ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όποιος κοιτάζει (μόνο) το Γενικό Δείκτη, χάνει το… δάσος

08:11 - 05 Οκτ 2017 | Αναλύσεις
Όποιος κοιτάζει (μόνο) το Γενικό Δείκτη, χάνει το… δάσος
Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να είναι ένας καλός… μπούσουλας που να αντανακλά την πορεία ενός χρηματιστηρίου, όμως, ειδικά στην περίπτωση του Χ.Α., λόγω αρκετών παραγόντων, δε λέει… την αλήθεια για τις αποδόσεις των τελευταίων ετών!

Πρόκειται για μια… αδικία για τους εν δυνάμει ή υποψήφιους επενδυτές στο Χ.Α. που πιθανότατα έχοντας… άγνοια των αποδόσεων ενός μεγάλου τμήματος των μετοχών, παρασύρονται από την «εικόνα» του Γ.Δ. που δεν δείχνει και κάτι σπουδαίο.

Και τούτο διότι το Χ.Α. είναι ακραία τραπεζοκεντρικό, οπότε τα τελευταία χρόνια της μεγάλης ισοπέδωσης των τραπεζών, εύλογα «πληγώθηκε» και η εικόνα του κυρίαρχου δείκτη!

Έτσι, έπαψε (είναι γεγονός) να λέει ο Γενικός Δείκτης την… αλήθεια για την αγορά.

Μια ματιά στις αποδόσεις της τελευταίας 5ετίας, το πιστοποιεί ξεκάθαρα αυτό! Λοιπόν, την τελευταία 5ετία, ο Γ.Δ. έχει μια άνοδο περίπου 27%, ενώ το ίδιο διάστημα ο τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει – λιώσει, σε ποσοστό 98%!

Την ίδια στιγμή, αυτή την 5ετία, υπάρχει μια σειρά μετοχών της πραγματικής οικονομίας με αποδόσεις… εξωπραγματικές. Και δεν ομιλούμε για μετοχές της… ακραίας περιφέρειας ή μετοχές – κομήτες, αλλά για μετοχές εγνωσμένης επιχειρηματικής παρουσίας και υπόστασης.

Η Autohellas λοιπόν έχει την τελευταία 5ετία άνοδο περίπου 550%, ευρισκόμενη κοντά σε υψηλά 17 ετών πλέον! Η Jumbo ενισχύεται σε ποσοστό 320% και διαχρονικά αποτελεί μια από τις πλέον αξιόπιστες μετοχές του Χ.Α.

Το αξιέπαινο Κρι Κρι, με την εξαιρετική επιχειρηματική διαδρομή τα τελευταία χρόνια, έχει άνοδο 365% την 5ετία, ενώ κάθε χρόνο δίνει μέρισμα! Η Motor Oil σημειώνει άνοδο στην 5ετία 292% και είναι μια μετοχή… ομόλογο!

Η Σαράντης, μια από τις πλέον αξιοσημείωτες περιπτώσεις σ’ όλο το Χ.Α. με άκρως αμυντικά χαρακτηριστικά και συνεπή πορεία – επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά – ενισχύεται στην 5ετία σε ποσοστό 480%!

Η Κανάκης είναι στο +210%, η Τέρνα Ενεργειακή στο +250%, η Καρέλιας +174%, οι Μύλοι Κεπενού +282%, η Grivalia Properties +139%, το… συντηρητικό Πλαίσιο +125%, η ΕΥΔΑΠ +85%, ο ΟΠΑΠ +73%, ο ΟΛΘ +70%, η Τιτάν +70% κ.ο.κ.

Τη στιγμή λοιπόν που ο Γ.Δ. βρίσκεται μόλις στο +27% στην 5ετία, υπάρχουν πραγματικά δεκάδες μετοχές που έχουν μέση απόδοση από 60% και άνω! Αυτό όμως, κάποιος που κοιτάζει αποκλειστικά την εικόνα του κυρίαρχου δείκτη, το… χάνει.

Γιατί, ήδη δεκάδες τίτλοι του Χ.Α., από την πλευρά της πραγματικής οικονομίας, διαπραγματεύονται σαν ο Γενικός Δείκτης να βρίσκεται στις 2.500 ή και 3.000 μονάδες! 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:14 - 05 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.