλύσεων, η Σοφοκλέους βρίσκεται και εκεί στην πρώτη θέση.

Για παράδειγμα, ο δείκτης Ibex της Ισπανίας προσφέρει μερισματική απόδοση στο 3,29%, ο SSMI της Ελβετίας 2,29%, ο OMX της Σουηδίας 3,3%, ο Mibtel της Ιταλίας 3,1% και το χρηματιστήριο της Φινλανδίας 3,1%.

Οι κλάδοι που αναμένεται να συγκεντωσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών που κυνηγούν τα μερίσματα είναι αδιαμφησβήτητα ο κλάδος των τρπαεζών, ο κλάδος του πετραλαίου, ο κλάδος του λιανικού΄εμπορίου και ο κλάδος των ταξιδίων και αναψυχής.

Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα προσφέρουν μερισματικές αποδόσεις της τάξης του 3,52%, οι πετρελαϊκές εταιρίες 4,65%, οι εταιρίες λιανικού εμπορίου 4,49% και οι εταιρίες που ανήκουν στον κλάδο της αναψυχής το υψηλότατο 5,54%.

Υψηλές μερισματικές αποδόσεις θα προσφέρουν και οι τηλεπικοινωνίες με 3% αλλά και οι μετοχές του δέιτκη FTSE International με 3,34%.

Περιορισμένα μερίσματα αναμένεται να δώσουν οι εταιρίες χημικών 0,66%, η τεχνολογία 1,47%, τα τρόφιμα 1,54%, ο κλάδος των προσωπικών και οικιακών προϊόντων 1,66% και η βιομηχανία 1,98%.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία, η ελληνική αγορά - με μερικές εξαιρέσεις - έχει κάθε λόγο να παραμένει ελκυστική για εκείνους που ψάχνουν τα μεγάλα μερίσματα καθώς εκτιμάται ότι θα είναι η πιο γενναιόδωρη σε μερισματική πολιτική παγκοσμίως για εκείνους που θα «μείνουν» μαζί της το 2007. Ετσι, οι ξένοι όπως φαίνεται έχουν κάθε λόγο να παραμείνουν κι άλλο στην Ελλάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.