ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H Folli Follie φέρνει… ντόμινο πιέσεων με φόντο τον MSCI

08:20 - 30 Μαϊ 2018 | Αναλύσεις
H Folli Follie φέρνει… ντόμινο πιέσεων με φόντο τον MSCI
Σε νέα χαμηλά πεντέμισι και πλέον μηνών έκλεισε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας ότι βρίσκεται σε κρίση διαρκείας, που αρχικώς μπορεί να ξεκίνησε από το σκάνδαλο Novartis, όμως τελικά πολλά… θέματα έχουν «κουμπώσει» στο γκρέμισμα της αγοράς.

Η υπόθεση με τη Folli Follie ήρθε να σοκάρει όλη την αγορά με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο, μεταγγίζοντας σε όλο το σύστημα αναξιοπιστία, καχυποψία, ανασφάλεια και έλλειμμα εμπιστοσύνης.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί ξένοι αναζητούν… παρόμοιες «αμαρτωλές» περιπτώσεις από την ελληνική αγορά, θεωρώντας ότι εφόσον ένας τόσο προβεβλημένος όμιλος έκανε ότι έκανε, γιατί να μην υπάρχουν και άλλοι.

Μέσα σ’ αυτή τη διαδικασία, αρκετοί προχωρούν σε γενικευμένες ρευστοποιήσεις και σε άλλες ελληνικές μετοχές, συμμετέχουν ή όχι σε διεθνείς δείκτες.

Αύριο Πέμπτη ολοκληρώνεται η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, οπότε πολλά διεθνή χαρτοφυλάκια αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους. Καθώς έχουν εγκλωβιστεί στη Folli Follie λόγω της αναστολής διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές κάνουν... διασπορά πωλήσεων και σε άλλα blue chips.

Αυτός είναι ο λόγος που πιέζονται εντελώς αφύσικα κάποια ισχυρά blue chips εσχάτως. Θυμίζουμε ότι στο δείκτη MSCI Standard Greece (όπου διαγράφηκε η FF Group) συμμετέχουν οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Εθνικής, Eurobank, Jumbo, Τιτάνα και Πειραιώς.

Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιες εξ αυτών ήταν χθες στην κορυφή των πιέσεων. Η μετοχή του ΟΤΕ είχε πτώση 5,52%, η Jumbo -5,30% και η Πειραιώς -4,17%. Σημαντικές επίσης οι πιέσεις σε Viohalco -5,75%, Motor Oil -4,78%, Aegean Airlines -3,28% και ΔΕΗ -2,91%.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι ότι καμιά μετοχή του FTSE 25 δεν έκλεισε με άνοδο, ενώ ιδιαίτερα αιχμηρές ήταν οι πιέσεις και στο χώρο του Mid Cap όπου η J&P Άβαξ υποχώρησε κατά 6,74%, η Ικτίνος -6,17%, Cenergy Holdings -4,75%, Intracom Κατασκευές -4,33%, MLS -3,38% και Ελλάκτωρ -3,08%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.