ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρωμα κακάο στην αγορά εμπορευμάτων το 2007

09:49 - 21 Μαρ 2007 | Αναλύσεις
Ιδιαίτερα ελκυστική επενδυτική επιλογή αποτελεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, το κακάο, ενώ τα hedge funds ενισχύουν σημαντικά τα στοιχήματά τους για την τοποθέτηση σε συμβόλαια του εμπορεύματος, θεωρώντας ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εν μέσω εκτιμήσεων για μειωμένη παγκόσμια παραγωγή και αυξημένη ζήτηση.

Στο σύνολο του 2006 οι τιμές του προϊόντος ενισχύθηκαν κατά 24%, καθώς η Ακτή του Ελεφαντοστού, από την οποία προέρχεται το 40% του κακάο που διακινείται στον πλανήτη, είχε μειωμένες εξαγωγές.

Χθες, οι τιμές του κακάο στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης αναρριχήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα τεσσάρων ετών. Συγκεκριμένα, η τιμή του συμβολαίου παράδοσης Μαΐου ανήλθε στα 1.868 δολάρια ο τόνος, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5,06%.

Μειωμένες εμφανίζονται οι εξαγωγές από την Ακτή του Ελεφαντοστού και τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Συγκεκριμένα, το Φεβρουάριο, οι εξαγωγές από τη μεγαλύτερη παραγωγό κακάο παγκοσμίως υποχώρησαν στους 142.786 τόνους, έναντι 186.778 τόνων τον Ιανουάριο.

Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο ο πλανήτης δεν εφοδιάζεται με τις ποσότητες κακάο που επιθυμεί είναι οι κακές καιρικές συνθήκες στις βασικές κακαοπαραγωγούς χώρες, που οδήγησαν σε μια φτωχή φετινή σοδειά. Συγκεκριμένα, οι ξηροί άνεμοι που πνέουν από τη Σαχάρα και η λειψυδρία στη Νιγηρία, τη Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού έπληξαν σημαντικά τη φετινή παραγωγή, με αποτέλεσμα να περισταλούν οι εξαγωγές. Ενδεικτικό είναι ότι ο διεθνής Οργανισμός Κακάο προβλέπει ότι θα υπάρξει παγκόσμιο έλλειμμα στο εμπόρευμα της τάξης των 103.000 τόνων φέτος, ενώ ορισμένοι ανεξάρτητοι αναλυτές τοποθετούν το έλλειμμα στους 250.000 τόνους.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για το προϊόν έχει ενισχυθεί, καθώς οι μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες, όπως η Hershey και η Cadbury Schweppes, παράγουν περισσότερη μαύρη σοκολάτα, η οποία περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες κακάο από ό,τι η σοκολάτα γάλακτος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, παρότι ελκυστική, η αγορά του κακάο είναι «δύσκολη», καθώς, όπως και αυτές του καφέ και της ζάχαρης, εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα και είναι μη προβλέψιμη.

Ωστόσο, το εμπόρευμα από το οποίο παράγεται η σοκολάτα είναι ακόμη σχετικά φθηνό σε σύγκριση με το χρυσό και το πετρέλαιο, ενώ τα περιθώρια στα συμβόλαια κακάο είναι σχετικά χαμηλά και η ρευστότητα στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης είναι εξαιρετική, επισημαίνουν ορισμένοι άλλοι.

Β. Δ.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.