ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Χ.Α., η αξιολόγηση και η βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα

12:41 - 13 Ιαν 2017 | Αναλύσεις
Το Χ.Α., η αξιολόγηση και η βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του EWG, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ότι για να επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στα επίμαχα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Και ίσως αυτή η εξέλιξη, που δεν έπεσε δα και σαν κεραυνός εν αιθρία, να αποτελεί αφορμή για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών μετά και από μαζεμένες συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που έφεραν ένα ενθαρρυντικό (7 στις 8 συνεδριάσεις) θετικό σερί.

 

Το ΧΑ δείχνει πάντως να αισιοδοξεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων και παρά το γεγονός ότι τίποτα ουσιαστικό δεν έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, ο γενικός δείκτης βρέθηκε αυτές τις ημέρες σε υψηλά 52 εβδομάδων, έστω και διστακτικά, έστω με περιορισμένες συναλλαγές. 

Σημειώνεται πως το Euro Working Group ολοκληρώθηκε χθες χωρίς να υπάρξει ημερομηνία για την επιστροφή των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα. 

 

Την ίδια ώρα, ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, υποστήριξε ότι στην περίπτωση που το ΔΝΤ δεν λάβει μέρος στο πρόγραμμα της Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ενώ κατέστησε σαφές πως θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο.

 

Σε κάθε περίπτωση, και με τους short να βρίσκουν ευκαιρία για ρευστοποιήσεις, από τις εξελίξεις στο μέτωπο της β' αξιολόγησης θα κριθεί η περαιτέρω άνοδος του Χρηματιστηρίου ή, εάν έχουμε αρνητικές εκπλήξεις, θα ανοίξει ο δρόμος για ρευστοποιήσεις και αποκλιμάκωση τιμών.

 

Τεχνικά, και όσον αφορά στον γενικό δείκτη η περιοχή-αντίσταση των 660-665 μονάδων έχει τη σημασία της με τους long παίκτες να ισχυρίζονται ότι… τους ταιριάζει το σενάριο των ελεγχόμενων ρευστοποιήσεων, της μίνι συσσώρευσης και της πτώσης έως τη ζώνη των 645-655 μονάδων, με κάτω όριο κάπου στις 630 μονάδες, ώστε να διατηρηθεί «ζωντανός» ο στόχος των 675-680 μονάδων και μετά τα όρια των 690-700 ή 730 μονάδων.

 

Όσον αφορά τον FTSE 25, θεωρείται κρίσιμη όσο και δύσκολη η αντίσταση των 1.780 μονάδων, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να έχει σημαντική στήριξη στις 1.680 μονάδες και αντίσταση-ανοδικό στόχος στις 1.870 μονάδες.

 

Αναφορικά, τέλος, με τον τραπεζικό δείκτη, αντίσταση υπάρχει στη ζώνη των 915-925 μονάδων και ουσιαστική στήριξη στις 760-770 μονάδες, όσον αφορά τουλάχιστον στην βραχυπρόθεσμη εικόνα. 

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.