ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Πρώτη «επάνοδος» των τραπεζών με +9,5% το 5ήμερο

08:10 - 16 Οκτ 2017 | Αναλύσεις
Χ.Α.: Πρώτη «επάνοδος» των τραπεζών με +9,5% το 5ήμερο
Πέμπτη ανοδική συνεδρίαση στις έξι τελευταίες έχει συμπληρώσει το ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που γίνεται μετά από αρκετές εβδομάδες, έστω και αν – ποσοστιαία – η άνοδος δεν είναι αξιοσημείωτη.

Παράλληλα, μετά από έξι διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες, ήτοι μετά από ενάμιση μήνα διαρκούς πτώσης, το περασμένο 5ήμερο ήταν ανοδικό για το Χ.Α. και αυτό όπως και να ‘χει, καταγράφεται.

Η παύση των ρευστοποιήσεων ήταν η κύρια αιτία που έδωσε την ευκαιρία για την τεχνικής μορφής αντίδραση, έστω και χωρίς ιδιαίτερη δυναμική, ενώ το +1,33% της περασμένης Παρασκευής ήρθε με κάποια αύξηση του τζίρου.

Μετά από πολλές συνεδριάσεις μειωμένων όγκων και τζίρων, συσσώρευσης και σταθεροποίησης μεταξύ των 740-750 μονάδων, η αγορά έδειξε κάποια σημάδια αφύπνισης την περασμένη εβδομάδα και κυρίως την Παρασκευή, που ήταν η πιο ενδιαφέρουσα και ποιοτική συνεδρίαση του τρέχοντος μήνα.

Η συνεδρίαση είχε το μεγαλύτερο τζίρο των δέκα έως τώρα συνεδριάσεων του Οκτώβρη, καθώς η αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 51 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος τζίρος έως τώρα ήταν στα 40 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, κλείσιμο πάνω από τις 760 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο είχε να δώσει από τις 22 Σεπτεμβρίου, ήτοι 15 συνεδριάσεις πίσω!

Πλέον, το ζητούμενο είναι να κρατηθούν τα κεκτημένα, δηλαδή να μη χαθούν οι 760 μονάδες, κάτι που θα εξαρτηθεί ασφαλώς από τη συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών αλλά και από την πορεία του τζίρου.

Οι πρώτες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας θα δείξουν προς τα πού πάει το πράγμα και θα πιστοποιήσουν τα όποια ποιοτικά στοιχεία είχε η συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ θα μαρτυρήσουν αν ήταν συμπτωματική η αντίδραση αυτών των ημερών.

Πάντως, το γεγονός ότι οπισθοχώρησαν οι πωλητές είναι ένα στοιχείο που ίσως σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης – έστω και βραχυχρόνια – δεδομένου ότι ίσως έχει δοθεί «σήμα» για νέα πονταρίσματα στον τραπεζικό κλάδο, έστω και βραχυχρόνια.

Άλλωστε, κινητικότητα φαίνεται να υπάρχει στον κλάδο, καθώς ανασκουμπώνεται να τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, υπάρχουν εκδόσεις ομολόγων, ενώ υπάρχει μπαράζ συναντήσεων των διοικήσεων των τραπεζών με ξένους αξιωματούχους κορυφής.

Η Εθνική έκανε επίδειξη δύναμης καθώς αποκόμισε με χαρακτηριστική ευκολία 750 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ την Παρασκευή το Reuters ανέφερε πως η Eurobank ίσως να είναι η επόμενη ελληνική τράπεζα που θα επιστρέψει στις αγορές.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 9,49% την περασμένη εβδομάδα, σταματώντας ένα σχεδόν εφιαλτικό πτωτικό σερί, που ξεκίνησε από τις 29 Αυγούστου (απώλειες 4,86% εκείνη την ημέρα) και συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, όπου χάθηκαν περίπου 4 δισ. κεφαλαιοποίηση στον κλάδο!

Από τον τραπεζικό κλάδο λοιπόν και τη συμπεριφορά που θα έχει θα κριθούν πολλά – αν όχι όλα – και αυτή την εβδομάδα, με το σενάριο συνέχισης της ήπιας αντίδρασης να κερδίζει πόντους. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.