ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Merrill Lynch: Νέες ευκαιρίες για όσους επενδύουν σε χρυσό

11:14 - 01 Μαρ 2007 | Αναλύσεις
Θετικές παραμένουν οι προοπτικές για την τιμή του χρυσού και το 2007, σύμφωνα με την Merrill Lynch.Όπως επισημαίνει σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος, το 2007 θα δημιουργηθούν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες για το «κίτρινο μέταλλο», λόγω της μεγάλης ζήτησης από επενδυτές, η οποία συνοδεύεται από μεγάλη ζήτηση για κοσμήματα στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Επιπρόσθετα, οι θετικές εκτιμήσεις για το χρυσό ενισχύονται από το ότι παραμένουν άθικτες οι θετικές βάσεις που ανέβασαν την τιμή του χρυσού από τη χαμηλή τιμή των 250 δολαρίων ανά ουγκιά το 2001, αλλά και λόγω της ταχείας ανάπτυξης των διαπραγματεύσιμων ETF’ s (exchange traded funds) χρυσού.

Σύμφωνα με την Merrill Lynch, κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη της τιμής του χρυσού θα διαδραματίσει η εταιρική δραστηριότητα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Graham Birch, Επικεφαλής της Ομάδας Φυσικών Πόρων στο ενεργειακό κεφάλαιο της Merrill Lynch, Black Rock MLIM, «μια ιστορική έλλειψη επιτυχίας στην εξερεύνηση και οι αυξημένοι ρυθμοί εξάντλησης στις υφιστάμενες εξορυκτικές δραστηριότητες σημαίνει ότι η εταιρική δραστηριότητα παίζει τώρα κεντρικό ρόλο στον τομέα εξόρυξης χρυσού» και προσθέτει ότι «τα κόστη σταθεροποιούνται και αυξάνονται τα περιθώρια κέρδους».

Τέλος, ο διεθνής οίκος προβλέπει αύξηση της συμμετοχής των Κεντρικών Τραπεζών, δεδομένου ότι οι πωλήσεις τους καλύπτονται από τη Συμφωνία Χρυσού.

Σημειώνεται ότι ο χρυσός στην Ασία εμφανίζει άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς η προοπτική επιβολής κυρώσεων από τα Ηνωμένα Εθνη στο Ιράν, τόνωσαν τη ζήτηση των επενδυτών για ράβδους.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο κατά 8,20 δολ. ή σε ποσοστό 1,2% στα 677,55 δολ. η ουγκιά και διαπραγματεύθηκε στα 676,96 δολ. στις 2.48 p.m ώρα Σινγκαπούρης,, διευρύνοντας την άνοδο 0,9% του μετάλλου, αργά χθες στη Ν. Υόρκη.

Ο χρυσός που συνήθως κινείται ανοδικά σε περιόδους γεωπολιτικής αστάθειας, αναρριχήθηκε στα 682,25 δολ. η ουγκιά στις 21 Φεβρουαρίου, καταληκτική ημερομηνία των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράν να θέσει τέλος στον εμπλουτισμό ουρανίου.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.