ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο ίδιο έργο θεατές οι επενδυτές στο Χ.Α.

08:30 - 19 Οκτ 2017 | Αναλύσεις
Στο ίδιο έργο θεατές οι επενδυτές στο Χ.Α.
Την ώρα που οι διεθνείς δείκτες επιτυγχάνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει… φτωχός ουραγός των εξελίξεων, αδυνατώντας να ελκύσει στο ελάχιστο κάτι παραπάνω από την παγκόσμια επενδυτική «πίτα».

Την ώρα που ο Dow Jones ξεπερνά μέσα σε δύο – τρεις μήνες διαδοχικά τις 21.000, τις 22.000 και τις 23.000 μονάδες, με διαρκή ιστορικά υψηλά και την ώρα που ο σημαντικότερος ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης, ο Xetra Dax επελαύνει πάνω από τις 13.000 μονάδες, το Χ.Α. παραμένει εγκλωβισμένο και σε συναλλακτική ακινησία.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει σε μόνιμη επενδυτική... καραντίνα έναντι του διεθνούς σκηνικού, καθώς αφενός πρόκειται για μια ρηχή, περιφερειακή αγορά, αφετέρου καθρεφτίζει τη γενικότερη έλλειψη ορατότητας στην ελληνική οικονομία και αντανακλά τον προβληματισμό για τις τράπεζες.

Τα σημαντικά διεθνή χαρτοφυλάκια έχουν περιορίσει σημαντικά τις κινήσεις, ενώ δεν εισρέουν νέα κεφάλαια στην αγορά, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται τα ίδια διαρκώς, κάτι που οδηγεί σε... πανομοιότυπες, συμβατικές και συντηρητικές συνεδριάσεις.

Άλλωστε, το ότι ανακυκλώνονται διαρκώς τα ίδια κεφάλαια, μαρτυράται ξεκάθαρα από το (σπάνιο για τέτοια σειρά συνεδριάσεων) γεγονός ότι ο τζίρος είναι σχεδόν ίδιος, καθημερινά!

Εκτός από δύο συνεδριάσεις που η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51,7 και στα 45,84 εκατ. ευρώ, στις υπόλοιπες έντεκα συνεδριάσεις του Οκτώβρη ο τζίρος ήταν στα 40 – 41 εκατ. ευρώ!

Παρόμοιο σκηνικό και χθες που ο τζίρος έφτασε στα 39,71 εκατ. ευρώ, ίδιο και προχθές που έφτασε στα 40,19 εκατ. ευρώ! Τέτοια (ίδια) εικόνα, δύσκολα έχει παρουσιαστεί ξανά τα τελευταία χρόνια επί σειρά συνεδριάσεων! 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.