ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Γιατί δεν ανέστειλε τη διαπραγμάτευση της FF Group Κύριο

08:10 - 10 Μαϊ 2018 | Αναλύσεις
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Γιατί δεν ανέστειλε τη διαπραγμάτευση της FF Group
Πολλά λέγονται, πολλά ακούγονται, πολλά γράφονται για το επίμαχο ζήτημα της μη διακοπής της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, όταν «έσκασε» η έκθεση του αμερικανικού fund QCM.

Αρκετοί, απολύτως οργισμένοι για την καταστροφή που έγινε, ρίχνουν ευθύνες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατηγορώντας τη πως δεν έδειξε αντανακλαστικά, διακόπτοντας τη διαπραγμάτευση της μετοχής της Folli Follie.

Οι ίδιοι, φέρνουν το παράδειγμα της περίπτωσης των Πλαστικών Κρήτης, που όταν απήχθη ο διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Λεμπιδάκης, αμέσως η μετοχή βγήκε από το ταμπλό και επανήλθε μετά από σχεδόν έξι μήνες, μετά το αίσιο τέλος αυτής της ιστορίας!

Στην περίπτωση των Folli Follie όμως, κατά την κρίση της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είχαμε άλλα δεδομένα. Το Reporter.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ακριβώς το σκεπτικό της μη διακοπής διαπραγμάτευσης. Η λογική που επικράτησε στο… αρχηγείο της οδού Κολοκοτρώνη στην Αθήνα, ήταν ότι «δεν μπορούμε να βγάλουμε μια μετοχή από το ταμπλό – και μάλιστα του FTSE 25 – επειδή υπήρξε ένα δημοσίευμα»!

Δεν αποτελεί τεκμήριο… ενοχής - ή τεκμήριο καταστροφής - ένα δημοσίευμα (που εύλογα μπορεί να είναι κακόβουλο, ψεύτικο, «πληρωμένο», ή εμπαθές), οπότε δεν είναι δυνατόν – σε κάθε τέτοια περίπτωση – να γίνεται αναστολή διαπραγμάτευσης.

Επίσης, αν και εφόσον γίνονταν αναστολή από αυτό το δημοσίευμα, τι θα γίνονταν αν υπήρχε μπαράζ τέτοιων δημοσιευμάτων για μια σειρά εισηγμένων; Θα προχωρούσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε αντίστοιχο μπαράζ αναστολής διαπραγμάτευσης; Για δημοσιεύματα; Που κανείς δεν ξέρει ποιος, που, από που, γιατί, πως προήλθαν;

Επιπλέον, συνδυαστικά στην απόφαση για μη αναστολή από την πλευρά της εποπτικής αρχής λειτούργησε η σκέψη ότι… «άντε και τη βγάζαμε, πότε θα την επαναφέραμε στο ταμπλό;» Πότε θα ξεκαθάριζε η ιστορία με τα καταστήματα και όλα τα υπόλοιπα ώστε να τακτοποιηθεί το ζήτημα; Θα έπαιρνε (και θα πάρει) μήνες. Άρα; Θα είχαμε μια μετοχή του FTSE 25 σε αναστολή διαπραγμάτευσης για τρεις ή τέσσερις μήνες, επειδή έτσι το… ήθελε κάποιο λόμπι από την Αμερική που πυροβόλησε μια ελληνική εταιρεία;

Υ.Γ.: Ασχέτως αν – ακόμη και η εποπτική αρχή – δεν περίμενε τέτοιο «μακελειό» στη μετοχή και μάλιστα για δύο «κολλητά» ημέρες, τα επιχειρήματα και το σκεπτικό της  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν πολύ σοβαρά πατήματα… Δεν είναι δυνατόν για κάθε (κακόβουλο ή όχι) δημοσίευμα, να γίνονται αναστολές διαπραγμάτευσης και μάλιστα στη βιτρίνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τον FTSE 25. Από εκεί και πέρα, όταν η πορεία της μετοχής «συμφωνεί» με το δημοσίευμα, τότε ασφαλώς υπάρχει πρόβλημα…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.