ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υπερπουλημένα επίπεδα το Χρηματιστήριο αλλά και οι ευρωπαϊκές αγορές

09:00 - 05 Μαρ 2018 | Αναλύσεις
Σε υπερπουλημένα επίπεδα το Χρηματιστήριο αλλά και οι ευρωπαϊκές αγορές
Παρ’ ότι… προφητείες – σ’ ένα τόσο διαταραγμένο κλίμα – δεν μπορούν να γίνουν, η αλήθεια είναι ότι τόσο το ελληνικό χρηματιστήριο όσο και οι ευρωπαϊκές αγορές ευρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα πλέον. Ασχέτως αν θα βγει σήμερα ή προσεχώς αντίδραση, οι αγορές, είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίοι δείκτες της Ευρώπης όπως ο Xetra DAX και ο FTSE 100 βρίσκονται σε χαμηλά περίπου δώδεκα μηνών πλέον!

Οι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου περί ωφέλιμων εμπορικών πολέμων, έφερε δυνατούς κλυδωνισμούς στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όμως τελικά φαίνεται πως οι φόβοι, προς το παρόν, ήταν μεγαλύτεροι απ’ ότι η πραγματικότητα υπαγορεύει.

Το που θα καταλήξει αυτή η ιστορία είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, όμως η αλήθεια είναι ότι το παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα από τις αρχές Φεβρουαρίου έχει διαταραχθεί, παρά τη σημαντική ανάκαμψη που καταγράφηκε το τελευταίο 15ήμερο.

Μένει να δούμε επίσης πως θα υποδεχτούν οι ευρωπαϊκές αγορές το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία, όπου Ευρωσκεπτικιστικά και λαϊκιστικά κόμματα έλαβαν πάνω από το 50% των ψήφων.

O Dow Jones που στα μέσα της περασμένης εβδομάδας είχε πλησιάσει στις 900 μονάδες τα ιστορικά υψηλά του, ήτοι μόλις 3,35% ποσοστιαία διαφορά, πλέον άνοιξε εκ νέου την «ψαλίδα» με το πρόσφατο ρεκόρ του. Την Παρασκευή έκλεισε στις 24.538,06 μονάδες (-0,29%), αν και ενδοσυνεδριακά, υποχωρούσε πολύ περισσότερο.

Σ’ ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, έχει συμπληρώσει εφτά πτωτικές στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις, κάτι που μαρτυρά την κατάσταση στην αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 813,09 μονάδες με απώλειες 2,16% πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 812,19 μονάδες (-2,26%), ενώ σε εβδομαδιαίο επίπεδο υποχώρησε σε ποσοστό 3,68%, κάτι που περιόρισε τα κέρδη το 2018 μόλις στο +1,34%!

Όλοι οι δείκτες του Χ.Α. αλλά και τα κορυφαία blue chips και οι τράπεζες, ευρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα, οπότε μένει να δούμε αν υπάρχουν δυνάμεις για να βγει αντίδραση…

Τελευταία τροποποίηση στις 08:51 - 05 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.