ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εναλλακτικό» καρτέλ αιθανόλης προωθεί ο Τζ. Μπους

09:50 - 13 Μαρ 2007 | Αναλύσεις
Σύνδεση με τις διερρηγμένες πολιτικές και πολιτιστικές ρίζες των ΗΠΑ επιχειρεί ο πρόεδρος της χώρας, Τζωρτζ Μπους κατά την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική, αναζητώντας πολιτικούς και ενεργειακούς συμμάχους στην «πίσω αυλή» των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο επίκεντρο της ατζέντας του βρίσκεται η εναλλακτική ενέργεια, και ειδικότερα η εν πολλοίς ανυπόληπτη για μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου, αιθανόλη, το βιοκαύσιμο που παρουσιάζεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως το εναλλακτικό καύσιμο του 21ου αιώνα, αυτό που θα απελευθερώσει την Αμερικανική Ήπειρο από την πετρελαϊκή της εξάρτηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ΗΠΑ και Βραζιλία, που από κοινού παράγουν το 70%-72% της αιθανόλης παγκοσμίως, υπέγραψαν την Παρασκευή, 9 Μαρτίου, μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της παραγωγής και χρήσης βιοκαυσίμων και δη της βιο-αιθανόλης, στην παγκόσμια αγορά, με τον καθορισμό κοινών τεχνικών προτύπων. Με τη συμφωνία των δύο χωρών προωθείται επίσης η παραγωγή του βιοκαυσίμου στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, ενώ επιχειρείται να καταστεί ηαιθανόλη ένα διεθνώς εμπορεύσιμο αγαθό.

Ο πρόεδρος Μπους έχει επανειλημμένως διακηρύξει ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησής του είναι η απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο. Στην ομιλία του για την κατάσταση του αμερικανικού έθνους, τον περασμένο Ιανουάριο, έθεσε ως στόχο τον πενταπλασιασμό της παραγωγής αιθανόλης και άλλων εναλλακτικών καυσίμων, προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση βενζίνης. Απώτερος στόχος, έως το 2017, είναι η παραγωγή 35 δισεκατομμυρίων γαλονιών αιθανόλης ετησίως.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπους, η εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο πετρέλαιο αποτελεί πρόβλημα εθνικής ασφάλειας. «Η εξάρτηση από μια μορφή ενέργειας που προέρχεται από αλλού σημαίνει ότι εξαρτάσαι από αποφάσεις που λαμβάνονται αλλού", δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βραζιλίας στο Σάο Πάολο, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Με την περιοδεία του σε πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής -Βραζιλία, Ουρουγουάη, Κολομβία, Γουατεμάλα και Μεξικό- ο Αμερικανός πρόεδρος ελπίζει ότι θα βελτιώσει την εικόνα των ΗΠΑ στην περιοχή και θα αποκαταστήσει τις κακές σχέσεις με τους γείτονες της Αμερικανικής Ηπείρου. Επίσης, επιδιώκει να περιορίσει την ισχυρή επίδραση που ασκεί στην περιοχή η «διπλωματία του πετρελαίου» της Βενεζουέλας του Ούγκο Τσάβες και για το σκοπό αυτό «βγάζει από τη φαρέτρα του» το βέλος της αιθανόλης.

Επί της ουσίας, οι ΗΠΑ προωθούν τη δημιουργία μιας διεθνούς αγοράς αιθανόλης υπό τον έλεγχό τους, μέσω της ενεργειακής συμμαχίας με τις χώρες της Νότιας και της Κεντρικής Αμερικής. Επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα καρτέλ που θα λειτουργεί όχι μόνο αντισταθμιστικά στο πετρελαϊκό καρτέλ του ΟΠΕΚ, περιορίζοντας έτσι την επιρροή της Βενεζουέλας στην περιοχή, αλλά και ως αντίπαλο δέος στη ρωσική ενεργειακή ηγεμονία που επεκτείνεται σε Ασία και Ευρώπη.

Αιθανόλη: Το ΝΟ 1 βιοκαύσιμο του πλανήτη

Η Βίο-Αιθανόλη[1], το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο βιοκαύσιμο[2] παγκοσμίως, χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα διεθνώς, ως πρόσθετο της βενζίνης ή ως βελτιωτικό του αριθμού των οκτανίων της, αντί του τετρααιυθυλιούχου μολύβδου που υπάρχει στη βενζίνη Super και που επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον. Η αιθανόλη, εκτός του γεγονότος ότιείναι πολύ φθηνότερης της βενζίνης,εκτιμάται ότι μειώνει δραστικά τις εκπομπές αερίων που σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Χρησιμοποιείται επίσης για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πρώτες ύλες για βίο-αιθανόλη είναι κυρίως ο αραβόσιτος, το ζαχαροκάλαμο, τα ζαχαρότευτλα, το σιτάρι, οι πατάτες και το ρύζι.

Η χώρα που παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες βίο-αιθανόλης είναι η Βραζιλία, ενώ ακολουθούν οιΗ.Π.Α, η Γαλλία ο Καναδάς, η Σουηδία, η Ζιμπάμπουε, κ.α.

Στη Βραζιλία, δε, τα τελευταία χρόνια υπάρχει οργασμός επενδύσεων που σχετίζονται με την παραγωγή αιθανόλης.

Τα επόμενα έξι χρόνια αναμένεται να κατασκευαστούν 77 νέα εργοστάσια ζάχαρης ή αλκοόλης στη χώρα, δηλαδή με ρυθμό μεγαλύτερο του ενός εργοστασίου ανά μήνα, προϋπολογισμού 14,6 δις δολαρίων.

Παρότι οι ΗΠΑ και η Βραζιλία παράγουν από κοινού τη συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας αιθανόλης, με τη Βραζιλία να παράγει βιοαιθανόλη από ζαχαροκάλαμα και τις ΗΠΑ από αραβόσιτο, ωστόσο η Βραζιλία είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματική από ό,τι οι ΗΠΑ, με την παραγωγή ανά εκτάριο να είναι διπλάσια από ό,τι

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.