ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποτελέσματα 2017: Ήταν η καλύτερη χρήση μετά το 2009!

08:10 - 03 Μαϊ 2018 | Αναλύσεις
Αποτελέσματα 2017: Ήταν η καλύτερη χρήση μετά το 2009!
Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται σε κάποιους, όσο και αν ορισμένοι δεν μπορούν να το πιστέψουν, η αλήθεια είναι ότι οι επιχειρήσεις έχουν περάσει το… καθαρτήριό τους, καθάρισαν τους ισολογισμούς τους και τραβούν μπροστά, ασχέτως με τη στασιμότητα της (κρατικής – δημοσιονομικής) οικονομίας.

Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας που λαμβάνει χώρα όλα τα τελευταία χρόνια, ήταν η χρήση του 2017 να είναι η καλύτερη από το 2009, πριν δηλαδή ξεσπάσει η μέγγενη της κρίσης! Σύμφωνα με τη μελέτη αποτελεσμάτων που έκανε ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, καταγράφονται ουσιώδεις βελτιώσεις σ' όλα τα επίπεδα, με λειτουργικό περιθώριο κέρδους στα προ κρίσης επίπεδα.

Επίσης, 28 επιχειρήσεις ανακοίνωσαν το 2017 τα ιστορικά καλύτερα αποτελέσματά τους και αυτό λέει πολλά! Ο κ. Χατζηδάκης μελέτησε 180 ισολογισμούς εισηγμένων (σχεδόν το σύνολο), με τον κύκλο εργασιών να φτάνει αθροιστικά στα 66,4 δισ. ευρώ (+8,6% έναντι του 2016), τα λειτουργικά κέρδη στα 9 δισ. ευρώ (+7,7%) και τα κέρδη μετά φόρων στα 2,87 δισ. ευρώ (+151,9%).

Αν εξαιρεθούν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν την ισχυρή επίδραση των κερδών της Τράπεζας της Ελλάδος που αποτελεί από μόνη της μια ειδική περίπτωση, η τελική γραμμή διαμορφώνεται στα 2,43 δισ. ευρώ, 28,5% υψηλότερα σε σχέση με το 2016.

Από τα 2,4 δισ. ευρώ οι εισηγμένες μοιράζουν 1,37 δισ. ευρώ (+9% σε σχέση με το 2016) στους μετόχους τους με την μορφή μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, δηλαδή επιστρέφουν παραπάνω από τα μισά κέρδη του συνόλου.

Στους λόγους που επηρέασαν θετικά την «αλλαγή» ο αναλυτής βάζει την αύξηση του ΑΕΠ, όπως μεταφράστηκε στην εγχώρια ζήτηση, τα εξαιρετικά αποτελέσματα του κλάδου διύλισης, την εξωστρέφεια των εξαγωγικών εταιρειών και την δουλειά που είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν σε θέματα αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης κόστους που φαίνεται να αποδίδουν καρπούς.

Επιπλέον, ο τουρισμός είχε ευρεία συμμετοχή στο αποτέλεσμα επηρεάζοντας έμμεσα ή άμεσα το οικονομικό σύστημα φέρνοντας καλύτερα περιθώρια και ρευστότητα στους ισολογισμούς των εταιριών.

Ο «χάρτης» αποτελεσμάτων

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, πλέον το 59% των εισηγμένων βαδίζει σε θετικό έδαφος, επίδοση η οποία είχε εμφανιστεί το 2008 άλλα με διαφορετικό αριθμό εισηγμένων εταιρειών (270 εταιρείες τότε, έναντι 180 τώρα).

Ποιοτικά οι 106 εταιρείες που εμφάνισαν κέρδη είδαν βελτίωση στην κερδοφορία σχεδόν στο 32% (57 εταιρείες) ενώ 20 εταιρείες γύρισαν από ζημιογόνο αποτέλεσμα, δύο λιγότερες από το α’ εξάμηνο.

Σε ότι αφορά τις ζημιογόνες 38 εταιρείες από τις 74 μείωσαν τις ζημιές τους. Τέλος ένα ενδιαφέρον στατιστικό για την χρήση του 2017 είναι ότι αποτέλεσε την καλύτερη χρήση όλων των εποχών για 28 εισηγμένες εταιρείες, εκ των οποίων οι έξι είναι μέλη του FTSE-25.

Ο καθαρός δανεισμός εμφάνισε μετριοπαθή αύξηση 2,7% και δεδομένης της πολύ ικανοποιητικής περυσινής και φετινής χρονιάς σε ότι αφορά τα μερίσματα (αθροιστικά άνω των 2,5 δις ευρώ) φαίνεται ότι είναι σε μια αναλογία που εξυπηρετεί τις ταμειακές ανάγκες των διανομών μερισμάτων.

Οι ταμειακές ροές της χρονιάς και οι πωλήσεις παγίων ενίσχυσαν την ταμειακή θέση κατά 7,7% στα 10,3 δισ. ευρώ δίνοντας περισσότερες επιλογές χρηματοδότησης και καλύτερους όρους πίστωσης στις εταιρίες.

Η μικρή αύξηση του δανεισμού σε συνάρτηση με την αύξηση της δραστηριότητας των περιθωρίων και του ταμείου αποτελούν δείγματα υγιούς επέκτασης. Και αν μη τι άλλο σηματοδοτούν μια πετυχημένη χρονιά για τις εισηγμένες εταιρίες στο σύνολο τους.

Πρωταγωνιστές

Ελαφρώς υψηλότερη ήταν η εμφάνιση «εκπλήξεων» σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο δημοσίευση. Στους διακριθέντες εντοπίζονται οι Coca Cola, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Aegean Airlines και Jumbo. Κλαδικά ξεχώρισαν οι εταιρίες μεταφορών και Υγείας καθώς εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στην οργανική επίδοση παρά την οριακή αύξηση της δραστηριότητας τους.

Οι τράπεζες από την άλλη πλευρά κινήθηκαν σε χαμηλή πτήση κερδοφορίας αλλά εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Δυνατούς ισολογισμούς και ικανοποιητική επίδοση στην τελική γραμμή είχαν ακόμα οι Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Grivalia Properties, Σαράντης, ΕΥΑΘ, Sunlight, Ευρωπαϊκή Πίστη, Folli Follie Group και Καρέλιας.

Σε μικρότερες εταιρείες οι συνήθεις ύποπτοι είχαν μια καλή χρήση: Πλαίσιο, Flexopack, Έλτον Χημικά, Quest Συμμετοχών, ΓΕΚΕ, Κρι-Κρι, AS Company, ΕΛΤΡΑΚ, Καράτζης, Ικτίνος, Mermeren Combinat, Κανάκης, Ελινόιλ, Πλαστικά Κρήτης, Πετρόπουλος και Autohellas.

Στα αξιοσημείωτα και υποσχόμενα turn-around εντοπίζονται οι περιπτώσεις των Λάμψα, Ελβαλχαλκορ και Μοτοδυναμική. Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από MIG, ΑΒΑΞ, Forthnet και Τράπεζα Αττικής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.