ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το στοίχημα των 850 μονάδων και η διαχείριση των κερδών

07:34 - 23 Απρ 2018 | Αναλύσεις
Το στοίχημα των 850 μονάδων και η διαχείριση των κερδών
Τελευταία εβδομάδα του Απριλίου αυτή που ξεκινά σήμερα, ενός μήνα (απομένουν έξι συνεδριάσεις) που θα κλείσει θετικά και μάλιστα με σημαντικά κέρδη, μετά από ένα λίαν πτωτικό δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου. Παρ’ ότι δεν αποκλείονται κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, καθώς το Χρηματιστήριο έχει σημαντική άνοδο τελευταία, εντούτοις η ανθεκτικότητα της αγοράς είναι αξιοσημείωτη τελευταία.

Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, το Χρηματιστήριο έχει αναβαθμισμένο προφίλ τελευταία, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο μέσος τζίρος ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης έχει συμπληρώσει έντεκα ανοδικές συνεδριάσεις στις δώδεκα τελευταίες, χτίζοντας ένα σπάνιο ρεκόρ!

Η απομάκρυνση του φόβου για αυξήσεις κεφαλαίου εντός του 2018 ήταν -και είναι- η κύρια αιτία που άλλαξε το επενδυτικό προφίλ των τραπεζικών μετοχών, με τον κλαδικό δείκτη να κερδίζει 15,34% την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας σε νέο υψηλό δυόμιση μηνών.

Το γεγονός ότι οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ξεπέρασαν τις τιμές που έγιναν οι ΑΜΚ (Εθνική και Alpha Bank), αλλά και η αναδίπλωση των short θέσεων, ήταν από τις αιτίες που ξεμπλόκαραν τις συναλλαγές στην αγορά, οπότε υποστηρίχθηκε ορθόδοξα η άνοδος.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που δείχνει την ανθεκτικότητα της αγοράς είναι ότι αρκείται μόνο σε ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, αν και την περασμένη Παρασκευή, παρ’ ότι μειώθηκαν οι πιέσεις, εντούτοις τελικά ο Γ.Δ. έκλεισε αρνητικά. Πάντως, ο Γ.Δ. έφτασε να χάνει έως 1,55%, όμως στο τέλος έκλεισε με πτώση μόλις 0,47%, δηλαδή μάζεψε εντυπωσιακά από το χαμηλό ημέρας.

Αυτό δείχνει ότι δεν κυριαρχούν οι short ούτε το πτωτικό σενάριο, στην αγορά υπάρχει πίστη για υψηλότερα επίπεδα, οπότε κάθε άδειασμα και πτώση, είναι αφορμή για την είσοδο νέων «παικτών», παρά για... ξεφόρτωμα.

Πλέον, επόμενο στοίχημα για την αγορά είναι η πειστική υπέρβαση της ζώνης των 850 μονάδων. Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «ο Γενικός Δείκτης το έχει προσπαθήσει στο παρελθόν χωρίς επιτυχία να υπερβεί την εν λόγω ζώνη, ωστόσο αυτή την φορά φαίνεται να έχει περισσότερα καύσιμα για μια πειστική διάσπαση.

» Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόσφατη κίνηση από τις 12 Απριλίου και τα χαμηλά των 795 μονάδων έχει πραγματοποιηθεί με διαδοχικά λευκά σώματα (κεριά) που υποδηλώνουν μοτίβο ανοδικής αγοράς, συνεδριάσεις δηλαδή όπου οι αγοραστές είχαν τον τελευταίο λόγο έως την λήξη της συνεδρίασης».

Ο αναλυτής προσθέτει ότι «μετά την ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών ακολούθησε και η διαδοχική κατάκτηση των αγοραστικών σημάτων των 30 και 50 ημερών φέρνοντας πλέον την αγορά πολύ κοντά στα υψηλά έτους. Σε αυτή την γρήγορη κίνηση οι ταλαντωτές έφθασαν στις παρυφές των υπερτιμημένων ζωνών γεγονός που έδωσε αφορμές για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών τεχνικού χαρακτήρα.

Συμπερασματικά θα αναμέναμε το Γενικό Δείκτη να υπερβεί τις 850 μονάδες είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο χρόνο επιχειρώντας την εκ νέου προσέγγιση των φετινών υψηλών», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:06 - 23 Απρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.