ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί ξεχωρίζει η Εθνική

11:33 - 03 Οκτ 2017 | Αναλύσεις
Γιατί ξεχωρίζει η Εθνική
Την καλύτερη συμπεριφορά στον τραπεζικό κλάδο έχει ο τίτλος της Εθνικής το τελευταίο διάστημα και αυτό (μάλλον) δεν είναι τυχαίο...

Χθες, σε μια ημέρα που η Πειραιώς απώλεσε το 8,97% της αξίας της, η Αlpha Bank έχασε 5,99%, η Eurobank -5,08% και η Attica Bank -6,35%, η Εθνική έκλεισε με οριακή άνοδο 0,35%, παρ’ ότι βεβαίως ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε άνω του 5%.

Αλλά και το μήνα Σεπτέμβριο, η Εθνική είχε τη μικρότερη πτώση στον κλάδο! Πιο αναλυτικά, η Πειραιώς βρέθηκε στην κορυφή της πτώσης το μήνα που πέρασε με απώλειες 38,4%, δεύτερη η Attica Bank με 33%, ακολούθησε η Alpha Bank με 21,6%, 4η η Eurobank με 17,5% και 5η η Εθνική με 15,8%.

Μέσα στο γενικότερο… μακελειό στις τράπεζες, φαίνεται πως η Εθνική, είναι σε αρκετά καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες του κλάδου. Τουλάχιστον με τα υπάρχοντα έως τώρα δεδομένα! Διατηρεί καλύτερους χρηματοοικονομικούς δείκτες, έχει το μικρότερο ELA, ενώ κατά 99% δε θα χρειαστεί ΑΜΚ σε περίπτωση που προκύψει τέτοιο ενδεχόμενο στον κλάδο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως τονίζουν οι αναλυτές της Beta ΑΧΕ, «αναθεωρούμε την στάση μας έναντι του τραπεζικού κλάδου εστιάζοντας στην μετοχή της Εθνική Τράπεζα ως την τράπεζα που συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά ισολογισμού, ρίσκου και απόδοσης».

Από την πλευρά της, η Moody's είπε πρόσφατα ότι η κατάργηση του ELA αποτελεί προτεραιότητα, σημειώνοντας:

«Μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες των τραπεζών είναι να εξαλειφθεί πλήρως η εξάρτηση από την ELA και να αυξηθούν οι καταθέσεις. Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει τη χαμηλότερη έκθεση στην ELA σε περίπου 5% του συνολικού ενεργητικού της, ενώ η Alpha Bank έχει το υψηλότερο ποσοστό 18%».

Ο οίκος Moody's πιστεύει ότι η Εθνική δύναται να τερματίσει την εξάρτησή της από την ELA στους επόμενους 12 έως 18 μήνες, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον ένα ή δύο ακόμη χρόνια!

Τελευταία τροποποίηση στις 11:35 - 03 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.