ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Υπάρχουν οιωνοί για καλό φινάλε έτους

09:20 - 11 Δεκ 2017 | Αναλύσεις
Χ.Α.: Υπάρχουν οιωνοί για καλό φινάλε έτους
Οιωνοί για καλό φινάλε έτους δείχνουν να διαμορφώνονται στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς από τη μία το διεθνές κλίμα είναι (άκρως) υποστηρικτικό με διαρκή ιστορικά υψηλά, ενώ από την άλλη το ρίσκο χώρας έχει κατέλθει σε προ μνημονίων επίπεδα, όπως μαρτυρούν οι αποδόσεις των ομολόγων.

Δεδομένου λοιπόν ότι την Παρασκευή ενεργοποιήθηκαν οι αγοραστές, δεν αποκλείεται, στις 13 συνεδριάσεις που απομένουν έως το φινάλε του έτους, να δούμε προσπάθειες για καλύτερο κλείσιμο, σε δείκτες και μετοχές.

Βεβαίως, δεν αναφερόμαστε σε ουσιαστική και ανθεκτική κίνηση που θα αλλάξει τα δεδομένα, αλλά καθαρά σε «εύκολο» και… φθηνό ρετουσάρισμα αποτιμήσεων, που θα βοηθήσει τα χαρτοφυλάκια και θα βελτιώσει τον «καθρέφτη» του έτους συνολικά.

Την περασμένη Παρασκευή είχαμε εξαιρετικό κλείσιμο εβδομάδας, ενώ βελτιώθηκε σημαντικά και η τεχνική εικόνα της αγοράς. Μάλιστα, στο φινάλε και στις δημοπρασίες η άνοδος ενισχύθηκε, ενώ υπήρξε και ενίσχυση όγκων και τζίρων. Οι τράπεζες έκλεισαν με σημαντικό ράλι έως 7,51%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 11 blue chips έκλεισαν στο υψηλό ημέρας!

Βεβαίως, συνολικά η εβδομάδα ήταν αρνητική για το Χ.Α. καθώς Γενικός Δείκτης, FTSE 25 και τράπεζες έκλεισαν με πτώση, ενώ περιορίστηκε και η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών.

Ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,3 εκατ. ευρώ έναντι 61,2 εκατ. ευρώ που ήταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που επιβεβαιώνει ότι αρκετοί ξένοι έχουν κλείσει βιβλία για φέτος, καθιστώντας ακόμη πιο ρηχές τις τρέχουσες συνεδριάσεις.

Πάντως, για άλλη μια εβδομάδα η συμπεριφορά των μετοχών του μεσαίου χώρου ήταν καλύτερη έναντι των blue chips, με το Mid Cap να κλείνει το 5ήμερο με άνοδο 0,50%, ανεβάζοντας τα κέρδη από την αρχή του 2017 στο +41,83%.

Έχει ενδιαφέρον η εβδομαδιαία έκθεση του υπεύθυνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μ. Χατζηδάκη που τονίζει ότι «το κλείσιμο του έτους βρίσκει σε καλύτερο σημείο τους βασικού δείκτες της οικονομίας. Το ΑΕΠ κατέγραψε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο άνοδο, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε υψηλά επτά ετών, η ανεργία υποχωρεί με αργό αλλά σταθερό ρυθμό και η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι εντός στόχων.

Τα νούμερα αυτά έχουν σε κάποιο βαθμό αντανάκλαση στο Χρηματιστήριο και δίνουν άλλοθι για την διατήρηση των τιμών αφού η προοπτική και της επόμενης χρονιάς με βάση τις έως τώρα επίσημες εκτιμήσεις δείχνει σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης». 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.